Τσίχλα

Οι πολίτες της Μάλτας είπαν «ΝΑΙ» στο ανοιξιάτικο κυνήγι

Το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού και του ορτυκιού – που έχει απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη – θα συνεχίσει στη Μάλτα, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα που απέρριψε οριακά την κατάργηση του. 

Μένει να δούμε το σεβασμό που θα επιδείξουν οι φανατικοί, αλλοδαποί αντι-κυνηγοί, που συρρέουν κάθε άνοιξη για να αναστατώσουν τη ζωή του νησιού, στην εκπεφρασμένη βούληση του λαού της Μάλτας. (Δεν κρατάμε και την αναπνοή μας, έτσι;)

Το 50,4% των κατοίκων της Μάλτας ψήφισε υπέρ της συνέχισης της εαρινής θήρας τρυγονιού και ορτυκιού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ). Με οριακή διαφορά 2.220 ψήφων επικράτησε το «ΝΑΙ» σε μια αναμέτρηση που προσέλκυσε το 75% των ψηφοφόρων της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μεγάλη προσέλευση που καταγράφηκε στις αγροτικές περιοχές, όπου και ασκείται το ανοιξιάτικο κυνήγι, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στα εκλογικά τμήματα των περιοχών αυτών, το «ΝΑΙ» έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του.  Αντίθετα, το «ΟΧΙ» κέρδισε τους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών και τις νεαρές ηλικίες όπου η αποχή ήταν μεγαλύτερη.  Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των δηλώσεων υποστήριξης του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την προεκλογική περίοδο, υπέρ των κυνηγών.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αποτέλεσμα (50,4 έναντι 49,6) επιβραβεύει την στρατηγική που υιοθέτησαν στην καμπάνια τους οι κυνηγοί. Η εκστρατεία του «ΝΑΙ» χαρακτηρίστηκε από την καθολική απουσία εικόνων με σκοτωμένα πουλιά και κυνηγετικά όπλα. Καθώς επικεντρώθηκε στο δικαίωμα άσκησης μιας παραδοσιακής πρακτικής, κατάφερε να πείσει πολλούς ψηφοφόρους που ασχολούνται με άλλα χόμπι ή ασχολίες, ότι μια νίκη του «Όχι» θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα δημοψήφισμα κατά των δραστηριοτήτων τους.

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας του «ΟΧΙ» δήλωσαν ότι σέβονται το αποτέλεσμα, που στέλνει το ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος της Μάλτας δεν υποστηρίζει την εαρινή θήρα.

«Το δημοψήφισμα έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στους κυνηγούς. Η ανοιξιάτικη κυνηγητική περίοδος θα ανοίξει την Τρίτη» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της χώρας, Joseph Muscat. Ο ίδιος δεν θα ανεχθεί καμία κατάχρηση κατά την άσκηση του κυνηγιού, ήδη έδωσε εντολή, όπως δήλωσε, στις αρμόδιες αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας.

Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Μάλτα θα συνεχίσει να είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιτρέπει, κατά παρέκκλιση της οδηγίας των πτηνών, το ανοιξιάτικο κυνήγι αποδημητικών πτηνών (τρυγόνι και ορτύκι).

Η φετινή περίοδος ξεκινάει την Τρίτη 14 Απριλίου και λήγει στις 30 Απριλίου. Η συνολική κάρπωση καθορίστηκε σε 11.000 τρυγόνια και 5.000 ορτύκια. Ο κάθε κυνηγός επιτρέπεται να σκοτώνει μέχρι δυο πουλιά την ημέρα και μέχρι τέσσερα από κάθε είδος σε όλη την εαρινή περίοδο. Ο κυνηγός υποχρεούται εκ του νόμου, πριν την έξοδο από την κυνηγετική περιοχή, να δηλώσει με sms τα πουλιά που σκότωσε. Το πρόστιμο της παράνομης θήρας ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, φυλάκιση ενός έτους και ανάκληση της άδειας θήρας. Η σύλληψη για δεύτερη φορά τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Νίκος Θεοφάνους