Τροποποίηση του ν. 2168/1993, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 «για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και άλλες διατάξεις

Από τα επίσημα Πρακτικά της ΡΣΤ΄22 Μαρτίου 2011, Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 2168/1993 – 456/1976

Άρθρο 1

Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 2168/1993

1. Η περίπτωση α΄της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/ 1993 (ΦΕΚ 147 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «α. Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο εκ κατασκευής, μετατροπής ή τροποποίησης, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα, βλαπτικές χημικές ή άλλες ουσίες, ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως και κάθε συσκευή, που μπορεί να προκαλέ σει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα. Στην έννοια του όπλου περιλαμβάνεται οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο και ιδίως πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, υποπολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα, όπλα κρότου – αερίων, βαρέα όπλα, όπλα πυροβολικού και όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς, καθώς επίσης χειροβομβίδες και νάρκες κάθε τύπου.»

2. Η περίπτωση β΄της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/ 1993, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9του ν. 3169/2003 (ΦΕΚ 189 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «β. Κυνηγετικά όπλα είναι τα επωμιζόμενα μονόκαννα, δίκαννα, επαναληπτικά, ημιαυτόματα όπλα και όπλα μικρού διαμετρήματος τύπου FLOBERT, που έχουν το εσωτερικό της κάννης τους λείο και όχι ραβδωτό, μήκος κάννης τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστών του μέτρου και συνολικό μήκος τουλάχιστον ενός (1) μέτρου, σταθερό, μη πτυσσόμενο κοντάκι, λειτουργούν με δύναμη που παράγεται από την καύση πυρίτιδας, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση θήρας ή εξάσκηση στη σκοποβολή και κατ’ εξαίρεση μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από χώρους των αεροδρομίων, φέρουν συνολικά μέχρι τρία (3) φυσίγγια και δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερα από τρία (3) φυσίγγια.»

3. Η περίπτωση δ΄της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Πυρομαχικά είναι τα κάθε είδους εφόδια βολής, ανεξαρτήτως εάν φέρουν βολίδα ή όχι, και ιδίως τα φυσίγγια πολεμικών τυφεκίων, αυτόματων όπλων, πολυβόλων, υποπολυβόλων, πιστολιών και περιστρόφων, τα βλήματα βαρέων όπλων και πυροβολικού, καθώς και τα συστήματα που αποτελούνται από εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είναι ή να βληθούν με όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς. Στην έννοια των πυρομαχικών περιλαμβάνονται και τα ενεργά επί μέρους στοιχεία αυτών (καψύλλια, καψυλλιωμένοι κάλυκες, ειδικού τύπου βολίδες και ιδίως εκρηκτικές, εμπρηστικέςή τροχιοδεικτικές, βραδύκαυστα υλικά κ.λπ.), τα αβολίδωτα φυσίγγια κρότου – αερίων, καθώς και τα κάθε είδους εφόδια βολής όπλων οποιουδήποτε τύπου, που περιέχουν βλαπτικές χημικές ή άλλες ουσίες ή γόμωση εκρηκτικής ύλης.»

4. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις ζ΄, η΄, θ΄, ι΄και ια΄, ως εξής:

«ζ. Φυσίγγια κυνηγετικών όπλων είναι αυτά τα οποία πέρα από τα απαραίτητα προωθητικά υλικά, περιέχουν βύσμα και χόνδρους (σκάγια) ή ψήφους (σφαιρίδια) ή ένα μόνο βλήμα (μονόβολο).
η. Μέρος όπλου είναι κάθε τμήμα ή τεμάχιο ειδικά σχεδιασμένο και απαραίτητο για τη λειτουργία του, μεταξύ των οποίων η κάννη, ο κορμός – βάση, το βυκίο, το κλείστρο ή κινητό ουραίο, η θαλάμη και ο γεμιστήρας.
θ. Ουσιώδη συστατικά μέρη όπλου είναι ο μηχανισμός του κλείστρου ή κινητού ουραίου, η κάννη και η θαλάμη ή το βυκίο του.
ι. Ανταλλακτικά όπλου είναι μεμονωμένα μέρη, τμήμα τα ή τεμάχια αυτού, που προορίζονται για την αντικατάσταση αντίστοιχων ομοίων, για οποιαδήποτε αιτία.
ια. Εξάρτημα όπλου είναι κάθε συμπληρωματικό αυτοτελές στοιχείο, το οποίο είναι τοποθετημένο ή προσαρμόζεται σε αυτό και δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του.»

