independent.co.uk
σμίκρυνση

Ισλαμική μέθοδος σφαγής - Halal

Η Δανία απαγορεύει τις σφαγές kosher και halal ενώ ο Υπουργός δηλώνει ‘τα δικαιώματα των ζώων προηγούνται της θρησκείας’

Απαγόρευση της θρησκευτικής σφαγής ζώων για την παραγωγή κρέατος χαλάλ (μουσουλμανική θρησκεία) και kosher (εβραϊκή θρησκεία) επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας, μετά από πολυετείς αγώνες των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Η αλλαγή του νόμου, που ανακοiνώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ισχύει από χθες, έχει χαρακτηριστεί ως «αντισημιτισμός» από τους Εβραίους ηγέτες και "σαφής παρέμβαση στην θρησκευτική ελευθερία" από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Danish Halal.

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν την αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή, αλλά επιτρέπουν εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους. Σύμφωνα και με τον εβραϊκό και με τον ισλαμικό νόμο, για να θεωρηθεί το κρέας kosher ή halal αντίστοιχα, το ζώο πρέπει να έχει τις αισθήσεις του όταν σφάζεται.

Ωστόσο, προασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησής του για την άρση της εξαίρεσης αυτής, ο Υπουργός Γεωργίας Dan Jorgensen είπε στο TV2 της Δανίας ότι «τα δικαιώματα των ζώων προηγούνται της θρησκείας».

Σχολιάζοντας την αλλαγή, ο αναπληρωτής Υπουργός θρησκευτικών τελετών του Ισραήλ Rabbi Eli Ben Dahan δήλωσε στην εβραϊκή Daily Forward: « Ο ευρωπαϊκός αντισημιτισμός δείχνει το αληθινό του πρόσωπο σε ολόκληρη την Ευρώπη, εντεινόμενος μάλιστα εντός των κυβερνητικών οργάνων».

σμίκρυνση

Δημόσιος τεμαχισμός της καμηλοπάρδαλης στο Ζωολογικό κήπο

Το Al Jazeera ανέφερε τη δήλωση της οργάνωσης Danish Halal, η οποία ξεκίνησε εκστρατεία κατά της απαγόρευσης, ότι προκειται για "μία σαφή παρέμβαση στην θρησκευτική ελευθερία η οποία περιορίζει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων και των Εβραίων να ασκούν τη θρησκεία τους στη Δανία". Η απαγόρευση έχει διχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα, ιδιαίτερα μετά τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα που αφορούσαν την απόφαση του Ζωολογικού Κήπου της Κοπενχάγης να θανατώσει την "πλεονάζουσα" αρσενική καμηλοπάρδαλη Marius.

Στα κοινωνικά μέσα αναρτήθηκαν μεταξύ άλλων:

«Στη Δανία ο τεμαχισμός μίας υγιούς καμηλοπάρδαλης μπροστά στα παιδιά είναι αποδεκτός, αλλά ένα kosher/χαλάλ κοτόπουλο είναι παράνομο».

«Προκαλεί αηδία το γεγονός ότι η ίδια χώρα που τεμάχισε μια καμηλοπάρδαλη δημοσίως για να ταΐσει λιοντάρια... απαγορεεύει το κρέας χαλάλ λόγω των διαδικασιών».

«Η Δανία απαγορεύει τη θρησκευτική σφαγή των ζώων. Ούτε τα λιοντάρια του Ζωολογικού Κήπου δεν επιτρέπεται να γευθούν μια χαλάλ καμηλοπάρδαλη».

Πολιτικοί στη Βρετανία δήλωσαν πέρσι, ότι δεν θα απαγορευτεί η θρησκευτική σφαγή, παρά τις «ισχυρές πιέσεις» από την RSPCA, την National Secular Society και άλλους ακτιβιστές.