Τα πέντε στάδια του κυνηγού


Άρτεμις. P. Manship

Το κυνήγι ως άθλημα προϋποθέτει ένα κυνηγό που κατανοεί και σέβεται το θήραμα, ακολουθεί τους νόμους, και συμφωνεί ότι δε θα κάνει χρήση μεθόδων που θα του δώσουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι του θηράματος.
Ο αθλητής κυνηγός κατανοεί πως ένα επιτυχημένο κυνήγι δεν προϋποθέτει την επίτευξη του ορίου κάρπωσης. Σε τελική ανάλυση είναι δική μας απόφαση. Το κυνήγι πρέπει να αποτελεί μια θετική εμπειρία για την οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι. Πρακτικές όπως το κυνήγι ζώων μέσα από κινούμενο όχημα, ο πυροβολισμός των πουλιών στο έδαφος ή στο κλαρί δεν θεωρούνται αποδεκτές. Πρόκειται για μια ισορροπία που πρέπει να ορίσετε ανάμεσα σε σας και το θήραμα κατά τρόπο ώστε να μην σας παρέχεται αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε συγκυνηγούς μπορεί να θολώσει την κρίση μας και να οδηγήσει σε ανεύθυνη κυνηγετική συμπεριφορά και άστοχες επιλογές. Ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένες βολές χωρίς να έχει προηγηθεί επιβεβαίωση του στόχου μας και η ασφάλεια της βολής, όπως και να μας εξωθήσει σε δύσκολες μακρινές βολές, έξω απ’ το βεληνεκές μας. Μην επιτρέψετε στον ανταγωνισμό να οδηγήσει σε εμπειρίες για τις οποίες θα αισθανθείτε άσχημα.

Μελέτες αποδεικνύουν πως κάθε κυνηγός περνά από διαφορετικά στάδια ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητές του. Μερικά από αυτά τα στάδια μπορεί να εξωθήσουν τον ανεύθυνο κυνηγό σε λάθος αποφάσεις. Να θυμάστε πως το ότι υπάρχουν τα πέντε αυτά στάδια δεν σημαίνει πως θα περάσετε και από τα πέντε, ούτε ότι θα τα περάσετε με τη σειρά. Όλοι στοχεύουμε να φθάσουμε το στάδιο του αθλητή. Αυτό το στάδιο βοηθά να εξασφαλίσουμε πως θα υπάρχει κυνήγι και για τις μελλοντικές γενιές

Στάδιο 1ο: Ο Οπλοφόρος

Ο κυνηγός επιδιώκει την καταξίωση τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Συνήθως αυτό σημαίνει πολλές βολές προς επίτευξη του σκοπού. Η υπερβολική προθυμία να πατήσουμε τη σκανδάλη μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Συνήθως οι κυνηγοί που βρίσκουν το χρόνο να κάνουν εξάσκηση στη σκοποβολή διέρχονται γρήγορα απ' αυτό το στάδιο.

Στάδιο 2ο: Το Όριο

Η επιτυχία καθορίζεται με την εξασφάλιση του επιτρεπόμενου ορίου σε κάθε κυνηγετική έξοδο, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχημένες βολές. Όσο συντομότερα συνειδητοποιήσει ο κυνηγός πως η εξασφάλιση του ορίου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας επιτυχίας, τόσο πιο γρήγορα θα διέλθει απ' αυτό το στάδιο.

Στάδιο 3ο: Το Τρόπαιο

Η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας. Οι κυνηγοί σ' αυτό το στάδιο επικεντρώνονται στο κυνήγι ενός συγκεκριμένου θηράματος και είναι πρόθυμοι να συγκρατήσουν τις βολές τους σε άλλα θηράματα γνωρίζοντας πως θα ήταν επιτυχείς. Η πρόκληση έγκειται στο να φέρουν το συγκεκριμένο αυτό θήραμα στο βεληνεκές τους. Απαιτείται προσοχή ώστε η επιθυμία θήρευσης του συγκεκριμένου θηράματος να μην οδηγεί σε ανεύθυνες συμπεριφορές.

Στάδιο 4ο: Η Μέθοδος

Σ' αυτό το στάδιο ο κυνηγός ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τρόπο που κυνηγά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί. Κάποιο επιλέγουν πρωτόγονες μεθόδους ανώ άλλοι τις πλέον σύγχρονες. Σ' αυτό το στάδιο ο κυνηγός πρέπει να έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του, είτε χρησιμοποιεί πρωτόγονα ή πρωτοποριακά μέσα. Ο σκοπός είναι η άμεση θανάτωση του θηράματος και όχι ο βασανισμός που επιφέρει ο τραυματισμός.

Στάδιο 5ο: Το Άθλημα

Η επιτυχία προσμετράται πλέον απ' τη συνολική εμπειρία του κυνηγιού συμπεριλαμβανομένων, της εκτίμησης για τη φύση, της κατανόησης του τρόπου ζωής και των συνηθειών του θηράματος, της διαδικασίας του κυνηγιού καθώς και την ύπαρξη συγκυνηγών με τους οποίους μοιράζονται αυτές οι εμπειρίες. Οι κυνηγοί σε αυτό το στάδιο εμπλέκονται σε δράσεις διαχείρησης του φυσικού περιβάλλοντος και στην καθοδήγηση των νέων στη φύση. Σε αυτό το στάδιο η επιτυχία δεν εξαρτάται από τη θήρευση ή όχι θηραμάτων.

ΠΗΓΗ: Hunter Education - NJ Division of Fish & Wildlife