Άγριες πεδινές πέρδικες στο Μουρίκι Θηβών

ενημέρωση 6/2011 - Ωρέ παλληκάρια της Δ' ΚΟΣΕ τι έγινε μ' αυτές τις πέρδικες;
Μήπως οφείλετε να ενημερώσετε και τους χρηματοδότες σας - εμάς τους κυνηγούς - αν τα πράγματα πήγαν καλά ή αν δεν πήγαν καλά τι μάθαμε απ' τα λάθη μας;

Πεδινές

Η Δ' ΚΟΣΕ απελευθερώνει άγριες πεδινές πέρδικες στο Μουρίκι των Θηβών!
Μια αξιέπαινη προσπάθεια απ' τη Δ' ΚΟΣΕ. Αξίζει το σεβασμό και τη βοήθεια όλων μας!

Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε.
ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8, ΑΘΗΝΑ - ΤΚ.: 105 63
ΤΗΛ.: 210-3231212 & 210-3232616- ΦΑΞ : 210-3257593
E-mail :Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

--------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 02 - 02 - 2009

Άγριες πεδινές πέρδικες στο Μουρίκι των Θηβών!

Ύστερα από σχετική άδεια που της χορηγήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έθεσε ήδη σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης της πεδινής πέρδικας σε επιλεγμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με συλλήψεις άγριων πουλιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο επιστημόνων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. καθώς και θηροφύλακες της Ομοσπονδίας μετέβησαν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στη Ν. Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης, όπου σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο και την αντίστοιχη Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, έγινε δυνατή η σύλληψη των πρώτων ατόμων πεδινής πέρδικας που θα χρησιμοποιηθούν ως άγριοι γεννήτορες για την «μετεγκατάσταση» του είδους στην Κωπαΐδα.

Τα άγρια πουλιά που συνελήφθησαν απελευθερώθηκαν ήδη στο Μουρίκι της Θήβας, σε γεωγραφική έκταση όπου η προηγηθείσα μελέτη καταλληλότητας, είχε υποδείξει ως την πιο φιλόξενη για την υποδοχή των συλληφθέντων πουλιών.

Όπως είναι αυτονόητο, η μέθοδος της σύλληψης επελέγη όχι μόνο για να διασφαλίσει κατηγορηματικά την γενετική καθαρότητα του αρχικού πληθυσμού, αλλά και γιατί αυτά τα πρώτα πουλιά έπρεπε να διαθέτουν άμεση ικανότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των κινδύνων στο νέο τους περιβάλλον.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων και των θηροφυλάκων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. που δραστηριοποιήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησαν για τη σύλληψη των πουλιών όρθια δίχτυα συνολικού μήκους 220 μέτρων. Στηριγμένα σε αλουμινένιους συναρμολογούμενους πάσσάλους, τα δίχτυα ξεπερνούσαν σε ύψος τα 3 μέτρα, έτσι ώστε να καλύπτουν τις συνηθισμένες πτήσεις διαφυγής που πραγματοποιούν οι πεδινές πέρδικες. Η όλη προσπάθεια διεξήχθη σε μια περιοχή έκτασης 370 περίπου στρεμμάτων όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 65 πεδινές πέρδικες, μια «πυκνότητα» δηλαδή που αγγίζει τα δυο πουλιά ανά 10 στρέμματα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κανένα πουλί δεν τραυματίσθηκε, ενώ παρών από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν παρών ο εντεταλμένος δασοφύλακας από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εποπτεύουσες αρχές στη φάση της σύλληψης και της απελευθέρωσης των πεδινών περδίκων ήταν αντιστοίχως τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Θηβών, ενώ εκτός από την ομάδα της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στο εγχείρημα βοήθησαν και άλλα πρόσωπα και φορείς, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική…

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την υπεύθυνη θήρας κα. Αντωνοπούλου, το Δασοφύλακα του ιδίου Δασαρχείου κ. Κατσούδα. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στη Κ.Ο.ΜΑ.Θ. και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Ν. Θεσσαλονίκης. Τέλος, θα ήταν παράληψή μας να μην ευχαριστήσουμε το Δασάρχη και τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Θηβών για την προσπάθειά τους κατά την απελευθέρωση των συλληφθέντων πουλιών.

Φώτο: Jari Peltomäki