Οι αμαρτίες του ΥΠΕΚΑ καταδυναστεύουν τον Έλληνα κυνηγό

Αναμένονται αυξήσεις στα τέλη υπέρ Κ.Ο. επειδή τα τέλη υπέρ Δημοσίου δεν ανταποδίδονται με τη μορφή φιλοθηραματικού έργου

Σύμφωνα με το Έθνος τα τέλη υπέρ Δημοσίου που καταβάλουμε για την έκδοση κυνηγετικής άδειας παραμένουν, για φέτος, στα ίδια επίπεδα. Δυστυχώς κατά την πάγια τακτική του το Δημόσιο δεν εφαρμόζει την ανταποδοτικότητα των τελών αυτών. Δηλαδή δεν τα διαθέτει για φιλοθηραματικούς σκοπούς, όπως έχει υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία να πράξει. Ότι ποσό και να καταβάλουμε υπέρ Δημοσίου καταλήγει σε ανθρώπους που είτε δεν αντιλαμβάνονται είτε δεν ενδιαφέρονται για την αειφορία του κυνηγίου στην Ελλάδα. Είναι πεταμένα λεφτά, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ανάρτηση (και τα σχετικά άρθρα στο τέλος της).

Είναι εφικτό να μειωθεί το κόστος της άδειας θήρας;

Ο μόνος τρόπος να μειωθεί το κόστος της κυνηγετικής άδειας, είναι να εξαναγκαστεί το ΥΠΕΚΑ να εφαρμόσει την ανταποδοτικότητα των τελών που εισπράττει υπέρ φιλοθηραματικού έργου, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένο να κάνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Όταν κατευθυνθούν τα τέλη υπέρ Δημοσίου σε φιλοθηραματικό έργο, θα υπάρξει η δυνατότητα να μειωθούν αντίστοιχα τα τέλη υπέρ Κ.Ο. και να μειωθεί το κόστος της άδειας. (Αφού δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ΞΑΝΑπληρώνουμε τις Κ.Ο. για το έργο που είναι υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ να υλοποιεί).

Προσπαθεί η κυνηγετική ηγεσία να μειωθεί το κόστος της άδειας θήρας;

ΟΧΙ. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στις δηλώσεις του proedroskse, στο τέλος του άρθρου, η κυνηγετική ηγεσία έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ανταποδοτικότητας των τελών υπέρ Δημοσίου και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνεχείς αυξήσεις και "έκτακτες" εισφορές υπέρ Κ.Ο.

"Φθηνότερη" άδεια, μέσω Δασαρχείου-παρασυλλόγου σημαίνει πως το σύνολο των χρημάτων που καταβάλλονται καταλήγουν υπέρ Δημοσίου (πιθανότατα για να γίνουν ποδήλατα) και όχι υπέρ θήρας

Το κόστος που εξοικονομεί κάποιος βγάζοντας άδεια απ' ευθείας στο Δασαρχείο ή μέσω παρασυλλόγου, είναι 10% επί των τελών υπέρ Κ.Ο, (ή 6€ σήμερα), συν το ποσό των εκτάκτων εισφορών υπέρ Κ.Ο. Ταυτόχρονα το σύνολο των χρημάτων που καταβάλει καταλήγει να χρηματοδοτεί, πιθανότατα, αγορά ποδηλάτων από κάποιο "πράσινο Δήμο, ή/και προγράμματα περιβαλλοντικών ΜΚΟ, ή/και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Για να το κάνουμε λιανά:

  • Βγάζεις τοπική άδεια μέσω Κ.Σ; Χρηματοδοτείς με 10€, (=τέλη Δημοσίου), την αγορά ποδηλάτων και με 60€, (=τέλη υπέρ Κ.Ο.), την αειφορία του κυνηγίου.
  • Βγάζεις τοπική άδεια στο Δασαρχείο ή μέσω παρασυλλόγου; Χρηματοδοτείς με (90% των 60)+10=64€ αποκλειστικά την αγορά ποδηλάτων και τα προγράμματα περιβαλλοντικών ΜΚΟ.

