ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εμείς στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων όταν κληθήκαμε, να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας, θεωρήσαμε τη συμμετοχή μας αυτή ως μια μοναδική ευκαιρία. Μια ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε, να οργανώσουμε και να κωδικοποιήσουμε, μια πλειάδα νομικών διατάξεων και διαδικασιών, που ήταν τροχοπέδη και για τους πολίτες αλλά και τους υπαλλήλους.

Προτεραιότητα για μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση, η ευημερία και ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα. Η επανεξέταση της οργανωτική δομή του και η προσαρμογή του Δασικού Νομοθετικού Πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Οι ανάγκες και η σύγχρονη Δασοπονία απαιτούν προσαρμογή στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές.

Η Δασική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που αναγκαστικά εμείς που βιώνουμε καθημερινά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της, αρπάζουμε στη κυριολεξία κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, για να βελτιώσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τη καθημερινή μας ενασχόληση με τη φύλαξη και τη προστασία του Δασοθηραματικού Κεφαλαίου της Χώρας μας. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αναλάβαμε την εργασία αυτή (θυσιάζοντας αρκετές εργατοώρες από τα καθήκοντά μας) δεν είναι περιστασιακός, ούτε στιγμιαίος. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα. Αν και κατά πόσο οι προτάσεις μας θα γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και κατά πόσο θα τύχουν ανάλογης υποστήριξης, προκειμένου να υλοποιηθούν. Εννοούμε φυσικά τη στήριξη που θα έχουμε από τη φυσική αλλά κυρίως από τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και την αρμόδια Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών & Θήρας.

Η Δασική Νομοθεσία είναι ανάγκη να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί, ώστε να εξυπηρετεί τον δασικό υπάλληλο στην εφαρμογή του και φυσικά και τον πολίτη στην κατανόησή του. Να προστατεύει αφενός το Δασικό και Θηραματικό Κεφάλαιο και αφετέρου να αναβαθμίζει και να εκσυγχρονίζει τις παρεχόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Οι προτάσεις που υποβάλουμε, με δεδομένο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Απαιτούν όμως την ηθική και φυσικά την ελάχιστη οικονομική στήριξη της Διοίκησης και κυρίως πολιτική βούληση, η οποία να ξεφεύγει από τα στενά όρια του ψηφοφόρου – πελάτη και του πολιτικού κόστους. Ας μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να χαθεί.

Με αφορμή το παρόν προσδοκούμε στην καθιέρωση μιας μακράς και ειλικρινούς συνεργασίας.

Πάντα στη διάθεσή σας.

Με τιμή

Για τη Διοίκηση της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παπαδιάς Γεώργιος             Κων/νος Κατσούδας                                   Φλώτσιος Αλέξανδρος

Το πρωτότυπο κείμενο είναι εδώ.