5. Η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Σιγαστήρες που τοποθετούνται ή εκ κατασκευής φέρονται σε οποιοδήποτε όπλο.»

6. Η περίπτωση ε΄της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2168/ 1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε. Απομιμήσεις (REPLICA) πυροβόλων όπλων, εφόσον μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, καθώς και πυροβόλα όπλα που δεν λειτουργούν, λόγω ουσιώδους βλάβης ή έλλειψης. Η απλή αφαίρεση μερών ή εξαρτημάτων όπλων δεν αποτελεί ουσιώδη έλλειψη και στην περίπτωση αυτή τα όπλα θεωρούνται ότι λειτουργούν.»

7. Στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις στ΄και ζ΄ως εξής:

«στ. Ειδικά όπλα ή συσκευές εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου – θορύβου, λάμψης ή συριγμού και κάθε είδους εφόδια βολής αυτών που χρησιμοποιούνται από φορείς διοίκησης και λειτουργίας αεροδρομίων για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από χώρους αεροδρομίων.
ζ. Περίστροφα και πιστόλια αφέσεως αγώνων, που λειτουργούν με αβολίδωτα φυσίγγια κρότου και από την κατασκευή τους προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν.»

8. Η παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Το πυροβόλο όπλο μπορεί να είναι:

α. Αυτόματο, το οποίο μετά από κάθε βολή οπλίζεται μόνο του και μπορεί να βάλει με ριπές κάθε φορά που πιέζεται η σκανδάλη του.
β. Ημιαυτόματο, το οποίο μετά από κάθε βολή οπλίζεται μόνο του αλλά, κάθε φορά που πιέζεται η σκανδάλη του, εκτοξεύει ένα μόνο βλήμα.
γ. Επαναληπτικό, το οποίο μετά από κάθε βολή οπλίζεται με τη βοήθεια χειροκίνητου μηχανισμού.
δ. Μονής βολής με μια κάννη – θαλάμη, το οποίο από την κατασκευή του δεν φέρει αποθήκη φυσιγγίων ή προσθαφαιρούμενο γεμιστήρα, πριν από κάθε βολή απαιτεί κατάλληλη χειροκίνητη γέμιση και όπλισή του και δεν μπορεί να δεχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο περισσότερα από ένα φυσίγγιο.»

9. Στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993, όπως προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2334/1995 (ΦΕΚ 184 Α΄), προστίθενται περιπτώσεις γ΄και δ΄ως εξής:

«γ. Συσκευές ειδικού τύπου και ειδικά αβολίδωτα φυσίγγια ενεργοποίησης αυτών, που χρησιμοποιούνται στα σφαγεία ή για βιομηχανικούς ή τεχνικούς σκοπούς ή σε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και έχουν κατασκευασθεί για τους σκοπούς αυτούς. Για τα ανωτέρω φυσίγγια εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την ασφαλή διακίνηση και αποθήκευση αντικειμένων με εκρηκτική ύλη.

δ. Εξαρτήματα όπλου.»

Άρθρο 2

Τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 2168/1993

1. Η περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 τουν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Περιστρόφων, πιστολιών, αεροβόλων και κυνηγετικών όπλων, καθώς και ανταλλακτικών, μερών και φυσιγγίων αυτών. Προκειμένου περί ανταλλακτικών κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, η ανωτέρω άδεια απαιτείται μόνο για την εισαγωγή των κορμών – βάσεων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους.»

