Οι ενδείξεις Δεκεμβρίου 2015

Ως γνωστόν, ο μεγαλύτερος εχθρός των όπλων είναι η υγρασία. Στο ερμάριο των όπλων μου είχα πάντα δύο πακέτα με silicagel, το είδος που αλλάζει χρώμα όταν δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει άλλη υγρασία,ακριβώς για τον έλεγχο της υγρασίας. Το χειμώνα όμως το Silicagel έβγαινε άχρηστο σε διάστημα δυο-τριών εβδομάδων, οπότε έπρεπε να μπει στο φούρνο κλπ, κλπ για να ενεργοποιηθεί παλι. Αυτά μέχρι που έπεσα σε μία δημοσίευση, σε αμερικάνικο φόρουμ για όπλα, όπου όλοι έλεγαν τα καλύτερα για ένα προϊόν που λέγεται Golden Rod.

Το Golden Rod είναι ουσιαστικά μία ράβδος, η οποία περιέχει μία χαμηλής κατανάλωσης αντίσταση (7W) και η οποία θερμαίνοντας το εσωτερικό του ερμαρίου, καταπολεμά την υγρασία.

Δουλεύει πραγματικά όμως;

Έβαλα μια παραγγελία στον Cabela για το μικρότερο μέγεθος Golden rod (12"), και έστησα δύο αισθητήρες σχετικής υγρασίας/θερμοκρασίας. Έναν μέσα στο ερμάριο και έναν στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το ερμάριο.

ΝΑΙ δουλεύει!

Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, η συσκευή καταφέρνει να διατηρεί τη σχετική υγρασία μέσα στο ερμάριο, σχεδόν, μόνιμα κάτω από 50%. Η επιβάρυνση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού είναι πολύ μικρή και πιθανότατα αμελητέα αν τα όπλα που φυλάσσονται στο ερμάριο είναι αρκετά ή/και σημαντικής αξίας. Η δε εγκατάστασή του είναι πολύ απλή. Βέβαια για την Ευρώπη είναι απαραίτητος κι ένας μετασχηματιστής 110/220V, δεδομένου πως η συσκευή είναι κατασκευασμένη για το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, δηλαδή τροφοδοτείται με 110VAC.