σμίκρυνση

Αυστηρά προστατευόμενα
Ελάφια της Πάρνηθας

Και διηγώντας τα να κλαις...

Στην Ελλάδα του 2016 θεωρείται φυσιολογικό κάποιοι πολίτες να πιστεύουν πως υπάρχουν εκτροφεία υβριδίων λύκου με πίτμπουλ και, παράλληλα, οι "ειδικοί" των περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορούν να δηλώνουν ανερυθρίαστα πως είναι φυσιολογικό το ελάφι, είδος που τελεί υπό αυστηρή προστασία απ' το 1960, να γίνεται βορά των λύκων επειδή για πρώτη φορά αυξήθηκε ο πληθυσμός του μετά τις φωτιές της Πάρνηθας.

Όνειρα γλυκά και απονήρευτα

Οι δε "υπεύθυνοι" που έχοντας υπό την αυστηρή προστασία τους το ελάφι δεν κατάφεραν επί 50 χρόνια, αυτό που κατάφερε μια πυρκαγιά, δηλαδή την ανάκαμψη του πληθυσμού του, περί άλλα τυρβάζουν. Πιθανόν στη Δασική Υπηρεσία να θεωρούν θεόσταλτο δώρο τη ρύθμιση του πληθυσμού των ελαφιών της Πάρνηθας από τους λύκους, αφού, δεδομένης της ένδειας πόρων και των μνημονίων, κάθονται και αναπολούν τις εποχές που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και τους έπαιρνε ο ύπνος μετρώντας ελάφια (της Πάρνηθας). Εκεί δε στο βαθύ ύπνο τους έπιασε η πυρκαγιά, αυξήθηκαν τα ελάφια και ξαφνικά θα'πρεπε να κάνουν κάτι για αυτό... Ενώ τώρα βρέθηκε... από μηχανής. Οι λύκοι!


Αποκλειστικό: ΣΟΚ- Λύκοι κατασπάραξαν ελάφια δίπλα σε κατοικημένες περιοχές της Αττικής

Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο και σοκαριστικό ταυτόχρονα θέαμα βρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου. Μπροστά στα μάτια τους κείτονταν τα κατασπαραγμένα κουφάρια δυο ελαφιών, πνιγμένα στο αίμα και κυριολεκτικά μια ανάσα μακριά από τα σπίτια τους. Ρωτώντας οι κάτοικοι έμαθαν ότι άγνωστοι άφησαν ελεύθερους στην Πάρνηθα λύκους και μάλιστα όχι καθαρόαιμους αλλά υβρίδια μετά από διασταύρωση τους με σκυλιά ράτσας πίτμπουλ.

Τα πεινασμένα και αιμοσταγή αυτά ζώα φαίνεται ότι δεν βρήκαν τροφή ψηλά στην Πάρνηθα και κατέβηκαν πιο χαμηλά, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών δίπλα από τον Εθνικό Δρυμό που είναι και πιο άμεσα εκτεθειμένοι.


callistonews.wordpress.com

Σχετικά με δημοσιεύματα για την θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που δραστηριοποιείται από το 2004 στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος) στην Ελλάδα, επιθυμεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη θήρευση ελαφιών από λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η επανάκαμψη του λύκου στη Πάρνηθα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ το 2014 με εργασίες πεδίου (i) . Ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος, σημειώνει σχετικά με όσα γράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς επίλυση παρερμηνειών σχετικά με το θέμα: 1.Το ελάφι μπορεί να θηρεύτηκε είτε από λαθροκυνηγούς είτε από κάποιο/α ζώο/α. 2. Τα ελάφια μπορεί να θηρεύτηκαν είτε από σκυλιά ή όντως από λύκους. 3. Οι λύκοι επανήλθαν μετά από 60 χρόνια απουσίας με φυσικό τρόπο στη Πάρνηθα (σταδιακή διασπορά), όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης και φυσικά όλα αυτά περί απελευθερώσεων και υβριδίων δεν ευσταθούν σε καμία απολύτως περίπτωση (ii) . 4. Η θήρευση άγριων οπληφόρων φυτοφάγων ζώων από θηρευτές είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί η εικόνα ενός κατασπαραγμένου ελαφιού να είναι σκληρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άγριο ζώο είναι «αιμοσταγές ή σκληρό». Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που προσδίδουν οι άνθρωποι. 5. Η θήρευση ελαφιών από λύκους μπορεί να ευνοήσει το πληθυσμό του ελαφιού αλλά και το οικοσύστημα της Πάρνηθας συνολικά, καθώς ο ρόλος των μεγάλων σαρκοφάγων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την διατήρηση των οικολογικών διεργασιών παγκοσμίως (iii). 6. Τα ελάφια της Πάρνηθας κατακρεουργούνται συχνά από λαθροθήρες (πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό στην Οινόη της Βοιωτίας, δυτικά της Πάρνηθας ) με κίνητρο το κέρδος. Στις περιπτώσεις αυτές όντως αρμόζουν οι σκληροί χαρακτηρισμοί και όχι στα άγρια ζώα που θηρεύουν με μοναδικό κίνητρο την επιβίωση τους. 7. Η παρουσία του λύκου κοντά στην Αθήνα είναι πράγματι κάτι καινούργιο, και χρειάζεται ενημέρωση για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Σημειώσεις : i) Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερο Δελτίο Τύπου της Καλλιστώς: https://callistonews.wordpress.com/2015/11/13/wolvesparnitha/ ii) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερο κοινό Δελτίο Τύπου 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων : https://callistonews.wordpress.com/2015/08/06/snakethrowers/ iii) Αξίζει να διαβαστεί και το παρακάτω επιστημονικό άρθρο: http://science.sciencemag.org/content/343/6167/1241484 iv) Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο παρακάτω δημοσίευμα: http://www.kathimerini.gr/882464/article/epikairothta/perivallon/lykoi-sthn-parnh8a-h-megalh-epistrofh

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες