Δύο κτήματα στη Σκωτία, ανήρτησαν πινακίδες που αναγράφουν "Η RSPB δεν είναι ευπρόσδεκτη". Το ακρωνύμιο RSPB σημαίνει Βασιλική Εταιρεία για την προστασία των πτηνών, ή αν θέλετε κάτι αντίστοιχο με τη δικιά μας Ορνιθολογική Εταιρεία.

O John MacKenzie κατηγορεί τη MKO ότι αντιμετώπιζε ιδιοκτήτες, καλλιεργητές και εργάτες του κτήματος με "καχυποψία".

Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Gairloch and Conon, εκτάσεως 60.000 στρεμμάτων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 99% των ατόμων που εμπλέκονται στη διαχείριση της γης τρέφει παρόμοια αισθήματα.

Η RSPB Σκωτίας δήλωσε ότι προτίμα τον "εποικοδομητικό διάλογο" από τις πινακίδες.

Ο κ MacKenzie δήλωσε στο BBC Radio Scotland ότι έστησε τις πινακίδες σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών που έγιναν από κάποιον άλλο γαιοκτήμονα στα Highland.

Είπε ότι ήθελε να δείξει μ' αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην RSPB.

Ο κ MacKenzie είχε παραχωρήσει άδεια για την παρακολούθηση μιας φωλιάς ψαλιδάρηδων στο κτήμα του, πιστεύοντας ότι το έργο θα επιτελέσει προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας της Σκωτίας.

Ωστόσο, ο ίδιος απέσυρε τη συγκατάθεσή του, όταν έμαθε ότι το εκτελούσε υπάλληλος της RSPB.

Ο κ MacKenzie δήλωσε, επίσης, ότι διαπίστωσε πως η RSPB παρακολουθούσε μια άλλη φωλιά στη γη του, διαφορετική απ' αυτή για την οποία είχε ενημερωθεί.

Είπε ότι η ΜΚΟ αντιμετωπίζει γαιοκτήμονες και εργαζομένους σε γεωργικές εργασίες μ' ένα "βαθμό καχυποψίας".

Ο κ MacKenzie πρόσθεσε: "Αν ρωτήσετε το 98-99% του συνόλου των βοσκών, αγροτών, δασοκόμων, κυνηγών, θηροφυλάκων και γαιοκτημόνων στα υψίπεδα της Σκωτίας θα σας πουν ότι απλά δεν εμπιστεύονται την RSPB και τον τρόπο που λειτουργεί".

Είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υποστηρίζει ενεργά τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Η RSPB Σκωτία δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένη από το νόμο να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των κτημάτων για τις έρευνές της, αλλά συνήθως το πράττουν από ευγένεια.