2. Η περίπτωση ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.2168/ 1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Όπλων σκοποβολής, μερών, ανταλλακτικών, σκοπευτικών διοπτρών και φυσιγγίων αυτών, από εμπόρους και από αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, που επιδιώκουν την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής και μέλη αυτών.»

3. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις ιγ΄, ιδ΄και ιε΄ως εξής:

«ιγ. Των ειδών της περίπτωσης στ΄της παρ. 3 του άρθρου 1. Η άδεια εισαγωγής των ειδών αυτών που προορίζονται για αεροδρόμια των οποίων φορέας διοίκησης και λειτουργίας είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) εκδίδεται, κατόπιν αιτήματός της, στο όνομα του οικείου αερολιμενάρχη. Σε μη κρατικά αεροδρόμια στα οποία η διοίκηση και λειτουργία έχει ανατεθεί σε φορέα εκτός Υ.Π.Α., η άδεια εισαγωγής χορηγείται, ύστερα από αίτημα του φορέα αυτού και σύμφωνη γνώμη της Υ.Π.Α., στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, ασφαλούς φύλαξης, κατοχής και χρήσης των παραπάνω ειδών και κάθε σχετικό θέμα καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

ιδ. Περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων και αβολίδωτων φυσιγγίων κρότου αυτών, από εμπόρους και αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με αγωνίσματα για τη διεξαγωγή των οποίων απαιτείται η χρήση τέτοιων όπλων.

ιε. Καλύκων, βλημάτων και καψυλλίων φυσιγγίων πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων από εμπόρους, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 5 άδειες.»
4. Στην παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ως εξής:

«γ. Εξαρτημάτων τα οποία δεν μπορούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να επιδράσουν στη λειτουργία ή τροποποίηση πυροβόλων όπλων και ιδίως βίδες, ακίδες, άγκιστρα, αορτήρες, πλακίδια λαβών και πέλματα κοντακίων. δ. Βυσμάτων, χόνδρων (σκαγιών) ή ψήφων (σφαιριδίων) που προορίζονται για γόμωση φυσιγγίων κυνηγετικών όπλων.»

5. Στο άρθρο 2 του ν. 2168/1993 προστίθεται παράγραφος 10Α ως εξής:

«10Α. Σε κάθε περίπτωση εισαγωγής πυρομαχικών η άδεια χορηγείται εφόσον σε κάθε στοιχειώδη μονάδα συσκευασίας τους, προκύπτει το όνομα του κατασκευαστή, ο αναγνωριστικός αριθμός παρτίδας (LOT), το διαμέτρημα και ο τύπος του πυρομαχικού.»

6. Η παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«11. α. Όποιος εισάγει παράνομα στην Ελλάδα όπλα ή άλλα είδη που αναφέρονται στις παραγράφους 2 περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, η΄, ι΄, ιβ΄, ιγ΄ και ιδ΄ και 4 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) έως τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.

β. Όποιος εισάγει παράνομα στην Ελλάδα όπλα ή άλλα είδη που αναφέρονται στις παραγράφους 2 περιπτώσεις γ΄, στ΄, ζ΄, θ΄, ια΄και ιε΄, 3 και 10A του παρόντος άρθρου, στην παράγραφο 2 περιπτώσεις γ΄ και δ΄ και στην παράγραφο 3 περίπτωση α΄ του άρθρου 1, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριακοσίων (300) ευρώ.»

Άρθρο 3

Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 2168/1993

Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η εξαγωγή ή επανεξαγωγή κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων και των φυσιγγίων αυτών, καθώς και των κορμών – βάσεων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους επιτρέπεται με άδεια του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που χορηγείται με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.»

Άρθρο 4

Τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 2168/1993

1. Οι περιπτώσεις α΄, β΄ και δ΄της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993 αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Περιστρόφων, πιστολιών, μερών, ανταλλακτικών και πυρομαχικών αυτών.»

«β. Όπλων σκοποβολής, σκοπευτικών διοπτρών, μερών, ανταλλακτικών και πυρομαχικών αυτών.»

«δ. Αεροβόλων όπλων και μερών αυτών.»

2. Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις ιβ΄ και ιγ΄ως εξής:

«ιβ. Των ειδών που διαλαμβάνονται στην περίπτωση στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 1.

ιγ. Περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων και αβολίδωτων φυσιγγίων κρότου αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι διατίθενται μόνο σε αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τη διεξαγωγή αγωνισμάτων για τα οποία απαιτείται η χρήση τέτοιων όπλων.»

3. Οι περιπτώσεις α΄και β΄της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993, όπως αντικαταστάθηκαν από τις παραγράφους 5 και 6 αντιστοίχως του άρθρου 9 του ν. 3169/2003, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Όπλων σκοποβολής, περιστρόφων, πιστολιών, αυτομάτων όπλων, περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων και φυσιγγίων κρότου αυτών, όπλων που χρησιμοποιούνται για την αποκόλληση συγκολλούμενου υλικού, μερών, ανταλλακτικών και πυρομαχικών αυτών, κυνηγετικών όπλων και ουσιωδών συστατικών μερών των όπλων αυτών, σκοπευτικών διοπτρών, καθώς και εκρηκτικών μηχανισμών και εκρηκτικών υλών, μόνο σε άτομα που κατέχουν άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για την αγορά των ειδών αυτών.

β. Αεροβόλων όπλων και μερών αυτών μόνο σε άτομα που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους.»

4. Η περίπτωση α΄ της παρ. 8 του άρθρου 6 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Των παραγράφων 1, 2, 3 περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, ιβ΄, ιγ΄και 5 περίπτωση α΄ με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) έως τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.»

Άρθρο 5

Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 2168/1993

1. Από τις περιπτώσεις α΄και ε΄της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993 απαλείφονται οι εντός παρενθέσεων λέξεις: «μηχανισμού κλείστρου, θαλάμης, κάννης».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις ι΄και ια΄ως εξής:

«ι. Των ειδικών όπλων και λοιπών αντικειμένων που αναφέρονται στην περίπτωση στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 1, αποκλειστικά και μόνο για τον εκεί οριζόμενο σκοπό.

ια. Περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων και αβολίδωτων φυσιγγίων κρότου αυτών, από αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τη διεξαγωγή αγωνισμάτων για τα οποία απαιτείται η χρήση τέτοιων όπλων.»

3. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α΄της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος μετατρέπει ή παραλλάσσει όπλο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1 περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και παρ. 3 περιπτώσεις στ΄και ζ΄ ή απαλείφει ή παραποιεί τον αριθμό του ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της σήμανσής του.»

Άρθρο 6

Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 2168/1993

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 2168/1993 προστίθεται περίπτωση γ΄, ως εξής:

«γ. Απαγορεύεται η άσκοπη χρήση των ειδών που αναφέρονται στην περίπτωση στ΄της παρ. 3 του άρθρου 1, καθώς και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς διάφορους εκείνων που προορίζονται.»

2. Η περίπτωση α΄της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι παραβάτες των περιπτώσεων α΄ και γ΄ της παρ. 1 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.»

Άρθρο 7

Τροποποίηση του άρθρου 17 του ν. 2168/1993

Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Πυρομαχικών για πιστόλια και περίστροφα με διασπώμενα ή διαστελλόμενα βλήματα καθώς και των βλημάτων αυτών.»

Άρθρο 8

Τροποποίηση του ν. 456/1976

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 456/1976 (ΦΕΚ 277 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής :

«Η κατοχή και χρησιμοποίηση φωτοβολίδων γενικώς απαγορεύεται. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της πολιτικής αεροπορίας και των θαλασσίων πλωτών μέσων.»

2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ΄της παρ. 2 του άρθρου 5Α του ν. 456/1976, όπως προστέθηκε με το άρθρο 30 του ν. 2168/1993, αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Η πώληση των συσκευών αυτών επιτρέπεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα, στις Τελωνειακές Υπηρεσίες, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) ή σε φορείς εκτός Υ.Π.Α., διοίκησης και λειτουργίας μη κρατικών αεροδρομίων, καθώς και σε πρόσωπα που κατέχουν άδεια αγοράς της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/51/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ«ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 91/477/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΩΝ»

Άρθρο 9

Έννοια όρων (άρθρο 1 παρ. 1 της Οδηγίας 2008/51/ΕΚ)

1. Η εισαγωγική πρόταση της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«Για την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2008/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.»

