species

Εσείς τι βλέπετε;

Σχετικά με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα σας μετά από καταγγελίες του μέλους της ΟΙΚΗΠΑ και αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου κ. Κανέλλη για ομαδική λαθροθηρία στο Κοτύχι στις 11 Ιανουαρίου, έχουμε να πούμε τα πιο κάτω:

Καταρχήν, αποτελεί πάγια θέση μας και είναι γνωστό σε όλους ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους παράνομη θήρα την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα! Θέτουμε λοιπόν τα πιο κάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί εάν διαπίστωσαν λαθροθήρες στην περιοχή, όπως περιγράφει το δημοσίευμα, δίπλα στα αυτοκίνητά τους δεν προέβησαν σε σχετικές επώνυμες μηνύσεις τα ίδια τα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, αφού και αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων είχαν διαθέσιμους και το δικαίωμα αυτό δίνει ο Νόμος σε κάθε Έλληνα πολίτη, ώστε οι λαθροθήρες να οδηγηθούν άμεσα στο αυτόφωρο;;
  2. Αρμόδια Υπηρεσία για πάταξη τέτοιων φαινομένων είναι η Δασική Υπηρεσία. Δε φαίνεται οι «καταγγέλλοντες» να έχουν προβεί σε καμιά επικοινωνίας με τη Δασική Υπηρεσία ώστε να μπορεί κανείς να επιρρίψει ευθύνες, εάν και κατά πόσον άμεσα έγινε αυτή η καταγγελία και που.
  3. Αναφέρεται στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες με σαφείς υπαινιγμούς οι οποίοι από «σύμπτωση» αφήνουν να εννοηθεί συγκάλυψη λαθροθήρων. Η συγκεκριμένη αναφορά εκ μέρους του κ. Κανέλλη είναι αποκύημα της φαντασίας του (αυτή είναι η «καλή» εκδοχή) και αποτελεί σκόπιμη κατασυκοφάντηση των Θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων (δεύτερη εκδοχή).
  4. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Θηροφύλακες δεν υποκαθιστούν την Δασική Υπηρεσία σε καμία περίπτωση αλλά την συνεπικουρούν στο έργο της και  συνεργάζονται μαζί της αρκετά συχνά, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή φαινομένων λαθροθηρίας. Δεν είναι λίγες οι φορές δε, που μετά από τέτοιες συνεργασίες έχουν κατασχεθεί και καταστραφεί μονόξυλα με τα οποία ασκείται παράνομη θήρα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι γνωστό ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έχει διαθέσει σε κάθε Σύλλογο έναν Θηροφύλακα, δεδομένου ότι όλες οι δαπάνες της θηροφύλαξης, μισθοί, καύσιμα, τζιπ, καλύπτονται μόνο από τη συνδρομή των μελών μας και μόνο αυτή την δυνατότητα έχουμε. Σαφέστατα λοιπόν ο Θηροφύλακας που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή των Λεχαινών μπορεί να βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή να έχει ρεπό, ή να έχει ολοκληρώσει τη βάρδια εργασίας του. Τη συγκεκριμένη ημέρα που συνέβη το περιστατικό που καταγγέλθηκε στο άρθρο σας, σας γνωρίζουμε ότι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου περιπολούσαν και μάλιστα για περισσότερο από 12 συνεχείς ώρες στη λίμνη του Προκόπου για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών λαθροθηρίας.

  1. Μετά από διερεύνηση που κάναμε, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Κανέλλης ή τα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας επικοινώνησαν με παλιό θηροφύλακα της Ομοσπονδίας μας, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια ΔΕΝ εργάζεται στην Ομοσπονδία μας. Με κανέναν άλλον!

Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε όλοι τους χαρακτηρισμούς και τις ενδεχομένως εμπαθείς επιθέσεις εναντίον ανθρώπων και φορέων που έχουν έμπρακτα και αποδεδειγμένα αναλωθεί στην προσπάθεια διαφύλαξης των οικολογικών ισορροπιών και της διαχείρισης του θηραματικού πλούτου (όπως αποδεικνύεται και από τις χιλιάδες μηνύσεις που έχει στο ενεργητικό της η Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων).

Τέλος, έχουμε προτείνει χρόνια τώρα τη ρύθμιση ενός πιλοτικού προγράμματος άσκησης θήρας στις συγκεκριμένες περιοχές πιστεύοντας ακράδαντα ότι με την παρουσία των νομίμων και συνειδητοποιημένων κυνηγών εκεί, περιορίζονται στο ελάχιστο τα όποια φαινόμενα παραβατικότητας παρουσιάζονται συνεπεία της ανεξέλεγκτης σημερινής κατάστασης.