Μου είχε κάνει εντύπωση μία δημοσίευση στο Κέρδος, ούτε μήνα πριν, με τίτλο "Αμολούν οι οικολόγοι φίδια στα δάση; Η ... κατάρρευση ενός διαδεδομένου αστικού μύθου!". Το αρχικό άρθρο, που αναδημοσίευσε το Κέρδος, είχε δημοσιευτεί το 2010 από το μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας κ. Ηλία Στραχίνη στον ιστότοπο herpetofauna.gr.

Εκεί ο κ. Στραχίνης "αποδεικνύει" δια της εις άτοπον απαγωγής πως όσα λέγονται για απελευθέρωση φιδιών από τους οικολόγους είναι αστικός μύθος.
Ένα σκάρτο μήνα μετά σκάει η βόμβα απ' την ΚΟΜΑΘ:

Εντοπίσθηκαν 2 άτομα στο Κιλκίς που απελευθέρωναν φίδια!

Δυστυχώς αυτό που αποδεικνύεται απ' τα γεγονότα είναι πως οι οικολογικές/φιλοζωικές οργανώσεις έχουν στις τάξεις τους άτομα που πιστεύουν με τόσο φανατισμό πως μόνοι αυτοί κατέχουν την υπέρτατη αλήθεια για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, που είναι ικανοί να καταρρίψουν με χαρακτηριστική ευκολία το "άτοπο" του κου Στραχίνη, το οποίο με τόση προθυμία φρόντισε να διαδώσει το Κέρδος.

Εντοπίσθηκαν 2 άτομα στο Κιλκίς που απελευθέρωναν φίδια!

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει ένα περιστατικό στο νομό Κιλκίς, όπου εντοπίσθηκαν δύο άτομα που στο όχημά τους είχαν κλουβιά με διάφορα ερπετά!

Συγκεκριμένα ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς δέχθηκε καταγγελία από πολίτη για κίνηση οχήματος σε αγροτική περιοχή του νομού, με τρόπο που γέννησε υποψίες. Ο θηροφύλακας όντως εντόπισε και σταμάτησε το αυτοκίνητο για έλεγχο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ενώ στο πορτ παγκάζ υπήρχαν φίδια μέσα σε ειδικές κλούβες.

Οι επιβαίνοντες στο όχημα ισχυρίστηκαν ότι έχουν άδεια από το Υπουργείο για απελευθέρωση φιδιών, την οποία και επέδειξαν στον αρμόδιο θηροφύλακα. Ο θηροφύλακας κράτησε τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του οχήματός τους και ενημέρωσε με έγγραφη αναφορά άμεσα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κιλκίς και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ).

Κατόπιν υπηρεσιακά η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε εγγράφως τη Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Κιλκίς και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης), το ΥΠΕΚΑ (Δ/νση  Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας), την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Αστυνομία.

Το περιστατικό όμως δημιουργεί έντονα ερωτηματικά καθώς το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ προφορικώς δηλώνει ότι ουδέποτε έχει δώσει τέτοια άδεια, αλλά  παρόλα τα δύο έγγραφα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ (από τον Μάιο του 2013) ακόμα δεν έχει στείλει γραπτή απάντηση. Η Αστυνομία επίσης ενημέρωσε ότι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος δεν αντιστοιχεί στον τύπου αυτοκίνητου που επέβαιναν τα δύο άτομα.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αρκετών κατοίκων της υπαίθρου για αυξημένα περιστατικά εμφάνισης φιδιών στις περιοχές τους.  

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη του, ενώ μετά τη γραπτή διαβεβαίωση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ύπαρξη ή όχι άδειας θα προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

 Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και πολλές φορές κατά το παρελθόν υπήρξαν υποψίες για παρόμοιες συμπεριφορές αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν άτομα και συντάχθηκε έγγραφη αναφορά από αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο.

