σμίκρυνση
Το αλίευσε ο Αλέξανδρος Π.

Η ιστορία μιας ουράς, μιας γκεμπελικής φιλοζωικής ηγεσίας και ενός στρατού χρήσιμων ηλιθίων

Το γεννημένο στη Σκωτία, όπου απαγορεύεται η κοπή της ουράς, springer spaniel Storm, μετακόμισε στη συνέχεια στην Αγγλία. Ο κτηνίατρος Neil McIntosh περιγράφει πως η εργασία του στα πυκνά αποδείχθηκε ιδιαίτερα επώδυνη και δαπανηρή και γιατί ο νόμος πρέπει να αλλάξει.

Το Αγγλικό springer spaniel Sgurr na Ba Glaise έχει πάρει την ονομασία του από μια τοποθεσία της σκληροτράχηλης οροσειράς Rois-Bheinn που δεσπόζει πάνω από τα νησάκια Canna, Rum, Eigg και Muck στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Τον φωνάζουν Storm για συντομία και το πρόβλημά του είναι η ουρά του.

Οι πρώτες ημέρες

Ο Storm προέρχεται από ένα μικρό εκτροφείο στο Isle of Skye, όπου η υγεία των σκυλιών εξετάζεται ιδιαίτερα αυστηρά. Η φήμη αυτή για την καλή τους υγεία εξασφαλίζει ότι, από τη στιγμή του απογαλακτισμού, τα κουτάβια θα ταξιδεύσουν σε νέα σπίτια κατά μήκος και πλάτος ολόκληρης της γης.

Ένα από τα αδέλφια του Storm έχει εκπαιδευτεί στο κυνήγι αγριογούρουνου στη Γερμανία, ένα άλλο εργάζεται κυνηγώντας κάτω από ένα γεράκι στην Ολλανδία, ενώ δύο άλλα αδέλφια είναι με το Medic Alert Dogs· ο Sye απασχολείται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη· ο Rye είναι σκύλος με καθήκον να σημαίνει συναγερμό σε περίπτωση που πάθει υπογλυκαιμία ο άνθρωπος που υποφέρει από βαρύτατη μορφή διαβήτη, στην οικογένεια που ζει.

O Storm πουλήθηκε σ' έναν ιδιώτη από το Wiltshire. Ο ιδιοκτήτης του Storm, David, είναι εξαίρετος κυνηγός και ερασιτέχνης εκπαιδευτής σκύλων. Από τότε ξεκίνησε το πρόβλημά του.

Η νομοθεσία

Η κοπή της ουράς απαγορεύτηκε στην Αγγλία στις 6 Απριλίου του 2007 και στην Ουαλία στις 28 Μαρτίου 2007. Προβλέφθηκε όμως η εξαίρεση για τα σκυλιά εργασίας. Αυτή επιτρέπει τη νόμιμη κοπή της ουράς, από κτηνίατρο, σε κουτάβια ηλικίας κάτω των πέντε ημερών στις φυλές HPR (Hunt, Point & Retrieve), (σσ. αυτά που ονομάζουμε στην Ελλάδα ηπειρωτικούς δείκτες), τα σπάνιελ και τα τεριέ, εφ' όσον αποδειχθεί πως είναι πιθανό να εργαστούν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυτής Μεγαλειότητος, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης, για το νόμιμο έλεγχο επιβλαβών ή το νόμιμο κυνήγι ζώων.

Απαιτείται από τον ιδιοκτήτη των κουταβιών μία υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη φυλή της μητέρας των κουταβιών, την ημερομηνία γέννησης και ότι προορίζονται για εργασία.

Το πρόβλημα

ματωμένη ουρά Δυστυχώς, στη Σκωτία, δεν υπάρχει τέτοια εξαίρεση. Ο Νόμος του 2006 "Για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων" απαγόρευσε την κοπή της ουράς από τις 30 Απριλίου 2007. Η ποινή για την παράνομη κοπή είναι πρόστιμο μέχρι £ 5.000 και/ή έξι μήνες φυλάκιση. Επίσης, είναι αδίκημα να μεταφέρονται κουτάβια εκτός Σκωτίας με αποκλειστικό σκοπό την κοπή της ουράς. Ο εκτροφέας Enid Lake αποφάσισε να μη μεταφέρει τη μητέρα του Storm, Jodie (Druimmuir Dancing Queen), εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα για τη γέννα, αλλά αποδέχθηκε την κατάσταση και παρέμεινε εντός.

Ο Storm μεγάλωσε γρήγορα και η εκπαίδευσή του προχώρησε χωρίς απρόοπτα. Πολύ σύντομα, εργαζόταν για την επαναφορά θηραμάτων σε ανοικτά λιβάδια με περιστασιακές εισβολές σε πυκνή βλάστηση. Όλα πήγαν καλά μέχρι που, μια μέρα, συνάντησε βάτα και η άκρη της ουράς του, άρχισε να αιμορραγεί. Μέχρι τον Απρίλιο του ιδίου έτους η αιμορραγία στην ουρά έγινε μόνιμο φαινόμενο.

Μετά από δύο κυνήγια στο Hampshire Gundog Society Working Test στις 4 Ιουλίου και το BASC Training Day στο Smokey Bottom στις 8 Ιουλίου, η ουρά του έγινε ένα ματωμένο χάλι, και η κατάσταση αυτή εξακολουθούσε βδομάδα μετά τη βδομάδα. Αντιβιοτικά και κρέμες δεν έκαναν τίποτα για να μειωθεί η ταλαιπωρία, ενώ οι επίδεσμοι προκαλούσαν μεγαλύτερη μόλυνση των τραυμάτων. Σύντομα, ο Storm δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στην δουλειά του και συχνά σταματούμε, στη μέση της επαναφοράς του θηράματος, για να γλείψει τις πληγές του.

Η λύση

μετά την εγχείρισηΣτις 9 Αυγούστου, ο Storm εισήχθη σε ένα τοπικό κτηνιατρείο. Του έγινε ολική αναισθησία και αφού ξυρίστηκε η ουρά του αποκαλύφθηκε ότι το άκρο της ήταν μαύρο και νεκρωμένο. Ο νεκρός ιστός αποξέστηκε τελείως και έγινε μία τομή δια μέσω του δέρματος, εκθέτοντας το οστό. Οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και τα νεύρα ετμήθησαν χειρουργικά και τα αιμοφόρα αγγεία απολινώθηκαν με επιμέλεια. Το νυστέρι βυθίστηκε μεταξύ δύο σπονδύλων, αποτέμνοντας έτσι το κάτω τμήμα της ουράς. Η ουρά ράφτηκε και του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή από παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Δυστυχώς, ο Storm έπαθε μόλυνση και η όλη διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί και να αφαιρεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της ουράς του. Αυτή τη φορά, η επίδεση άντεξε και το τραύμα επουλώθηκε ομαλά. Ωστόσο, το κόστος για τον ιδιοκτήτη του Storm ανήλθε σε περίπου £ 800 (~ 1.000 €) - ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει οικονομικά και ανώδυνα για το ζώο όταν ήταν μόλις λίγων ημερών.

Tι μπορείτε να κάνετε εσείς;

Αν είχατε μια άσχημη εμπειρία με ένα σκυλί με άκοπη ουρά ή δεν θα αγοράζατε ποτέ ένα σκυλί με ουρά από τη Σκωτία, παρακαλούμε ενημερώστε το Σωματείο Κυνηγών Σκωτίας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επίσης γράψτε στο Βουλευτή σας (αν έχετε) ή παραπονεθείτε στην κυβέρνηση της Σκωτίας.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες