Ο θεμελιωτής της ορνιθολογίας

226 χρόνια συμπληρώθηκαν την 26η Απριλίου 2011, απ' τη γέννηση του John James Audubon. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε δηλώνοντας:

“Κυνήγι, ψάρεμα, σχέδιο και μουσική γέμιζαν κάθε μου στιγμή· δεν γνώριζα έγνοιες, και δεν έδινα δεκάρα γι' αυτές”

Το έργο του. Birds of America.

Απ' το Έθνος-Κυνήγι:

Αν και αποσιωπάται με κάποια... «ενόχληση» από τις περιβαλλοντικές ή αντικυνηγετικές οργανώσεις, ο Τζον Οντιμπον, που είναι ο θεμελιωτής της ορνιθολογίας και ιδρυτής της πρώτης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία των πουλιών στον κόσμο, ήταν... απλά ένας μανιώδης κυνηγός!

Η Ιστορία τον κατέγραψε ως διάσημο φυσιοδίφη, περίφημο κυνηγό πουλιών, ριψοκίνδυνο εξερευνητή και σπουδαίο ζωγράφο.

Ταριχεύει τα θηράματά του μόνος του με μοναδική τέχνη, και στη συνέχεια τα ζωγραφίζει τόσο παραστατικά σε διάφορες στάσεις, σαν να είναι ζωντανά. Φωτογραφικές μηχανές και τηλεφακοί τότε δεν υπάρχουν, οπότε ο Οντιμπον συνδυάζει το πάθος του για το κυνήγι με το πάθος του για ζωγραφική, για να αναπαραστήσει στο χαρτί την πολύχρωμη πτηνοπανίδα της Β. Αμερικής!

Ο βασιλιάς της Αγγλίας γίνεται θερμός υποστηρικτής του, ενώ ο Οντιμπον εκλέγεται μέλος της περιβόητης Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Λονδίνου.

Ο κυνηγός Τζον Οντιμπον ήταν από εκείνες τις προσωπικότητες που αγωνίστηκαν επίμονα για τη θέσπιση νόμων που θα προστάτευαν το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Προς τιμήν του πρωτοπόρου φυσιοδίφη και ορνιθολόγου ιδρύθηκε το 1886 η περιβαλλοντική οργάνωση Audubon Society, μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις των ΗΠΑ και «πρόδρομος» άλλων οικολογικών οργανώσεων στην Ευρώπη (όπως το σημερινό Birdlife).

Πληροφορίες από τη Wikipedia.