O φάρος του Créac'h στο Ushant της Γαλλίας. Ένας από τους ισχυρότερους φάρους του κόσμου.

New Zealand Herald, Τόμος XLIX, Τεύχος 14978, 27 Απριλίου 1912

Είναι γνωστή η ισχυρή έλξη που εξασκούν στα πουλιά οι φάροι. Ειδικότερα αυτός στο Heligoland ορθώνεται ακριβώς στο κέντρο μιας περιοχής, δια μέσω της οποίας τεράστια σμήνη πτηνών μεταναστεύουν κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πολλά απ' αυτά μισοτυφλωμένα απ' το φως εφορμούν πάνω στο φακό ή τους τοίχους του και οδηγούνται έτσι στο χαμό τους.

Ένας ανταποκριτής της Liberte καταγράφει για πρώτη φορά την έκταση αυτής της σφαγής, έχοντας καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να ανακαλύψει την αλήθεια μέσα απ' τα γεγονότα όπως του τα μετέφεραν πολυάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες. Οι «μηχανές της καταστροφής» είναι οι ηλεκτρικοί φάροι.

Ο πρώτος δράστης είναι ο φάρος του Points de Penmarc'h, στη Βρετάνη, o οποίoς διαθέτει ένα περιστρεφόμενο φως ισχύος 30 εκατομμυρίων κηρίων. Κατά τις επισκέψεις του στις 10 και 12 του περασμένου Νοεμβρίου, ο παρατηρητής είδε δεκάδες χιλιάδες πουλιά να στροβιλίζονται γύρω του, και έμοιαζε σαν το φως να προκαλούσε μια τέλεια καταιγίδα από ηλεκτρικούς σπινθήρες ανάμεσα στ' αποδημητικά. Όπως και νά 'χει το πράγμα, το επόμενο πρωί ήταν παρών κατά την περισυλλογή των πτωμάτων. Αυτά αποστέλλονται καθημερινά με το τρένο στο Παρίσι και η «τσάντα», του είπαν, συχνά περιελάμβανε 1.000 με 4.000 θύματα· μονάχα ένα πρωί υπήρχαν περισσότερες από 500 μπεκάτσες στην "τσάντα". Όσο για το τι είδε ο ίδιος με τα μάτια του τα δύο πρωινά που ήταν παρών κατά τη συλλογή των θυμάτων, το πρώτο πρωί υπήρχαν μόνο μερικές μπεκάτσες, αλλά το δεύτερο το έδαφος ήταν γεμάτο με 600 έως 1.000 θύματα, κυρίως κοτσύφια, πάπιες, μπεκάτσες, τσίχλες, και βραχοπούλια. Η δυτική Βρετάνη θεωρείτο ένα αγαπημένο στέκι για την μπεκάτσα, αλλά πλέον κάθε χρόνο οι αριθμοί τους ελαττώνονται, εξ αιτίας της σφαγής απ' τους φάρους.

Ο δεύτερος δράστης είναι ο φάρος του Belle Île, στα ανοικτά της νότιας ακτής της Βρετάνης. Σε δύο σκοτεινές νύχτες με ανατολικό άνεμο στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, αυτό το φως, προκάλεσε το θάνατο 3.200 πτηνών, συμπεριλαμβανομένων τουρλιών, τσιχλών, μπεκατσινιών , ψαρονιών, πάνω από 100 μπεκατσών, και αρκετών σπουργιτιών και ορτυκιών.

Τρίτον, ο φάρος του Pilier σκοτώνει σε κάθε σεζόν περίπου 700 μπεκάτσες.

Ένας παλιός κυνηγός απ' τη Νορμανδία δηλώνει ότι γύρω από το φάρο του Barfleur τον περασμένο Νοέμβριο περισυνελέγησαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων διανυκτερεύσεων 10.000 πουλιά όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και 1.800 μπεκατσών.

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τέσσερις από τους πολλούς φάρους κατά μήκος των γαλλικών ακτών. Είναι ανέφικτο φυσικά, να παρέμβει κάποιος σε αυτά τα ισχυρά φώτα και την προστασία που παρέχουν στη ναυτιλία, αλλά δεν θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η τύφλωση που προκαλούν στα πουλιά; Η Ομοσπονδία των Γάλλων Κυνηγών έχει ήδη κάνει κινήσεις επ' αυτού, και προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή στον εφευρέτη που θα επινοήσει ένα σχέδιο για την προστασία των πτηνών από τη σαγήνη που τα καταλαμβάνει, όταν βρίσκονται στις ακτίνες του ηλεκτρικού φωτός. Δύο σχέδια από τα πολλά που κατατέθηκαν φαίνεται να δίνουν την απαιτούμενη λύση.

Το πρώτο βασίζεται στη γνωστή αντιπάθεια των πτηνών προς κάθε άγνωστο θόρυβο. Έτσι οι Κινέζοι προστατεύουν τα κατοικίδια περιστέρια τους από τα αρπακτικά κρεμώντας στο λαιμό τους μικρά ξύλινα αντικείμενα τα οποία σφυρίζουν όταν το περιστέρι βρίσκεται σε πτήση. Οι φάροι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με μια σειρήνα η οποία θα ηχεί αδιάλειπτα κατά τις σκοτεινές νύχτες ώστε τα πουλιά να τους αποφεύγουν.

Η δεύτερη ιδέα είναι να φωτιστούν οι τοίχοι με λάμπες ασετιλίνης, ώστε να αποτραπεί η πρόσκρουση των πουλιών πάνω τους.

Οι φάροι στον χάρτη