Νέα «σοδειά» στη Μακεδονία

Του Αντώνη Μπληζιώτη
Αναδημοσίευση από το Έθνος - Κυνήγι 28/7/2010

Οι κυνηγοί που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια στην έναρξη τα εδάφη της Μακεδονίας, έχουν να πουν πολλά για τα λιόσπορα που αυξήθηκαν με τη φροντίδα των κυνηγετικών συλλόγων. Αυτό που δεν ξέρουν όμως είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για λιόσπορα!

Εδώ και πέντε χρόνια πολλοί σύλλογοι της Μακεδονίας έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Βελτίωσης Ενδιαιτημάτων», το οποίο έχει προσφέρει όχι μόνο καλύτερους βιότοπους, αλλά έχει συμβάλει στην αύξηση των θηραματικών πληθυσμών και της άγριας ζωής γενικότερα...

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 12 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, όπου φυτεύθηκαν και μπολιάστηκαν 3.000 καρποφόρα δενδρύλλια, ενώ σπάρθηκαν εκατοντάδες στρέμματα σε ενοικιαζόμενους αγρούς ή δημόσιες εκτάσεις και τοποθετήθηκαν περισσότερες από 70 δεξαμενές με ποτίστρες, ώστε να μπορούν είδη της άγριας πανίδας να βρίσκουν νερό τους μήνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους δασολόγους - θηραματολόγους της Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Σώκο και Αλέξανδρο Γκάσιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κυνήγι στη χώρας μας είναι ο συνωστισμός των κυνηγών στις ημιορεινές περιοχές, που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση.

Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η αγροτική πολιτική στη χώρα μας δεν ήταν τόσο μονόπλευρη ώστε να περιλαμβάνει εκτός από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την «παραγωγή» θηραμάτων. Αυτό θα επέτρεπε την κυνηγετική δραστηριότητα και σε πεδινές γεωργικές εκτάσεις, δημιουργώντας έξτρα εισόδημα για τους αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, για να επιτευχθεί αυτό στις πεδινές περιοχές είναι ιδανικό το υποπρόγραμμα «ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ». Η ιδέα αυτή έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ με επιτυχία και σε περιοχές με εντατική γεωργία. Αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παντελής απουσία φυτοφρακτών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εχει αποδειχθεί ότι η εγκατάσταση φυτοφρακτών μπορεί να προσθέσει μέχρι και 20 είδη θηλαστικών, 37 είδη πτηνών και 17 είδη εντόμων στις αγροτικές εκτάσεις! Η επιτυχία του προγράμματος βελτίωσης των ενδιατημάτων, με τη χρηματοδότηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, έχει αποδείξει ότι κάθε έργο από επιστημονικούς φορείς στην ελληνική ύπαιθρο έχει αποτέλεσμα.

Επιτυχίες...

Συγκεκριμένα το υποπρόγραμμα «ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ» είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και να αναμένεται να αυξήσει πληθυσμούς, θηραματικούς και μη, της πανίδας εφόσον έχει ευρεία αναγνώριση. Ο Κ.Σ. Μουδανιών, εφάρμοσε με επιτυχία το συγκεκριμένο πρόγραμμα με σπορές μείγματος κριθαριού και βίκου για να ευνοήσει το λαγό, την πεδινή πέρδικα και το ορτύκι στην περιοχή του.

Οι εκτάσεις που σπέρνει είναι «γωνίες» χωραφιών και ακαλλιέργητες εκτάσεις που δεν απαιτούν δαπάνη εκμίσθωσης. Παράλληλα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ο τοπικός σύλλογος συμμετείχε στο υποπρόγραμμα «ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ», με στόχο να μειωθεί το φρεζάρισμα στα λιοστάσια για την καταπολέμηση των ζιζανίων.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος έδωσε δωρεάν στους ελαιοκαλλιεργητές μείγμα σπόρων βίκου και μηδικής που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και η φύτευσή τους σ' έναν ελαιώνα σε συνδυασμό με την κατάργηση του φρεζαρίσματος, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Η δράση αυτή προβλήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζοντας με έμφαση στο ότι το φρεζάρισμα μπορεί να θανατώσει μικρούς λαγούς και να περιορίσει πολύτιμα φυτά για τον λαγό.

Οι καλλιεργητές πρέπει να μην καταστρέφουν τη σπορά για δύο με τρία χρόνια, ενώ η σπορά προτείνεται να γίνει το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Κ.Σ. Αλμωπίας συμμετέχει με επιτυχία στο υποπρόγραμμα «ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ» τα τελευταία τρία χρόνια, με φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων σε θέσεις επιλογής, ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική καρποφορία τους. Τα δέντρα προμηθεύονται δωρεάν από τα κρατικά φυτώρια, μετά από αίτημα στο τοπικό Δασαρχείο.

Πρόκειται για καρυδιές, καστανιές και κρανιές, ενώ από τα ιδιωτικά φυτώρια γίνεται προμήθεια μηλιάς, κερασιάς και αχλαδιάς με τιμή έως 10 ευρώ το δενδρύλλιο. Το μέτρο αυτό έχει μακροχρόνια οφέλη για το θήραμα, αλλά και μεγάλη αποδοχή.

Ειδικά έργα...

Στο ίδιο πρόγραμμα «ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ» ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πολυγύρου εφαρμόζει σπορές διάκενων και εγκαταλειμμένων αγρών, με τη συγκατάβαση των κτηνοτρόφων που δεν τα βόσκουν πια... Η σπορά είναι ένα μείγμα βίκου, κτηνοτροφικού μπιζελιού, μαλακού σιταριού και κριθαριού, με στόχο να ωφεληθούν ο λαγός, η πέρδικα αλλά και ο αγριόχοιρος, αλλά και τα αποδημητικά πουλιά.

Πάρα πολλοί σύλλογοι συμμετέχουν με επιτυχία στο υποπρόγραμμα «ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ». Πρόκειται για συγκεκριμένες δράσεις με άμεσο όφελος, όπως η κάλυψη αρδευτικού καναλιού στην περιοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου της Βέροιας, στο οποίο είχαν πνιγεί αρκετοί νεαροί αγριόχοιροι τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά του ο Κ.Σ. Επανωμής τοποθέτησε πινακίδες για να αποτραπεί η είσοδος οχημάτων σε υγρότοπο της περιοχής. Ο Σύλλογος των Γρεβενών τοποθέτησε μπάρες σε δασικούς δρόμους, ενώ η κατασκευή και τοποθέτηση ποτίστρων σε κατάλληλες θέσεις έχουν «υιοθετηθεί» σαν δράσεις από πολλούς κυνηγετικούς συλλόγους.

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Σώκος, οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται αποκλειστικά με χρήματα των κυνηγετικών οργανώσεων και έχουν ήδη επιδράσει θετικά στους πληθυσμούς της πανίδας. Δεν πρόκειται για θεωρητικές προσεγγίσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αίτημα για χρηματοδότηση από εθνικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μόνο για το 2009, δόθηκαν πάνω από 32.000 ευρώ από την Κυνηγετική Ομοσπονδία σε 12 συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας. Στον Νομό Γρεβενών από τους δύο Συλλόγους (Γρεβενών, Δεσκάτης) έγιναν ρίψεις 8,5 τόνων αραβοσίτου και σιτηρών, μπολιάστηκαν 250 δέντρα, ανακατα-σκευάστηκαν 30 μπάρες, κατασκευάστηκε πυρήνας προσαρμογής και νοικιάστηκαν 85 στρέμματα για καλλιέργειες.

Στον Νομό Καστοριάς, οι Σύλλογοι Καστοριάς και Αργους Ορεστικού, νοίκιασαν και καλλιέργησαν πάνω από 600 στρέμματα, ενώ αγοράστηκαν 7 τόνοι αραβοσίτου και σιτηρών για τη χειμερινή περίοδο.

Το υποπρόγραμμα «ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ» είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και να αναμένεται να αυξήσει πληθυσμούς, θηρα-ματικούς και μη.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Στον Νομό Κοζάνης με τους 6 Συλλόγους και τους χιλιάδες κυνηγούς, καλλιεργήθηκαν δεκάδες στρέμματα και με τις σπορές των κυνηγών - μελών τα τελευταία τρία χρόνια ανέκαμψε σε ικανοποιητικό βαθμό ο πληθυσμός των αγριογούρουνων. Σπάρθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην Εορδαία, ενώ αγοράστηκαν σχεδόν 10 τόνοι αραβοσίτου για τους αγριόχοιρους, σε Σιάτιστα, Τσοτύλι, Σερβίων και Βελβεντό. Φυτεύθηκαν καρποφόρα δέντρα, μπολιάστηκαν εκατοντάδες άλλα, ενώ ειδικά για τον φασιανό όλοι οι σύλλογοι φρόντισαν για την ενοικίαση και καλλιέργεια χωραφιών για την ενίσχυσή του.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες