Ενέργειες για την άρση της απαγόρευσης θήρας στον Αμβρακικό

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011 έληξε η απαγόρευση θήρας του Αμβρακικού και με βασική πηγή πληροφοριών το δραστήριο ΚΣ Άρτας παρακολουθούμε την προσπάθεια των κυνηγών να μην ανανεωθεί. Ο ΚΣ Άρτας, οι Ε ΚΟΗ/Δ ΚΟΣΕ και η ΚΣΕ ενεργούν συντονισμένα με τελικό σκοπό τη μη ανανέωση της απαγόρευσης, εν μέσω του διωγμού της κυνηγετικής δραστηριότητας απ' τις ιδεοληψίες της Τίνας.

Αμβρακικός - 2 Ιουν. από ΚΣ Άρτας

Ευελπιστούμε στην αποκατάσταση της αδικίας

Όλες οι τελευταίες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα του Αμβρακικού δείχνουν πραγματικά να οδηγούμαστε σε καλό δρόμο και να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη.

Ευχάριστα λοιπόν τα νέα τόσο σε τοπικό επίπεδο και προσωπικά από τη μεριά του Προέδρου του Φορέα κ. Αλμπάνη και φυσικά τη Δ/νση Δασών Άρτας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας.

Οι κυνηγοί δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν λύση στο πρόβλημα που κάποιοι δημιούργησαν, χωρίς καν να σκεφτούν και να συζητήσουν πρώτα με τις τοπικές κοινωνίες.

Εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούν οι προσπάθειές μας, αλλά το σπουδαιότερο είναι να δικαιωθούν οι κυνηγοί του κάμπου. «Δώστε λύση και διέξοδο στον κόσμο, στο χέρι σας είναι»..

Αμβρακικός - Απρίλης από ΚΣ Άρτας

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

Κρυστάλλη 140,471 00 Άρτα Τηλ.: 26810-73804, Φαξ: 28472

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις...

Από την εφημερίδα του Κ.Σ. Άρτας «Άρτεμις»

Θετική η Διεύθυνση Δασών Άρτας, σιωπή από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας η υπόθεση του Αμβρακικού αυτή τη στιγμή είναι στην πιο κρίσιμη φάση και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τίποτε και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτό που μας ανήκει.

Από τον περασμένο Μάρτιο που έληξε ο τριετής αποκλεισμός των κυνηγών από ολόκληρο τον υγροβιότοπο, εμείς σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου έχουμε υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις μας για μια δίκαιη ρύθμιση της άσκησης του κυνηγίου. Όλη η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί έως τότε ήταν πραγματικά σε μια αισιόδοξη φάση, αφού και με το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού (Νοέμβριος 2010) είχε συμφωνηθεί να γίνει σύσταση κοινής επιτροπής να συγκεντρωθούν και να υποβληθούν από κοινού, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -οι οποίοι σημειωτέον όλοι ήταν σύμφωνοι- προτάσεις για τη ρύθμιση του κυνηγίου μετά τη λήξη της απαγόρευσης.

Οι προτάσεις θα αποτελούσαν ύστερα από διαβούλευση των εμπλεκομένων φορέων την τελική πρόταση προς τη Δ/νση Δασών Άρτας και Πρέβεζας, οι οποίες και θα έπαιρναν την τελική απόφαση.

Παράλληλα στις 8 Μαρτίου 2011 είχαμε και σχετική δημόσια δέσμευση του Προέδρου του Φορέα κ. Αλμπάνη σε τηλεοπτική συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΚΣΕ κ. Ν. Παπαδόδημα.

Μέχρι στιγμής (τέλη Απριλίου) το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού δεν έχει συνεδριάσει σχετικά, εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να χάνεται έτσι ο χρόνος, γιατί αυτή η σιωπή, πραγματικά δεν χρησιμεύει σε τίποτα, αντίθετα μάλιστα μας δημιουργεί υποψίες...

