Οι κυνηγοί ζητούν να επανεξεταστεί το αίτημα περί εκπροσώπησής τους στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών

Το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της κυνηγετικής οικογένειας της χώρας, να εκπροσωπείται μέσω των επίσημων και αναγνωρισμένων φορέων της, Ομοσπονδίες και Συλλόγους στα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, υπέβαλλε εκ νέου η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την υπουργό κα Μπιρμπίλη.

Με επιστολή της προς την υπουργό κα Μιρμπίλη στις 24 Μαρτίου, και με αφορμή την επιστολή του ΥΠΕΚΑ προς τους Φορείς Διαχείρισης, ότι η θητεία τους λήγει στο τέλος Μαρτίου και τα ΔΣ θα πρέπει να συνεδριάσουν ξανά, όταν οριστούν οι νέοι εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης σε αυτά, η Ε’ ΚΟΗ ζήτησε να επανεξεταστεί το αίτημα περί εκπροσώπησής της στους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
Μεταξύ άλλων η Ε’ ΚΟΗ τονίζει στο έγγραφό της, πως υπάρχει η διάθεση να συμβάλλει ενεργά, με τις γνώσεις, την εμπειρία και με τα μέσα που διαθέτει, στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που αναφύονται σχεδόν καθημερινά.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Θεωρούμε πως οι Φορείς Διαχείρισης οφείλουν να είναι ανοιχτοί στη συμμετοχή κάθε φορέα που μπορεί και επιθυμεί να προσφέρει έργο, πολύ δε περισσότερο, όταν η δέσμευση αυτή, παρέχεται χωρίς να ζητείται το παραμικρό αντάλλαγμα».
Ακόμη, η Ε’ ΚΟΗ, με πλήρη συναίσθηση και αίσθημα ευθύνης επαναφέρει στην επιστολή της και μία πρόταση που έχει κατατεθεί και παλαιότερα.
«Επιθυμούμε να αναλάβουμε ως κυνηγετική οικογένεια, μέσα από τα θεσμικά μας όργανα, πιλοτικά, τη διαχείριση μίας προστατευόμενης περιοχής, ώστε να αποδείξουμε, ότι διαθέτουμε και τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά και την επιστημονική επάρκεια, για να ανταποκριθούμε στις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις των περιοχών αυτών, για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος».

Συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο

Στα πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει η Ε’ ΚΟΗ για την ενίσχυση των δράσεων και παρεμβάσεων στους βιοτόπους όλων των ειδών της πανίδας στην περιοχή ευθύνης της, είναι στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσει, τη συνεργασία της με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων.
Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται και έχει ως στόχο την διάθεση σπόρων διαφόρων τύπων στα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, πριν από κάθε ορειβατική εξόρμησή τους στα ηπειρωτικά βουνά και όπου αλλού πραγματοποιούν τις διαδρομές τους.
Τους σπόρους αυτούς θα τους αφήνουν σε διάφορα σημεία, ώστε να αποτελούν μία μικρή, αλλά σημαντική εστία τροφής της πανίδας.
Τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας και η Ε’ ΚΟΗ αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει και δημόσια για αυτήν την ανταπόκριση.
Διαχρονική άλλωστε πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι η συνεργασία με όλους τους συλλόγους, τους φορείς και τις ομάδες που ασκούν τη δραστηριότητά τους στο ύπαιθρο, στην ηπειρωτική φύση που ανήκει σε όλους και όλοι θα πρέπει να την προστατεύουμε.

13/4/2011Πηγή