Αφανίζουν κοπάδια οι αγέλες λύκων

φωτογραφίαφωτογραφία
Αντιμέτωποι με μία κατάσταση που είχε να παρατηρηθεί πολλές δεκαετίες βρίσκονται οι λιγοστοί κτηνοτρόφοι, μόνιμοι και μετακινούμενοι στην περιοχή του Πωγωνίου-Δελβινακίου.
Αγέλες λύκων επιτίθενται σχεδόν καθημερινά και κατασπαράζουν γιδοπρόβατα, μοσχάρια και αγελάδες, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους.
Ανέκαθεν η περιοχή χαρακτηριζόταν ως βιότοπος της άγριας πανίδας και ειδικότερα των λύκων, όμως μέχρι και πρόσφατα ο αριθμός των λύκων ήταν εξαιρετικά μικρός και οι εμφανίσεις τους σπάνιες, όπως μικρές ήταν και οι ζημιές που προκαλούσαν στο ζωικό κεφάλαιο.
Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια και οι επιθέσεις των λύκων είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη.
Το τελευταίο δίμηνο χαρακτηρίζεται εφιαλτικό από τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής και τους μόνιμους, αλλά και εκείνους που έχουν φτάσει για να ξεχειμωνιάσουν με τα κοπάδια τους, από τα παράλια της Θεσπρωτίας.
Διαδοχικές επιθέσεις λύκων σημειώθηκαν στη Στρατίνιστα, την Άνω και Κάτω Λάβδανη, τα Ραβένια, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση. Μάλιστα, ένας από τους κτηνοτρόφους που έπεσε θύμα της επίθεσης των λύκων στο κοπάδι του, τόνισε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο αγέλες με 10-12 ζώα η κάθε μία που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κτηνοτρόφων.
«Και παλαιότερα υπήρχαν λύκοι, δεν είχαμε όμως τόσα προβλήματα και τέτοιο αριθμό επιθέσεων. Τρώνε τα πάντα, πρόβατα, γίδια, αγελάδες, μοσχάρια, μέχρι και γαϊδούρια», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Ε».
Οι περιπτώσεις αποζημίωσης για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου είναι απειροελάχιστες, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΛΓΑ, για συγκεκριμένο αριθμό ζώων που θα πρέπει να έχει θανατωθεί, προκειμένου να ισχύσει η αποζημίωση, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, ακόμη και για να καλέσουν οι κτηνοτρόφοι την υπηρεσία.
«Τα περισσότερα ζώα τα αναζητούμε για μέρες και τα βρίσκουμε σε διάφορα σημεία και σε κατάσταση αποσύνθεσης. Με αυτή την εικόνα, ο ΕΛΓΑ δε μπορεί να μας αποζημιώσει, επομένως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λάβουμε μέτρα αυτοπροστασίας, έστω κι αν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θέσουμε σε κίνδυνο και τη δική μας ζωή», σημείωσε ένας κτηνοτρόφος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία

epirusonline.gr

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες