Πασχαλινό δωράκι!

Φιλοζωία και θρησκεία. Δύο δρόμοι με κοινό προορισμό

892fm.blogspot.gr
veg

"..Από την παρθένο γάτα μπαστέτ των Αιγυπτίων έως την παρθένο Μαρία των Χριστιανών τα ζώα (!!) έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην δημιουργία των θρησκειών.."

Άντε βρε! Ακοοοόμα ένα ποτηρααααάκι!

Έναυσμα η εορτή του Πάσχα ,σημαντική για την ορθοδοξία ,συνυφασμένη με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας .
Το αρνάκι και τα εδέσματα έχουν την πρώτη θέση στα τραπέζια μας ,προσθέτοντας έτσι μια ιδιαίτερη χροιά στις οικογενειακές μας στιγμές . Μέρες ανταμωμάτων άλλα και μαγειρικών αντιπαραθέσεων ,μιας και το ψήσιμο του αρνιού έχει τόσες ιδιαιτερότητες που συχνά γίνονται θέμα διαφωνιών .

Ποια η πραγματική συμμετοχή του Θείου όμως στα έθιμα των Χριστιανών ; Στα δικά μας πατροπαράδοτα έθιμα ; Τι μας διδάσκουν οι γραφές και ποιες μαρτυρίες προκύπτουν από τα ιερά κείμενα;
Πόσο χριστιανικό είναι να σκοτώνουμε ζώα για να γιορτάζουμε ;

Ας εξετάσουμε το θέμα της διατροφής στην θρησκεία μας από τα χρόνια της παλαιάς διαθήκης ακόμα μιας και εκεί την υπόθεση του διαιτολόγου αναλαμβάνει ο ίδιος ο ύψιστος .

Ήδη η γένεση (γεν2,25) αναφέρει ότι οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν γυμνοί ζώντας μαζί με τα ζώα έως την εποχή του κατακλυσμού. (γεν3,21). Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο άγρια χόρτα και καρπούς δέντρων και ζούσαν ευτυχισμένοι (γεν 1,29). Τονίζεται στο ιερό βιβλίο ότι η ευτυχία και η χορτοφαγική διατροφή ήταν πράγματα όχι μόνο αλληλένδετα άλλα και αλληλοεξαρτημένα .

Εδώ παρενθετικά για τους λάτρεις της επιστήμης πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανθρωπολογία έχει την ίδια άποψη για την διατροφή των πρώτων ανθρώπων .

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι τρέφονταν με ρίζες ,φρούτα και καρπούς . Όσο για τους ανθρώπους της παλαιάς διαθήκης , όχι μόνο σέβονταν τα υπόλοιπα είδη άλλα και θεωρούσαν τον εαυτό τους ισάξιο με αυτά.
Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της παλαιάς διαθήκης έδιναν ονόματα ζώων στα παιδιά τους . Έτσι στο ιερό βιβλίο διαβάζουμε ονόματα όπως Σαούλ που σημαίνει αλεπού ,Ραχήλ που στα Ελληνικά σημαίνει αμνάδα και Χάλεβ που σημαίνει σκύλος.

Η πτώση και το κατρακύλισμα στην αμαρτία έφεραν και τις διατροφικές αλλαγές .

Μετά τον κατακλυσμό οι άνθρωποι άρχισαν να ντύνονται και να τρώνε ζώα .

Πλάσματα του παραδείσου τα ζώα (μια και ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον παράδεισο) φυσικό ήταν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο διαβολής της ανθρώπινης συνείδησης.

Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε κρέας ,η βία και το μίσος κατέβαλαν τον περιούσιο λαό. Ο θεός προσπαθώντας να συνετίσει τους ανθρώπους άλλα και να προστατεύσει τα πλάσματα Του ,θέσπισε απαγορεύσεις .

Έτσι στο λευιτικό μας λέει ότι απαγορεύεται να τρώμε όλα τα στεριανά σπονδυλωτά ζώα που δεν μηρυκάζουν την τροφή τους, το συμπαθέστατο γουρούνι ,όσα ανήκουν στην οικογένεια του αλόγου και του σκύλου ,τα αιλουροειδή τα τρωκτικά και τα ερπετά. Στην νεότερη εποχή της καινής διαθήκης ,η αποχή από την σάρκα κατέχει το κυριότερο μέρος της πνευματικής ενδυνάμωσης και επικοινωνίας με το θείο. Οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας θέσπισαν ένα σωρό νηστείες ,βάζοντας έτσι τον ανυποψίαστο τότε κόσμο στην λογική της χορτοφαγίας. Συμβολικά η σάρκα και το αίμα βρωμίζουν την ανθρώπινη ψυχή και η αποχή από αυτά την εξαγνίζει.

Άγιοι της εκκλησίας μας όπως η οσία Μαρία η Αιγύπτια απείχαν από το κρέας ως και σαράντα έτη. Ο Μέγας Αντώνιος σαν βρέφος έδειχνε πεισματική άρνηση να θηλάσει την μητέρα του τις μέρες των νηστειών. Πολλά μοναστήρια του Αγίου όρους τηρούν αυστηρά την ολιστική χορτοφαγία .

Άποψη μου είναι ότι η νηστεία δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα ,όπως συνηθίζουν να λένε οι μοντέρνοι ιερείς άλλα ουσιαστικό ρόλο. Είναι απόλυτα λογική πρακτική αυτοσυντήρησης του ανθρώπινου είδους και διδάσκει έναν ισότιμο τρόπο ζωής ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα του Θεού ,χωρίς βία και πόνο.

Από την παρθένο γάτα μπαστέτ των Αιγυπτίων έως την παρθένο Μαρία των Χριστιανών τα ζώα έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην δημιουργία των θρησκειών .

Όλες οι πνευματικές αναζητήσεις επιβάλουν την αποχή από την σάρκα . Στην εποχή μας η εκκλησία και οι τοπικοί παράγοντες «εορτάζουν» τους Αγίους της ορθοδοξίας διοργανώνοντας πανηγύρια . Ζωντανοί οργανισμοί μεταμορφωμένοι σε μπριζόλες και σουβλάκια ,γίνονται κίνητρα προσέλευσης σε αυτούς τους παρά-μορφωμένους ιερούς χώρους ,αγνοώντας τις προτροπές του ίδιου του Ιησού ( κατά Ιωαν. Στ. 14).

Το φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας εύχεται σε όλους να εορτάσουν το Πάσχα ,πραγματικά ¨Άγιο , με κατάνυξη και θρησκευτική προσήλωση .

Η γιορτή της άνοιξης ,ειρηνική από την φύση της ας δημιουργήσει τα αντισώματα για έναν δικαιότερο προσανατολισμό .

Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας
Κόρπας Βασίλειος