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι η θετική στάση της Δ/νσης Δασών Άρτας, με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία και κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αλλά και είναι η υπηρεσία με την οποία από κοινού προσπαθούμε να προστατέψουμε τον Αμβρακικό με πράξεις και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε και όχι με λόγια....

Παρακαλούμε τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, ο οποίος έχει και την ευθύνη, το συντομότερο να αποφασίσει σχετικά και όχι να περιθωριοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες στην πιο δύσκολη φάση που διανύουμε και ως χώρα, οι ολοκληρωτικές απαγορεύσεις ήταν οι πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δυστυχώς έφεραν αντίθετα αποτελέσματα και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ εκπέμπει SOS όχι από το κυνήγι, αλλά από άλλες αιτίες, που όλοι γνωρίζουν, αλλά προτιμούν να κωφεύουν,

Το Δ.Σ. του Κ.Σ. Άρτας

Φ. Περγαντής - Μέλος ΔΣ Φορέα - Μάρτιος 2011 από Γνώμη Άρτας

Με αφορμή το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας στο οποίο αφενός καταγγέλλεται «…δόλια επίρριψη ευθυνών στους κυνηγούς για οτιδήποτε άσχημο συμβαίνει στην περιοχή του Αμβρακικού…» (άρα και για το περιστατικό βανδαλισμού της αποικίας των αργυροπελεκάνων) και επειδή στο δελτίο αυτό γίνεται αναφορά στο όνομά μου και στη μελέτη Διαχείρισης της Θήρας που εκπόνησα το 2008, θα ήθελα να διευκρινίσω και να τοποθετηθώ στα εξής :

  1. Στη μελέτη μου, τονίζεται και διευκρινίζεται σαφώς ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί το κυνήγι στις ζώνες που υποδεικνύονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της λαθροθήρας.
    Τούτο διότι το νόμιμο κυνήγι δεν θα ξεπερνάει την αναπαραγωγικότητα των θηρεύσιμων πληθυσμών που διαχειμάζουν (κάρπωση το πολύ 3-4 χιλιάδες υδρόβια) ενώ η λαθροθήρα εξαντλεί και τον αναπαραγόμενο πληθυσμό (κάρπωση πάνω από 10-15 χιλιάδες υδρόβια στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετές δεκάδες Βαλτόπαπιες και άλλα προστατευόμενα είδη). Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να αποδειχθεί στην πράξη ότι η ομοσπονδία μπορεί να επιτύχει αποτελεσματική πάταξη της λαθροθήρας και κατόπιν να επιτραπεί το κυνήγι. Νομίζω ότι δεν πείθει καθόλου το «επιχείρημα» ότι και μόνο με το να επιτραπεί το κυνήγι θα αποτραπεί η λαθροθήρα.
  2. Ο τρόπος που έθεσε στο δελτίο τύπου του ο Κυνηγετικός Σύλλογος αυτό το θέμα, δηλαδή το ότι «…ως μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας είναι η ενεργός συμμετοχή της στη διαχείριση και δη στη θηροφύλαξη της περιοχής και ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας…» είναι τουλάχιστον ατυχής και τούτο διότι :
    • - Καταρχήν ήδη και ουσιαστικά όντως μετέχει στη θηροφύλαξη αλλά δεν φέρνει αποτέλεσμα (βλέπε παρακάτω στο 3).
    • - Ο παραπάνω τρόπος έκφρασης, όσο και να θέλει κανείς να τον δει καλόπιστα, είναι σαφώς εκβιαστικός.
    • - Προκύπτουν τα εύλογα ερώτηματα : Αν επιτραπεί το κυνήγι οι θηροφύλακες του Κ. Συλλόγου θα έχουν περισσότερη ευθύνη να ελέγξουν την λαθροθήρα από ότι έχουν τώρα που δεν επιτρέπεται; Γιατί τώρα δεν είναι αποτελεσματικοί και για ποιο λόγο θα είναι πιο αποτελεσματικοί τότε ; Τώρα, μάλιστα, είναι πιο εύκολο να πρωτοεντοπιστεί ένας λαθροθήρας και μόνο από τον ήχο των πυροβολισμών.
    • - Πως ακριβώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι λίγοι θηροφύλακες της περιοχής αν επιτραπεί το κυνήγι, τη στιγμή που η τετραπλάσια δύναμη που συγκεντρώθηκε πρόσφατα στην περιοχή από την κυνηγετική Συνομοσπονδία δεν κατάφερε να συλλάβει ούτε έναν λαθροθήρα;
  3. Όσο για την πρόθεση της ομοσπονδίας για συνδιαχείριση του Αμβρακικού μέσω της συμμετοχής της στον έλεγχο της λαθροθήρας προφανώς και έχει ήδη γίνει αποδεκτή μέσω των επίσημων διαδικασιών (συζητήσεις με την παρουσία τους στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, Ημερίδα κλπ.) που έχουν προηγηθεί πρόσφατα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να συμμετάσχει και σε άλλα θέματα διαχείρισης της άγριας ζωής ως εταίρος μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις μελετών, δράσεων και έργων που μπορούν να ενταχθούν από τον Φορέα Διαχείρισης σε σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επομένως, προς τι η εμφαινόμενη «αμυντική» στάση του Συλλόγου ;

