Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν ακάθεκτες την εργολαβία "Το έργο του Θεού" -αυτές κι η Goldman Sachs. Δεν εννοούν να επιτρέψουν στη Φύση να ξεφορτωθεί τα είδη που η ίδια έχει αποφασίσει να εξαφανίσει. Και φυσικά οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδοτήσουν την επιστροφή του Φρανκενστάιν. Ο Θεός μαζί μας.

Οι εκτρεφόμενες στο Konrad Lorenz Research Station της Αυστρίας φαλακρές ίβιδες δεν είχαν απομακρυνθεί ποτέ από τις εγκαταστάσεις του κέντρου εδώ και πολλές γενιές. Έτσι τον Αύγουστο του 1997 όταν το σμήνος προσπάθησε να μεταναστεύσει, παίρνοντας ξαφνικά ύψος και εκδηλώνοντας φρενήρη δραστηριότητα, οι βιολόγοι απέμειναν έκπληκτοι. Οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι τα δικά τους πουλιά, τα οποία έχουν εξαφανιστεί από την άγρια ​​φύση της Ευρώπης για περισσότερα από 300 χρόνια, ήταν δυνατό να διατηρούν ακόμη το ένστικτο.

Εμπνεόμενος απ' τη συμπεριφορά των πουλιών - και την ταινία Fly Away Home, στην οποία ένα δίδυμο οδηγεί εναερίως νότια μια ομάδα από ορφανές καναδέζικες χήνες - ο Johannes Fritz ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα τολμηρό σχέδιο επανεισαγωγής τους στην άγρια φύση. Ο Fritz, απόφοιτος σπουδαστής στο σταθμό έρευνας τότε, ξεπέρασε τη ναυτία του, πήρε δίπλωμα πιλότου, αγόρασε ένα υπερελαφρύ αεροπλάνο και άρχισε να καθοδηγεί τα, ως τότε σε αιχμαλωσία πουλιά, από την Αυστρία σε θέσεις διαχείμασης στην Ιταλία.

Σήμερα, μετά από μια δεκαετία δοκιμών και λαθών, ο Fritz και οι συνεργάτες του έχουν συγκροτήσει ένα κοπάδι από 20 μεταναστευτικές ίβιδες. Τροφοδοτούμενοι από μια νέα επιχορήγηση 4.500.000 ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν βάλει στόχο να αυξήσουν πληθυσμό σε 120 αυτοσυντηρούμενα πουλιά διεσπαρμένα σε τρεις αποικίες ως το 2019...