Δίωξη του αγριοκούνελου, λόγω υπερπληθυσμού, σε περιοχές των νήσων Λήμνου και Θηρασία

φωτογραφία
Επιτρέπουμε τη δίωξη του αγριοκούνελου λόγω υπερπληθυσμού σε περιοχές της νήσου Λήμνου και της νήσου Θηρασίας καθ’ όλο το 24ωρο, υλοποιούμενη μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, από 1-10-2011 μέχρι 10-3-2012, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

1) Η ρύθμιση του υπερπληθυσμού θα γίνει, αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι του αγριοκούνελου από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών που θα συγκροτήσει η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Λέσβου και η Δ/νση Δασών Κυκλάδων αντίστοιχα με την παρουσία δασικού οργάνου ή έμπειρου, πεπειραμένου και με λευκό, σχετικό με τη θήρα, ποινικό Μητρώο, κυνηγού, του οικείου κυνηγετικού συλλόγου, ως υπεύθυνο του συνεργείου.
2) Οι μέρες, οι ώρες και η περιοχή ρύθμισης καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια δράσης των συνεργείων.
3) Για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την γνωστοποίηση της δραστηριότητας των συνεργείων όπως, ανακοινώσεις σε έντυπο τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητοποίηση αρμόδιων φορέων κλπ. Επίσης, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμοι, ενώσεις αγροτών, κυνηγετικές οργανώσεις κ.ά.) λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης της περιοχής δράσης των συνεργείων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα προσβασιμότητας σε αυτήν.
4) Ως περιοχές ρύθμισης ορίζονται ιδίως οι χαρακτηριζόμενες από την «Επιτροπή Διερεύνησης Προβλημάτων Αγριοκούνελου Λήμνου» ως πληγείσες, οι οποίες και απεικονίζονται σε σχετικό χάρτη κλίμακας 1:50.000.
Επισημαίνουμε ότι επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευθέντων θηραμάτων του είδους Oryctolagus cuniculus (αγριοκούνελο) κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σύμφωνα με τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα.

ΦΕΚ Β 2091 - 21.09.2011