Καλώς ή κακώς τα μόνα χρήματα που διατίθενται υπέρ της αειφορίας της θήρας, δηλαδή για να συνεχίσει να υπάρχει κυνήγι και στο μέλλον, είναι αυτά που φτάνουν στις Κ.Ο. Χρήματα φτάνουν στις Κ.Ο. μόνο όταν βγάζουμε άδεια μέσω αναγνωρισμένου Κ.Σ..

Βγάζοντας "φθηνότερη" άδεια, μέσω Δασαρχείου ή παρασυλλόγου, υπονομεύουμε μακροπρόθεσμα το μέλλον του κυνηγίου για να κερδίσουμε 20€-30€.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είμαστε εμείς

Ζούμε σ' ένα κράτος που πληρώνουμε φόρους για δωρεάν παιδεία, ΑΛΛΑ πληρώνουμε φροντιστήρια για να μορφωθούμε. Πληρώνουμε φόρους και εισφορές για δημόσια υγεία, ΑΛΛΑ πληρώνουμε φακελάκι για να θεραπευθούμε. Αντίστοιχα οι κυνηγοί πληρώνουμε το κράτος για να εξασφαλίσει την αειφορία της θήρας, ΑΛΛΑ ΞΑΝΑπληρώνουμε τις Κ.Ο. για να το κάνουν τελικά μόνο αυτοί.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με την ανοχή μας, αν όχι με την ενθάρρυνσή μας, μέσω της (μη) συμμετοχής μας στα κοινά.

Και στο κυνήγι ότι δεν μας αρέσει μπορούμε να το αλλάξουμε με τη συμμετοχή μας στους συλλόγους. ΔΕΝ ΘΑ Τ' ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ν' απαξιώσουμε τους ΚΣ, μέσω παρασυλλόγων. Μόνο ενωμένοι μέσα από τους θεσμικά κατοχυρωμένους ΚΣ μπορούμε να αποκτήσουμε φωνή και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις αυτά που μας αναλογούν. Και την ηγεσία μπορούμε ν' αλλάξουμε αν αποφασίσουμε πως δεν ανταπεξέρχεται.

Τι λέει, και (δεν) κάνει, ο proedroskse για τον οικονομικό στραγγαλισμό της θήρας απ' το Ελληνικό Δημόσιο;

2010 Οι κυνηγοί - χρήστες του διαδικτύου "ανέκριναν" τον Πρόεδρο της ΚΣΕ

Τ.Τσιόδρας (Εκπρόσωπος kynigos.net.gr)
Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, είναι γνωστό ότι μέρος των χρημάτων μας, που δίνουμε για την κυνηγετική άδεια, αποδίδονται στο κράτος και καταλήγει σε άλλα ταμεία τα οποία τα χρησιμοποιούν για όχι καθαρά φιλοθηραματικές δράσεις. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε η δημιουργία του λεγόμενου πράσινου ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν και τα χρήματα από τις άδειές μας και το οποίο θα συνδιοικείται από την Πολιτεία και από διάφορες ΜΚΟ, όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις, και θα χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και τις ίδιες ΜΚΟ για τις διάφορες δράσεις τους. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατασπατάληση των χρημάτων των κυνηγών από διάφορες ΜΚΟ οι οποίες είναι γνωστό ότι μας αντιπαλεύονται επί σειρά ετών και τί μπορούμε να γνωρίζουμε όσον αφορά τις δράσεις οι οποίες θα ληφθούν πάνω σε αυτό το κομμάτι; Ευχαριστώ.

