Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι πλέον σε καλό επίπεδο ανάπτυξης σε ότι αφορά την μορφολογία. Στον εργασιακό τομέα είναι ακόμη πολύ πίσω, γιατί δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε αγώνες εργασίας ιχνηλατών στη χώρα μας. Κάναμε με χίλιες δυσκολίες δύο αγώνες ιχνηλασίας, παρά την απαγόρευση, που φυσικά ήταν «ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΓΩΝΕΣ».

Χωρίς αγώνες, τα κυνηγετικά προσόντα του σκυλιού μας δεν μπορούν να αναδειχτούν.

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης , είναι ανάγκη, να συμμετέχει σε αγώνες και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, για να έχει διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, όπως πραγματικά του αξίζει.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Τούτο έχουμε θέσει ως κυρίαρχο στόχο του Ομίλου. Επί τέλους η Πολιτεία δίνει μια επίσημη απάντηση στις αιτήσεις μας, τις παραστάσεις και τις συνεχείς οχλήσεις μας. Ανοίγει ο δρόμος του διαλόγου.

Παραθέτουμε την απάντηση του Υπουργείου. Είμαστε αισιόδοξοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΜ. ΑΛΛΑΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ-Δ/ΝΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση αιτήματος

Σε απάντηση της από 20-8-2013 αίτησής σας προς το γρ. του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, σχετικά με την δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων κυνηγετικών σκύλων ιχνηλατών στη χώρα μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η με αριθμ. 91613/1073/1999 (φεκ 423 β’) απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «καθορισμού όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής αγώνων Κ.Ι.Σ. Δεικτών», ελήφθη κατ’ επιταγή των δ/ξεων του αρθρ. 57 «περί τροποποίησης και συμπλήρωσης δ/ξεων του ν.δ. 86/69» του ν. 2637/98 (φεκ 200α’ ), οι οποίες αφορούν μόνο σε κυνηγετικούς σκύλους δείκτες.

Επίσης στην έκδοση της απόφασης, λαμβάνεται υπόψη (με αριθ. 7) η Κ.Υ.Α. 33318/3028/1998 (φεκ 1289 β’) «περί καθορισμού μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων), κλπ.» , με τις δ/ξεις της οποίας, δεν επιτρέπεται η παρενόχληση εκ προθέσεως των ζωικών ειδών της άγριας πανίδας, όπως και η βλάβη ή η καταστροφή των τόπων ανάπαυσης ή αναπαραγωγής τους «άρθρ.11).

Επειδή στο παρελθόν αλλά και σχετικά πρόσφατα, μέσω του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (166046/163/23-1-2012 έγγραφό μας), σας είχαμε απαντήσει σε παρόμοια αιτήματα αρνητικά, σας παρακαλούμε σε χρόνο που σείς θα επιλέξετε, να μας επισκεφθείτε στα γραφεία της Δ/νσης μας, φέρνοντάς μας ότι υλικό διαθέτετε, γύρω από την πρακτική αγώνων σκύλων ιχνηλατών στο εξωτερικό, επίσης γύρω από τις συνθήκες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που θέτουν σε εφαρμογή για τη διεξαγωγή τους οι Ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρετε στο αίτημά σας, με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο παρακάμπτουν την παρενόχληση των ζώων της άγριας πανίδας (π.χ. αγριογούρουνων, λαγών ), από την ιδιότητα των ιχνηλατών σκύλων να ακολουθούν τα ίχνη τους, αλλά και φωτογραφικό υλικό αγώνων, έτσι ώστε να επανεξετάσουμε την δυνατότητα ή μη εισήγησής μας.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

Η απάντηση του Υπουργείου μας ικανοποιεί και προχωρούμε τάχιστα στην υλοποίηση της απόφασής μας, να πείσουμε τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ότι είναι δίκαιο και απαραίτητο, να επιτρέπονται και στην Ελλάδα ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που διεξάγονται οι αγώνες ΔΕΙΚΤΩΝ.

Υλικό σχετικό με τους αγώνες ιχνηλατών διαθέτουμε, καθώς και φωτογραφικό υλικό αγώνων. Θα δεχτούμε επί πλέον όλα τα στοιχεία και ντοκουμέντα, που επιθυμούν να θέσουν στη διάθεσή μας οι φίλοι και συνεργάτες μας. Χρειαζόμαστε επιστημονική κάλυψη από κάποιους επιστήμονες σχετικούς με το αντικείμενό μας, όπως: Βιολόγος, Δασολόγος, Γεωπόνος, Θηραματολόγος. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον κύριο Περικλή Μπίρτσα Επίκουρο Καθηγητή Βιολογίας άγριας πανίδας, ο οποίος πρόθυμα δέχτηκε να μας βοηθήσει, αλλά και να συμμετέχει στην επίσκεψή μας στο ΥΠΕΚΑ.

Καλούμε όλα τα Μέλη του ΟΦΕΙ και όλους τους Φίλους να συμβάλουν στην προσπάθειά μας.

Θα σκεφτούμε ενέργειες που θα ενισχύσουν τη δράση μας για να πετύχουμε το στόχο μας. Περιμένουμε ιδέες και προτάσεις , καθώς και ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ από όλους τους κυνηγούς και όλους τους κυνόφιλους.

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι η εθνική μας κυνηγετική φυλή και χρειάζεται την υποστήριξη όλων των Ελλήνων.

Ευχαριστούμε.

Αθήνα 26-10-2013