2. Οι περιπτώσεις α΄, β΄και δ΄της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 2168/1993 αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Όπλα νοούνται τα πυροβόλα όπλα, καθώς και τα όπλα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄και στ΄ της παρ. 1, στην περίπτωση δ΄της παρ. 3 και στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 1.

β. Πυροβόλο όπλο νοείται οποιοδήποτε φορητό όπλο με κάννη που εκτοξεύει, είναι κατασκευασμένο να εκτοξεύει ή μπορεί να μετατραπεί ώστε να εκτοξεύει σφαίρα, βολίδα ή βλήμα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης. Εξαιρούνται όσα:

αα) Έχουν καταστεί οριστικά ακατάλληλα προς χρήση μέσω απενεργοποίησης, η οποία εξασφαλίζει ότι όλα τα ουσιώδη μέρη του πυροβόλου όπλου κατέστησαν οριστικά ακατάλληλα προς χρήση και μη δυνάμενα να αφαιρεθούν, να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή οποιαδήποτε ενδεχόμενη

επανενεργοποίηση. Για την απενεργοποίηση εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της περίπτωσης ζ΄της παρ. 2 του άρθρου 2.

ββ) Έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σήμα συναγερμού, για σηματοδοσία, για διάσωση, για σφαγεία, για αλιεία με καμάκι ή προορίζονται για βιομηχανικούς ή τεχνικούς σκοπούς υπό τον όρο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο γι’ αυτή τη συγκεκριμένη χρήση.

γγ) Τα πυροβόλα όπλα της περίπτωσης α΄της παρ. 6 του άρθρου 1, καθώς και οι σύγχρονες απομιμήσεις αυτών.»

«δ. Ένα αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί ώστε να εκτοξεύει σφαίρες, βολίδες ή βλήματα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης αν έχει τη μορφή πυροβόλου όπλου ή αν λόγω της κατασκευής του ή του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο, μπορεί να υποστεί τη μετατροπή αυτή.»

3. Στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 2168/1993 προστίθενται περιπτώσεις ε΄ έως και ιβ΄ ως εξής:

«ε. Μέρος νοείται οποιοδήποτε στοιχείο ή ανταλλακτικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για πυροβόλα όπλα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους, μεταξύ των οποίων κάννη, σκελετός ή δοχείο, ολκός ή κύλινδρος, περόνη ή κλείστρο, καθώς και οποιαδήποτε διάταξη είναι σχεδιασμένη ή προσαρμοσμένη, ώστε να μειώνει το θόρυβο που προκαλείται από τον πυροβολισμό με πυροβόλο όπλο.

στ. Ουσιώδη συστατικά μέρη πυροβόλου όπλου νοούνται όσα αναφέρονται στην περίπτωση θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1.

ζ. Πυρομαχικά νοούνται τα πλήρη φυσίγγια ή τα συστατικά μέρη τους, συμπεριλαμβανομένων του κάλυκα, του εμπυρεύματος, της προωθητικής πυρίτιδας και των βολίδων ή βλημάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα πυροβόλο όπλο.

η. Ιχνηλάτηση νοείται η συστηματική ανίχνευση των πυροβόλων όπλων, των μερών και πυρομαχικών τους από τον κατασκευαστή έως τον αγοραστή, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να επικουρούνται στη διερεύνηση, παρακολούθηση και ανάλυση της παράνομης κατασκευής, εισαγωγής, εξαγωγής, μεταφοράς, εμπορίας, κατοχής και χρήσης των όπλων.

θ. Οπλοπώλης νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου η εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην κατασκευή, εμπορία, ανταλλαγή, μίσθωση, επισκευή ή μετατροπή πυροβόλων όπλων, μερών τους ή πυρομαχικών και έχει εφοδιαστεί με την αντίστοιχη άδεια.

ι. Παράνομη κατασκευή νοείται η κατασκευή ή η συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων, μερών τους ή πυρομαχικών:

αα. από ουσιώδη συστατικά μέρη τέτοιων πυροβόλων όπλων, που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομης διακίνησης ή

ββ. χωρίς άδεια κατασκευής ή

γγ. χωρίς σήμανση του πυροβόλου όπλου κατά την κατασκευή του σύμφωνα με το άρθρο 5.

ια. Παράνομη διακίνηση νοείται η αγορά, η πώληση, η παράδοση, η μεταφορά ή η μετακίνηση ή πυροβόλων όπλων, μερών τους ή πυρομαχικών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 2, 3, 4, 5, 6 και 26.

ιβ. Ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου είναι έγγραφο, το οποίο χορηγείται κατόπιν αιτήσεως σε πρόσωπο που καθίσταται νόμιμος κάτοχος και χρήστης πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το πρόσωπο που χρησιμοποιεί το πυροβόλο όπλο υποχρεούται να έχει πάντοτε στην κατοχή του το δελτίο αυτό.»

Άρθρο 10

Σήμανση, ιχνηλάτηση, μεταφορά πυροβόλων όπλων (άρθρο 1 παρ. 2 και 7 της Οδηγίας 2008/51/ΕΚ)

1. Μετά την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2168/1993 προστίθενται παράγραφοι 3Α και 3Β ως εξής:

«3Α. Η κατασκευή ή η συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων ή μερών τους επιτρέπεται εφόσον φέρουν ενιαία σήμανση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα του κατασκευαστή, η χώρα ή ο τόπος κατασκευής, ο αριθμός σειράς και το έτος κατασκευής (εάν δεν αποτελεί μέρος του αριθμού σειράς). Αυτό δεν αποκλείει την προσθήκη του εμπορικού σήματος του κατασκευαστή. Η σήμανση πρέπει να εμφανίζεται σε ουσιώδες τμήμα του πυροβόλου όπλου, ώστε η καταστροφή της να καθιστά το όπλο άχρηστο.

3Β. Όσοι προβαίνουν σε κατασκευή, ή γόμωση ή αναγόμωση πυρομαχικών τοποθετούν σήμανση σε κάθε στοιχειώδη μονάδα συσκευασίας τους, κατά τρόπο ώστε να προκύπτει το όνομα του κατασκευαστή, ο αναγνωριστικός αριθμός παρτίδας (LOT), το διαμέτρημα και ο τύπος του πυρομαχικού.»

2. Η περίπτωση α΄ της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1, 3Α, 3Β και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) έως τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.»

3. Στο άρθρο 17 του ν.2168/1993 προστίθεται παρ. 1Α ως εξής:

«1Α. Απαγορεύεται η εισαγωγή, μεταφορά, εξαγωγή, εμπορία, διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο και κατοχή πυροβόλου όπλου ή μέρους του που δεν φέρει τη σήμανση της παρ. 3Α του άρθρου 5 ή οποιαδήποτε ενιαία και εύχρηστη σήμανση με αριθμητικό ή αλφαριθμητικό κωδικό που παρέχει τη δυνατότητα ευχερούς αναγνώρισης της

χώρας κατασκευής. Ομοίως απαγορεύεται η εξαγωγή, η μεταφορά σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε., η εμπορία, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο και η κατοχή πυροβόλου όπλου ή μέρους του που δεν έχει καταχωρισθεί στο αρχείο του άρθρου 28. Οι απαγορεύσεις της παρούσας παραγράφου δεν ισχύουν για τα πυροβόλα όπλα ή τα μέρη τους που έχουν απενεργοποιηθεί.»