Ν.Παπαδόδημας (Πρόεδρος ΚΣΕ)
Πρώτα απ' όλα το κομμάτι των χρημάτων το οποίο πηγαίνει στο κράτος από το συνολικό κόστος της άδειας, τροφοδοτούσε πάντοτε ένα συγκεκριμένο ταμείο. Αυτό ήταν το Ταμείο Θήρας κλπ. Και ήδη πριν από το πράσινο ταμείο, η νομική υποχρέωση, για το ταμείο αυτό, ήταν ότι αυτοί οι πόροι έπρεπε να διατίθενται για φιλοθηραματικούς σκοπούς. Ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο το κράτος. Υπήρχαν και δημοσιεύματα παλαιότερα στον κυνηγετικό τύπο, που έδιναν και νούμερα και είχαν σχηματίσει ένα αποθεματικό κάποιων δισεκατομμυρίων, όταν εμείς οι υπόλοιποι από την τσέπη μας κάνουμε αυτά τα έργα τα οποία όφειλε το κράτος και κατά νόμο να κάνει. Αυτό είναι το ένα σκέλος.
Το δεύτερο: Τι θα κάνει το πράσινο ταμείο; Να σας πω μια σύντομη απάντηση η οποία όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί, αφού το θέμα, ειδικά αυτό, το συζητήσουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ας πάρει τα χρήματα τα οποία εμείς δίνουμε στο κράτος για το κυνήγι, και ας τα βάλει στο πράσινο ταμείο. Μπορεί να μας αφήσουνε ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας; Οσο και αν αυτή η απάντηση σας φαίνεται λίγο... δεν ξέρω πως, είναι η ουσία του θέματος. Ποτέ δε ζητήσαμε χρήματα από το κράτος και ποτέ δε θα ζητήσουμε. Διότι σκεφτείτε την απαίσια συμπεριφορά που έχει το κράτος απέναντί μας ως Κυνήγι, να μας είχανε δώσει και ένα ευρώ, τι θα γινόταν. Ένα.
Τώρα, η χρηματοδότηση των ΜΚΟ με αντικυνηγετικό περιεχόμενο, που πολύ σωστά αναφέρετε δεν είναι μόνο η ιστορία του πράσινου ταμείου. Η χρηματοδότηση αυτή -και τα έντυπα έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να αποκαλύπτουν τα νούμερα αυτά- κι εμείς τα μαζεύουμε για να κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση και επισήμως στο Υπουργείο, τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά εκατομμύρια, και προέρχονται πέραν από αυτούς τους πόρους, κυρίως από τους πόρους όλων των Ελλήνων πολιτών, και σας δίνω ένα απλό παράδειγμα: Μελέτη, που δεν θα πω ποιά ΜΚΟ την έχει, χωρίς προδιαγραφές, με ό,τι το γενικότερο μπορεί να φανταστεί κανένας, για τον Αιγαιόγλαρο, ένα είδος από τα... πόσα έχουμε, 20-25 είδη γλάρων στην Ελλάδα, 2.800.000€ ή 2.400.000€, τέλος πάντων πάνω από 2.000.000€ αμοιβή για ένα πράγμα το οποίο, πράγματι θα θέλαμε να ξέρουμε και θα θέλαμε να μάθουμε ποιό είναι το αποτέλεσμα και ποιά είναι η χρήση για την όποια προστασία. Και αυτό είναι ένα από δεκάδες παραδείγματα. Επομένως, το πράσινο ταμείο ας το χρησιμοποιήσει το Υπουργείο όπως θέλει, ας μας αφήσει εμάς με τους πόρους που έχουμε και μας δίνετε εσείς οι κυνηγοί, να κάνουμε αυτό το τεράστιο έργο που γίνεται για τη φύση, ας μας αφήσει να μπορούμε να ασκούμε το κυνήγι το οποίο, με συγχωρείτε αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ερώτηση παρακάτω, το κυνήγι στην Ελλάδα, όπως σήμερα διεξάγεται, προσέξτε αυτό που σας λέω, και για το οποίο μπορεί να υπάρχουν κάποια παράπονα, αλλά όπως σήμερα διεξάγεται, έχει εγκριθεί, δύο φορές από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Τι θέλουνε λοιπόν και φωνάζουνε; Τι θέλουνε και γράφουνε όλα αυτά ακατάσχετα ψέματα αυτές οι ΜΚΟ; Ποιό είναι το σημείο το συγκεκριμένο για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορήσουν; Όπως ξέρετε, σαν αντιπρόεδρος που είμαι στη FACE έχω συνεχή επαφή με αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι έχουμε πετύχει, η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη να μην έχουμε καταδικαστεί ούτε μία φορά για το κυνήγι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσες φορές έγινε η διαδικασία για να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, μπορέσαμε με τις ενέργειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία και δεν καθίσαμε ποτέ στο ειδώλιο του κατηγορουμένου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ας μας αφήσουν λοιπόν να χειριστούμε τα θέματα όπως ξέρουμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά να χειριζόμαστε και απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και απέναντι στο περιβάλλον. Διότι ξέρουμε πότε πώς και με ποιόν τρόπο πρέπει να κυνηγάμε.