Vintage Guns
σμίκρυνση

Δύο απ' τα όπλα του Ripon
παρατηρείστε την απουσία ψάθας στο ένα όπλο!

Ο 2ος Μαρκήσιος του Ripon, διάσημος ως ο καλύτερος σκοπευτής της Αγγλίας την εποχή των κοκκοροντούφεκων, αλλά και μετέπειτα, ξεκίνησε το κυνήγι πριν από την έλευση του τσοκ. Η πρώτη τριάδα όπλων του κατασκευάστηκε από την Purdey το 1868, φυσικά χωρίς τσοκ. Κατά τα επόμενα έτη φτιάχτηκαν κατά παραγγελία του και άλλες τριάδες όπλων (1876, 1881, 1890 και 1894) και στα όπλα αυτά πειραματίστηκε με τα τσοκ. Τα όπλα του 1881 ήταν με full choke, του 1890 φτιάχτηκαν επίσης με full choke και στις δύο κάννες και η τελική τριάδα είχε σύσφιξη κύλινδρο στη δεξιά κάννη και 3/4 στην αριστερή. Αργότερα, το 1902, έβαλε να του μειώσουν τη σύσφιξη (choke) της αριστερής κάννης.
Παρ' όλο που είχε φτιάξει τα τελευταία του όπλα με σφιχτά τσοκ, ο βιογράφος του, Rupert Godfrey, αναφέρει ότι ο «Olly», προτιμούσε να χρησιμοποιεί το αρχικό σετ όπλων του, πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα επόμενα.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς η συμπεριφορά του αντικατοπτρίζει ακριβώς την αντιμετώπιση του τσοκ από το σύνολο των κυνηγών. Το μεγάλο αρχικά ενθουσιασμό στην προοπτική αύξησης του βεληνεκούς αλλά, στη συνέχεια, την επιστροφή στην αποτελεσματικότητα μιας ανοικτής κάννης που προσφέρει καλές κατανομές.

Σχήμα: Επίδραση της σύσφιξης στο εύρος της ντουφεκιάς

τσοκ

Επίδραση της σύσφιξης στο εύρος της ντουφεκιάς
Απόσταση σε γιάρδες (1 γιάρδα=0,9144 μέτρα), εύρος κύκλου σε ίντσες (1 ίντσα=2,54cm)

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες