κυνήγι

Παράγωγα επιτυχημένης διαχείρισης

Μπήκαν τα αγριογούρουνα στις αυλές των σπιτιών

Μέχρι και τις αυλές των σπιτιών βρήκαν «οργωμένες» κάτοικοι χωριών της Λάκκας Σουλίου από την επέλαση που κάνουν το τελευταίο διάστημα τα αγριογούρουνα.

«Φοβόμαστε ακόμη και να πάμε στα χωράφια μας» σημειώνουν, τονίζοντας ότι η φετινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο.

Ο αριθμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί δραματικά. Σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, τα άγρια ζώα δεν φοβούνται τίποτα.

Κυκλοφορούν στους δρόμους, στα χωράφια ανάμεσα στα πρόβατα, φτάνουν στις αυλές των σπιτιών.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες. Τα αγριογούρουνα προς αναζήτηση τροφής, κυνηγούν μετά μανίας κάθε καλλιέργεια καλαμποκιού. Μπαίνουν στο χωράφι και δεν αφήνουν στην κυριολεξία τίποτα όρθιο.

Με επείγον έγγραφό του, και σε συνέχεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Ταγαρά, ο Περιφερειάρχης προτείνει την κατ' εξαίρεση έκδοση απόφασης για έναρξη της θήρας αγριόχοιρων σε περιοχές της Π.Ε. Ιωαννίνων, στις οποίες προκαλούνται μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και ιδιαίτερα καλαμποκιού.

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί υπέρμετρα και οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες, που πέραν της καταστροφής της παραγωγής τους, δεν έχουν καν τη δυνατότητα αποζημίωσής τους.