Αδυναμία ουσιαστικών παρεμβάσεων για τα αρκουδάκια του Μετσόβου

Αποφάνθηκε η Συντονιστική Επιτροπή κρίσεων...
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
Αυτό που οι υπεύθυνοι κάνουν ΜΟΝΟ διαπιστώσεις δεν είναι πια αστείο.

Περιορισμένης κλίμακας μπορούν να είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δυνατότητες παρέμβασης για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία των μικρών αρκούδων στο Μέτσοβο, η μία εκ των οποίων πυροβολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναρρώνει στο Κέντρο Περίθαλψης του «Αρκτούρου» στην Φλώρινα.

Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής κρίσεων σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου που συγκάλεσε η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, αναδείχθηκε ένα αδιέξοδο ουσιαστικά στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, είτε λόγω νομοθετικού πλαισίου, είτε λόγω κόστους και υφιστάμενων δυνατοτήτων. Σε δεύτερη φάση, βέβαια, ελήφθησαν αποφάσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσουν, ενώ στα θετικά καταγράφεται και η διάθεση συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων, καθώς δεν υπήρξαν εντάσεις προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών φορέων και κυνηγετικών οργανώσεων.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά να κάνει γνωστό πως υπάρχουν κάποιες οικονομικές δυνατότητες που επιτρέπουν την αγορά αποτρεπτικών μέσων και την εκπαίδευση ατόμων στη χρήση τους από τον «Αρκτούρο» και την «Καλλιστώ». Σε μείζον ζήτημα αναδείχθηκε το τι θα συμβεί με τα άλλα δύο αρκουδάκια, που συνεχίζουν να κινούνται στην περιοχή του Μετσόβου, καθώς αφενός υπάρχει η πίεση από τους κατοίκους που εκφράζουν φόβους για τυχόν επιθέσεις, αφετέρου ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν κακόβουλες ενέργειες που θα απειλήσουν τη ζωή τους.
Από την πλευρά του Δασαρχείου Μετσόβου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου εκφράστηκε η άποψη πως κρίνεται αναγκαία η μεταφορά τους στο Κέντρο του «Αρκτούρου» στον Αετό Φλώρινας, καθώς όλοι οι άλλοι τρόποι δεν εγγυώνται λύση του προβλήματος. «Τα αρκουδάκια έχουν πλέον τροφική εξάρτηση και με ευθύνη του κόσμου που τα είδε ως ατραξιόν. Αν και τα ζώα μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά, ο κόσμος φοβάται», ανέφερε ο Δασάρχης Μετσόβου Ευάγγελος Σιούτας. Την άμεση λήψη μέτρων και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων προς την πολιτεία, ζήτησε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Σπύρος Μπαλαμπέκος, προτείνοντας και αυτός την απομάκρυνση των αρκούδων, ακόμη και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του κόστους από προγράμματα που θα υλοποιήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Υπέρ της απομάκρυνσης σε τεχνητό βιότοπο και ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Μιχάλης Βάκκας, ο οποίος είπε πως δύσκολα τα αρκουδάκια θα διαχειμάσουν, καθώς δεν είναι εκπαιδευμένα.
Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» τάχθηκαν υπέρ της ραδιοσήμανσης των δύο θηλαστικών και της συστηματικής απώθησής τους, ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η εκπαίδευση και ενημέρωση των κατοίκων. Άλλωστε, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους στο κέντρο του «Αρκτούρου» που είναι περιορισμένης χωρητικότητας, ενώ θα άνοιγε και ο δρόμος για να ασκηθούν πιέσεις και από άλλες περιοχές, όπου επίσης καταγράφεται παρουσία αρκούδων κοντά σε οικισμούς. Ωστόσο, ουδείς εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι το μέτρο της συστηματικής απώθησης θα λειτουργήσει, αλλά ούτε και ότι τα δύο αρκουδάκια είναι ικανά να βγάλουν το χειμώνα.
Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η άμεση προμήθεια αποτρεπτικών μέσων, για τα οποία ανέλαβε να ετοιμάσει σχετικό κοστολόγιο η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» και να το αποστείλει τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή, ενώ σε δεύτερο επίπεδο και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και τα χρονικά πλαίσια θα προχωρήσει η ραδιοσήμανση και η συστηματική απώθηση των ζώων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
• Προμήθεια τριών ραδιοκολάρων που θα φορεθούν στα αρκουδάκια για να εντοπίζονται και να ελέγχονται οι κινήσεις τους
• Να εκπαιδευτούν τα μέλη της Ο.Α.Ε. στην χρήση των αποτρεπτικών μέσων
• Να ετοιμάσει ο Δήμος Μετσόβου τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων ασφαλείας
• Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλάβει την εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου
• Τα μέλη της Ο.Α.Ε. σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου να προχωρήσουν σε ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες και
• Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά λοιπού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος στις Ο.Α.Ε. για την αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων ζώων κ.λ.π.
Με την ελπίδα, βέβαια, ότι τα δύο αρκουδάκια θα συνεχίσουν μέχρι τότε να ζουν.