Σχόλια   

# Γιώργος Ξανθόπουλος 19-06-2013 10:21
Καλημέρα Τάκη.

Ελπίζω να είσαι καλά.
Τελικά τα γνωμικά του λαού μας μόνο τυχαία δεν είναι. Το ¨όσα δε φέρνει ο χρόνος μια στιγμή θα φέρει¨ επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά. Έτσι και εγώ, αναθεώρησα πλήρως τη γνώμη που είχα για τους οικολόγους, τόσο μέσα από ένα σχόλιο που έκανα και την απάντηση που έλαβα όσο και από αυτό το γεγονός με τα φίδια. Είναι πραγματικά φανατισμένοι αυτοί οι τύποι και είναι για πολλές κλωτσιές. Το κυριότερο, ότι η βλακεία τους δημιουργεί πολλούς κινδύνους στο περιβάλλον και φυσικά στους ανθρώπους. Για να δούμε την συνέχεια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 19-06-2013 13:43
Γιώργο καλημέρα,

Τάχει πει ο μυθοπλάστης εδώ και καιρό:
Δεν υπάρχει κοινός σκοπός. Δεν υπάρχει σημείο επαφής.
kynigetikes.selides.org/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ηλίας 11-03-2014 12:47
καλησπέρα.
Παρακαλώ διαβάστε καλά το άρθρο μέχρι το τέλος: www.herpetofauna.gr/.../

Αυτοί που "απελευθέρωναν" φίδια στο Κιλκίς δεν έχει αποδειχθεί ποιοι και τι ακριβώς έκαναν ακόμα ή τουλάχιστον δεν μας ενημέρωσε ακόμα η ΚΟΜΑΘ. Το πιο πιθανό πάντως είναι να μάζευαν, όπως κάνουν πολλοί και αρκετά συχνά, και πολύ απλά να είπαν ένα μικρό "ψεματάκι" και να ψάρωσαν τους φύλακες γιατί το να μαζεύεις είναι παράνομο. Άδειες σχετικές (που υποτίθεται έδειξαν) δεν εκδόθηκαν ποτέ σύμφωνα με το υπουργείο. Φιλοζωικές οργανώσεις που ασχολούνται με φίδια στη χώρα μας δεν υπάρχουν. Η ερπετολογική εταιρεία μόνο ασχολείται με ερπετά και αυτή απαρτίζεται από επιστήμονες που ξέρουν πολύ καλά περί Οικολογίας και δεν θα έκαναν ποτέ μια τέτοια ζημιογόνα για το οικοσύστημα πράξη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostas 09-05-2015 18:29
Υποψίες επίσης προκαλεί πως το δημοσίευμα γράφει πως ο θηροφύλακας ενημέρωσε τον κυνηγετικό σύλλογο και την κυνηγετική ομοσπονδία πριν ενημερωθεί η αστυνομία από την ομοσπονδία. Δεν είναι καθήκον του να ενημερώσει την αστυνομία πρώτα; Και φυσικά δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία, ούτε ονόματα, ούτε καμία σύλληψη, και τελικά καμία απόδειξη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 09-05-2015 20:27
@kostas, Δεν γνωρίζω αν η αστυνομία έχει, ή είχε όταν έγινε το περστατικό, αρμοδιότητα για θέματα απελευθέρωσης αγρίων ειδών.
Προφανώς οι θηροφύλακες δεν χειρίστηκαν όπως έπρεπε το περιστατικό, η δε ΚΟΜΑΘ δεν έχει επανέλθει.
Αλλά γενικότερα, οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους, ασχολούνται ελάχιστα, ως καθόλου, με τους οικωλόγους. Σε αντίθεση με τους δεύτερους...
Επίσης οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους, ασχολούνται με πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στη φύση. Όχι αποκλειστικά με πράγματα που ΔΕΝ μπορούν να κάνουν οι (άλλοι) άνθρωποι στη φύση, όπως οι οικωλόγοι.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή