Δωδεκάλογος ασφάλειας των κυνηγών

  1. Εχε πάντα το νου σου, ότι ο αχώριστος σύντροφός σου -το όπλο σου- εκπροσωπεί τον θάνατον.
  2. Πριν γεμίσεις το όπλο σου ρίξε μια ματιά στο εσωτερικό των καννών, μήπως έχει μείνει τίποτε μέσα. Αυτό να συνειθίσης να το κάμης μεθ' εκάστην βολήν.
  3. Μη χρησιμοποιείς ποτέ το όπλο σου για να κτυπάς τα κλαριά ή τα σχοίνα κ.λπ., για να προγκήξης θήραμα, διότι ενδέχεται να μείνη εντός των καννών τεμάχιον κλάδου, φύλλων κτλ., και να υποστή ανεπανόρθωτον ζημίαν το όπλον, αλλά και συ να κινδυνεύσης.
  4. Ποτέ μη κρατάς το όπλο σου εστραμμένον προς τους συντρόφους σου.
  5. Εστω και αν είσαι βέβαιος ότι το όπλο σου είναι άδειο, να του συμπεριφέρεσαι πάντοτε ως εάν είναι γεμάτο.
  6. Μη λησμονείς ποτέ, να το γεμίζης μόνον όταν εισέρχεσαι εις το κυνήγι, και να το αδειάζης όταν εξέρχεσαι απ' αυτό.
  7. Μη το στερεώνεις ποτέ όρθιο το όπλο σου, είτε γεμάτο είναι, είτε άδειο, σε τοίχο, δένδρο, φράκτη κτλ., διότι πάντα η ουρά σκύλου, ή απροσεξία οιαδήποτε, εγκλείει κίνδυνον.
  8. Ποτέ μη πηδήσεις χανδάκι ή φράκτη κτλ. αν δεν αδειάσης το όπλο σου· μη εμπιστεύεσαι στην ασφάλεια- μηχάνημα είναι κι αυτή και χαλάει.
  9. Μη πυροβολείς ποτέ εάν δεν είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ή ζώον στην διεύθυνσιν της βολής σου, έστω και σε μεγάλη απόσταση, γιατί μη ξεχνάς τα συσσωματώματα. Ακόμα μη πυροβολείς ποτέ σε καμπές οδών.
  10. Ποτέ μη πυροβολείς μέσα σε λόγγο, μόνο και μόνο διότι ήκουσες κάποιο θό-ρυβο που σου άφησε την εντΰπωσι ότι είναι θήραμα· μπορεί να είνε θήραμα, μπορεί όμως να είνε άνθρωπος ή ζώον κατοικίδιον.
  11. Πάντοτε σφύριζε και φώναζε συχνά σε παγάνα μέσα σε λόγγο όταν παγανίζεις για μπεκάτσες, ή ακόμα όταν διέρχεσαι οποιαδήποτε εποχή πυκνό λογγιά ή πευ κιά όπου μπορεί ή να σε τουφεκίσουν, ή να τουφεκίσεις άθελα σου συνάδελφο σου.
  12. Ποτέ σου μη πυροβολείς πριν φέξη καλά, σ' όποιο κυνήγι και αν είσαι· κακό κάνεις και στον εαυτό σου και στους άλλους. Αν μάλιστα είναι Σεπτέμβριος -ε, τότε το πρωί ούτε ένα τρυγόνι δεν θα βρης.

http://www.e-typos.com