σμίκρυνση

Λαθροθήρας κρατά ένα γεράκι που πυροβόλησε στη λίμνη Shkoder της Αλβανίας. Φώτο D GUTTENFELDER, AP

Με μια ματιά

Ούτε λίγο, ούτε πολύ μετά τις επισκέψεις ενός Γερμανού και ενός Αμερικανού στη χώρα και αφού ο δεύτερος δημοσίευσε το άρθρο Last Song for Migrating Birds στο τεύχος Ιουλίου του 2013 του National Geographic, το κυρίαρχο κράτος της Αλβανίας ανέστειλε το κυνήγι για δύο έτη, με σκοπό τον έλεγχο της λαθροθηρίας!
Απομένει να αποδειχθεί αν, και πως ακριβώς, θα προκύψει η πάταξη της παρανομίας, από την απαγόρευση μιας νόμιμης δραστηριότητας. Ή πιθανά απλώς απαγορεύτηκε το νόμιμο κυνήγι για να μην επιβαρύνει η νόμιμη κυνηγετική τσάντα, τον αριθμό των απωλειών που προκύπτουν απ' την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία! Αν ο σκοπός ήταν ο έλεγχος της λαθροθηρίας, δεν υπήρχε λόγος για απαγόρευση του κυνηγίου.
Οι "οικολόγοι" λοιπόν πανηγυρίζουν γιατί, στην Αλβανία για τα επόμενα δύο χρόνια, θα δρουν μόνο λαθροθήρες! Δεν μας είναι άγνωστος άλλωστε ο σεβασμός που τρέφει η συνομοταξία για τα δικαιώματα και τη νομιμότητα!

Όσο για τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων, μεταφράζουμε αυτό το μικρό τμήμα του άρθρου:

Ο Spase Shumka, μέλος του ΔΣ της περιβαλλοντικής ομάδας Protection and Preservation of Natural Environment in Albania, είπε ότι το άρθρο του συγγραφέα Jonathan Franzen στο τεύχος Ιουλίου του 2013 του National Geographic ("Last Song for Migrating Birds") επηρέασε πάρα πολύ την ανταλλαγή απόψεων για το κυνήγι.

"Η ιστορία του National Geographic λειτούργησε ως η κύρια αναφορά" είπε ο Shumka. "Το άρθρο διανεμήθηκε στα υπουργεία, και έγινε δεκτό πολύ θετικά. Συνέπεσε ακριβώς με τη περίοδο της μεταβατικής κυβέρνησης."

Απορία: Γιατί άραγε οι Γερμανικές ή/και Αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν επεμβαίνουν εξ ίσου αποτελεσματικά στη Δανία, στην Ιαπωνία στην Αγγλία και σε όλα τα όντως κυρίαρχα κράτη και σφυροκοπούν συνεχώς την Κύπρο, τη Μάλτα και τα Βαλκάνια;

Το έφερε το mail. Ευχαριστούμε!