Για να μην μακρηγορήσω άλλο και με πρόθεση να βοηθήσω στην αξιοποίηση της όποιας θετικής «δύναμης» υπάρχει υπέρ της προστασίας της (ακόμη) μοναδικής περιοχής του Αμβρακικού, θα ήθελα να επισημάνω, συστήσω και δηλώσω τόσο προς τον K. Σύλλογο Άρτας όσο και προς εκείνον της Πρέβεζας αλλά και προς την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου τα εξής :

  • - Όντως και εγώ πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η δύναμη των θηροφυλάκων σας είναι η κύρια δύναμη που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πάταξη της λαθροθήρας (αλλά και σε άλλες ζωτικές δράσεις), όμως για να μπορέσει να το πετύχει θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετική στρατηγική εντοπισμού και τρόπου «μπλοκαρίσματος» των λαθροθηρών. Επ’ αυτού διατίθεμαι να συνδράμω αποτελεσματικά και ως απόδειξη επικαλούμαι την αποτελεσματική φύλαξη σημαντικής περιοχής γύρω από το Αιτωλικό με μόνη τη συνδρομή ενός θηροφύλακα της Δ’ ΚΟΣΕ και του Προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Μεσολογγίου.
  • - Δεν χρειάζεται η Ομοσπονδία σας να «αμύνεται επιθετικά» προς τρίτους για να πείσει ότι δεν ευθύνονται κυνηγοί (εννοείται που τηρούν τους νόμους) για τα τραγικά περιστατικά του Αμβρακικού ή άλλων περιοχών (π.χ. το πρόσφατο του Πόρτο Λαγός) . Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι γι’ αυτά ευθύνονται κάποιοι βαθειά «ακοινώνητοι και αμετανόητοι τύποι» που καμία σχέση δεν έχουν με τους νομιμόφρονες κυνηγούς.
  • - Εάν εσείς γίνετε αποτελεσματικότεροι στις υποχρεώσεις σας (πρώτα από όλα απέναντι στα μέλη σας – κυνηγούς που σας χρηματοδοτούν επαρκέστατα), αυτό και μόνο θα είναι η καλύτερη πειθώ προς πάσα κατεύθυνση τόσο ως προς τις προθέσεις σας για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής όσο και ως προς τις δυνατότητές σας να συνδράμετε με διάφορους τρόπους στην ορθολογική και ευεργετική διαχείρισή του.

Μετά τιμής

Φώτης Περγαντής
(Βιολόγος, Οικολόγος M.Sc. στη διαχείριση άγριας ζωής)

Κοινός στόχος η άρση της απαγόρευσης - Αυγ. 2009