species

Τι σχέση έχουν τα μινκ στην Καστοριά με τ' αγριοκούνελα της Λήμνου;

Είναι και τα δύο μνημεία αδιαφορίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αν κρίνουμε δε από την (μη) αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στη Λήμνο και το οποίο υφίσταται εδώ και δεκαετίες, η πρόγνωση για την εξέλιξη του νέου προβλήματος που δημιούργησε η απελευθέρωση αμερικάνικων μινκ από ακτιβιστές οικολόγους στην Καστοριά δεν προμηνύεται καθόλου αισιόδοξη.

Στη Λήμνο κατά καιρούς έχει προταθεί η εξαπόλυση εναντίον των κουνελιών χημικού πολέμου, βιολογικού πολέμου, η απελευθέρωση στο περιβάλλον της νήσου στειρωμένων θηρευτών και διάφορα άλλα ευφάνταστα. Κανείς φυσικά δεν έχει προτείνει το προφανές. Να επιτρέπεται όλο το χρόνο το κυνήγι του αγριοκούνελου και η πώληση των θηρευθέντων κουνελιών!

Όσον αφορά τα μινκ της Καστοριάς αναμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις των υπευθύνων. "Το γέλιο μακραίνει τη ζωή" ως γνωστόν.

Βέβαια μη φανταστείτε πως, αντίστοιχα, η γραφειοκρατεία της Ε.Ε. κινείται με την ταχύτητα του φωτός στην αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Πολύ λίγα έχουν γίνει απ' το 2009, έως σήμερα για την αντιμετώπιση ξενικών ειδών-εισβολέων.

Καστοριά: Τα αγνοούμενα μινκ απειλούν το οικοσύστημα

Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από εκείνη τη νύχτα, όταν άγνωστοι παραβίασαν τα κλουβιά σε 37 στέγαστρα εκτροφείου γουνοφόρων ζώων στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς. Εκτοτε το κυνήγι των μινκ δεν έχει σταματήσει. Ιχνη τους απλώνονται σε μια ζώνη 25 χιλιομέτρων. Κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό αυτών που πέθαναν, αναπαράχθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για αρνητική επίδραση στο τοπικό οικοσύστημα όσων μινκ ξέφυγαν. Τα παράπονα των ντόπιων, οι συσκέψεις των αρμοδίων και η προθυμία των κυνηγών να βρεθούν στο κατόπι τους δεν έχουν κοπάσει.
Την περασμένη Τετάρτη μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι του Δασαρχείου και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών συνεδρίασαν επί ώρες στην Καστοριά για το ζήτημα των αγνοούμενων μινκ. «Κάποια από αυτά έχουν αναπαραχθεί και επιβληθεί στην άγρια πανίδα της περιοχής εκτοπίζοντάς την σε άλλες θέσεις. Επιτέθηκαν σε οικόσιτα ζώα, σε βίδρες, ενώ έχει μειωθεί και ο πληθυσμός των κύκνων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς...

Αγριοκούνελα άλλο ένα πρόβλημα της Λήμνου

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λήμνου, από τα αγριοκούνελα ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, μετά την κινητοποίηση τους από το πρωί της Παρασκευής.
Το πρόβλημα συζητήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των αγροτών με τον Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ενώ το ίδιο θέμα επανήλθε και σήμερα κατά την δεύτερη συνάντηση που ζήτησε να έχει ίδιος ο Δήμαρχος με την εκτελεστική επιτροπή των αγροτών.
Ο κ. Χατζηδιαμαντής ενημέρωσε σήμερα τους αγρότες για τις κινήσεις του Δήμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ τους ανέφερε και την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης, ζητώντας να ασχοληθεί επιτέλους το υπουργείο σοβαρά με το πρόβλημα...