4. Στην παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 2168/1993 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές ενεργούν ελέγχους οι οποίοι εφόσον κρίνεται σκόπιμο μπορεί να είναι επιτόπιοι, ώστε να εξακριβώνεται κατά πόσον υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των πληροφοριών που γνωστοποιεί ο οπλοπώλης και των πραγματικών δεδομένων της μεταφοράς. Οι πληροφορίες διαβιβάζονται από τον οπλοπώλη τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη μεταφορά.»

5. Η παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί την Υπηρεσία συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή του παρόντος νόμου. Στην ως άνω Υπηρεσία τηρείται μηχανογραφημένο αρχείο, στο οποίο καταγράφονται και διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ο τύπος, η μάρκα, το μοντέλο, το διαμέτρημα, ο αριθμός σειράς κάθε πυροβόλου όπλου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του προμηθευτή και του αγοραστή ή του κατόχου του όπλου. Στο αρχείο αυτό έχει πρόσβαση κάθε αρμόδια κατά το νόμο αρχή. Κάθε αστυνομική,στρατιωτική, τελωνειακή, λιμενική, δασική ή άλλη αρμόδια δημόσια αρχή που κατάσχει πυροβόλα όπλα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16, υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία του παρόντος άρθρου, η οποία καταχωρεί τα δεδομένα στο παραπάνω αρχείο.»

6. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 2168/1993 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος οπλοφορεί παράνομα με πολεμικό τυφέκιο ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβομβίδα ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού ή μεταφέρει αυτά οπουδήποτε.»

7. Στο άρθρο 8 του ν. 2168/1993, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2334/1995 (ΦΕΚ 184 Α΄), προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«6. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου που δεν έχει εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 άδεια κατοχής, δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή, υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κατοχής. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος, υποχρεούται να καταβάλει, για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, το 20πλάσιο των τελών που προβλέπονται, κάθε φορά.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 11

Κωδικοποίηση νομοθεσίας

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να κωδικοποιείται σε ενιαίο κείμενο η νομοθεσία για την απόκτηση και κατοχή όπλων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Για την πληρότητα της κωδικοποίησης μπορεί να μεταβάλλεται η σειρά, η αρίθμηση και η διατύπωση άρθρων και παραγράφων, καθώς επίσης να καταργούνται, εν όλω ή εν μέρει, διατάξεις που είναι περιττές ή να προστίθενται νέες, αναγκαίες για την ενότητα της κωδικοποίησης.

Άρθρο 12

Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του παρόντος, οι κάτοχοι περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων που δεν είναι εφοδιασμένοι με δελτίο κατοχής, υποχρεούνται να υποβάλουν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας κατοχής από τα άρθρα 1 και 2 της υπ’ αριθ. 3009/2/23-α΄ από 31.8.1994 (ΦΕΚ 696 Β΄) απόφασης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

2. Οι κάτοχοι διαστελλόμενων βλημάτων υποχρεούνται, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είτε να τα πωλήσουν ή να τα διαθέσουν κατόπιν άδειας των αστυνομικών αρχών σε πρόσωπα που κατέχουν άδεια εμπορίας φυσιγγίων πυροβόλων όπλων είτε να τα παραδώσουν στην αστυνομική αρχή.

3. Οι κάτοχοι αδειών εμπορίας φυσιγγίων πυροβόλων όπλων που έχουν στις αποθήκες τους διαστελλόμενα βλήματα, καθώς και βλήματα που τους παραδίδονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο υποχρεούνται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είτε να τα εξάγουν σε χώρα εκτός Ε.Ε. είτε να τα παραδώσουν στην αστυνομική αρχή.

4. Τα διαστελλόμενα βλήματα που παραδίδονται στην αστυνομική αρχή, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 κατάσχονται και περιέρχονται αυτοδικαίως στο Δημόσιο, και εγγράφονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στα υλικά της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της για τη διενέργεια βαλλιστικών εξετάσεων ή για την εκπαίδευση του προσωπικού τους στη χρήση των όπλων.

Άρθρο 13

Καταργούμενες διατάξεις

Η περίπτωση β΄ της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 καταργείται.

Άρθρο 14

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

e-artemis.gr