Μία απόφαση σταθμό για τα δικαστικά χρονικά εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) για την υπόθεση του Δήμου Κρωπίας κατά του ΥΠΕΚΑ, που αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού (υπόθεση C-473/2014), η οποία είχε παραπεμφθεί στο Δ.Ε.Ε. από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή του Δ.Ε.Ε. υιοθετούνται πλήρως οι απόψεις που διατυπώθηκαν ενώπιόν του εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας και κρίνεται ότι για την έκδοση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος θα έπρεπε να προηγηθεί η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42.

Κατά τον τρόπο αυτό το Δ.Ε.Ε., με μια απόφαση πραγματικά ιστορική για τα νομολογιακά δεδομένα, ανατρέπει πλήρως την αντίθετη κρίση της πλειοψηφούσας άποψης της Ολομελείας του Σ.τ.Ε., υιοθετώντας, στο σύνολό τους, τις απόψεις που διατυπώθηκαν και ενώπιον του τελευταίου.

Όπως επισήμανε στο Mesogianews.gr ο δικηγόρος του Δήμου, Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την οριστική ακύρωση του Π.Δ. από το Σ.τ.Ε., το οποίο δεσμεύεται απολύτως από την ανωτέρω κρίση του Δ.Ε.Ε. Έτσι, το Π.Δ. που ταλαιπώρησε με τις πάμπολλες υπερβολές του και τις αδικαιολόγητες δεσμεύσεις χιλιάδων ιδιοκτησιών γύρω από τον Υμηττό οδηγείται στην ακύρωσή του».