ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ – ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μέσα από τις αλλαγές προωθείται η στόχευση, αφενός της αποτελεσματικότερης άσκησης της θηραματικής πολιτικής από το Κράτος και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου η διασφάλιση της θεσμικής συμμετοχής των χρηστών (π.χ. κυνηγοί και οικολογικές οργανώσεις) στη διαδικασία διαβούλευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.

Οι αλλαγές οι οποίες προτείνονται είναι:

Α) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ

Ιδρύεται το ίδρυμα με την επωνυμία «Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο για τη Θήρα και την Άγρια Πανίδα» εν συντομία «Ε.Ε.Κ.Θ.Α.Π.» ως ν.π.δ.δ. υπαγόμενο στη Ειδική Γραμματεία Δασών το οποίο θα είναι αρμόδιο για:

Ø Την κεντρική ευθύνη της συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων.

Ø Την εκπόνηση σχεδίων και ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη της θηραματοπονίας της άγριας πανίδας και των βιοτόπων τους.

Ø Τη παρακολούθηση των θηραματικών πληθυσμών και τη διατήρηση βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση της θηραματικής δραστηριότητας.

Ø Την παρακολούθηση του κυνηγετικού ημερολογίου.

Ø Τη συνεργασία με όλους τους φορείς που είναι απαραίτητο για την άντληση στοιχείων (π.χ. από τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις) με σκοπό τη διαμόρφωση πρότασης για την κυνηγετική περίοδο, την κάρπωση κλπ.

Ø Τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων που θα δημοσιεύονται στον τύπο και στο διαδίκτυο, με τις οποίες θα φαίνονται τα στατιστικά δεδομένα της θηραματικής δραστηριότητας, οι διαπιστωμένες παραβάσεις, οι έλεγχοι για τη θήρα και γενικότερα το έργο των δασικών υπηρεσιών, σχετικά με την άσκηση φιλοθηραματικών ή φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων (βλ. παρακάτω). Για το σκοπό αυτό όλες οι δασικές υπηρεσίες θα αποστέλλουν ετησίως, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας, όλα τα αναγκαία ανωτέρω στοιχεία με ηλεκτρονική μορφή.

Ø Την εκπόνηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση των κυνηγών.

Ø Την υποβολή πρότασης στον Υπουργό για τις ρυθμίσεις θήρας. Το ΕΕΚΘΑΠ χρηματοδοτείται από τους πόρους της Θήρας του Ειδικού Φορέα Δασών. Το ΕΕΚΘΑΠ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τον πρόεδρο τον αντιπρόεδρο και επτά ακόμη μέλη με τριετή θητεία. Ο πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π., ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. διορίζονται με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Δασών και επιλέγονται από καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., στελέχη επιστημονικών ινστιτούτων, επιστήμονες και προσωπικότητες με κύρος και εμπειρία σε θέματα θήρας.

Β) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ – ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ο θεσμός των αναγνωριζόμενων ιδιωτικών φυλάκων θήρας καταργείται. Οι κρατικοί φύλακες θήρας εντάσσονται στο κλάδο ΔΕ Γεωτεχνικών – Δασοφυλάκων, ως τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ένστολοι μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν τα ίδια καθήκοντα και δικαιώματα με τους ήδη υπηρετούντες Δασοφύλακες των Δασικών Υπηρεσιών. Αμείβονται δε με τους οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τη θηραματική δραστηριότητα.

Τα ποσά των συνδρομών των κυνηγών, που διασφαλίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις για τη στήριξη της Ιδιωτικής Θηροφύλαξης, μεταφέρονται προς τον Ειδικό Φορέα Δασών, για τη μισθοδοσία των μετατασσόμενων ιδιωτικών φυλάκων θήρας.

Γ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΑ

Το άρθρο 266 του ν.δ. 86/1969 καταργείται. Οι κυνηγετικές οργανώσεις που υφίστανται μέχρι σήμερα, εμπίπτουν στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί σωματείων σύμφωνα με τα κατωτέρω:

  • Δύνανται να δημιουργούνται λέσχες, ομάδες, σύλλογοι φίλων και σωματεία πολιτών με σκοπό τη διατήρηση των θηραμάτων. Οι ομάδες αυτές αλλά και μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να εκδίδουν άδειες θήρας απευθείας από τις Δασικές Υπηρεσίες, χωρίς να είναι υποχρεωτικά μέλη κάποιου σωματείου αναγνωρισμένου ή μη και με ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.
  • Στην Ειδική Γραμματεία Δασών τηρείται Εθνικό Μητρώο Φορέων Διαβούλευσης για τη Θήρα, το οποίο αποτελείται από τις κυνηγετικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου αυτού και επιθυμούν την ένταξή τους.
  • Η ένταξη των οργανώσεων στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Διαβούλευσης για τη Θήρα πραγματοποιείται με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Δασών μετά από αίτησή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα ανωτέρω είναι η αναγνώρισή τους από το αρμόδιο Πρωτοδικείο της έδρας τους.
  • Στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Διαβούλευσης για τη Θήρα καταγράφονται οι κυνηγετικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων, των οποίων στους σκοπούς των καταστατικών τους θα περιέχεται και «η οργάνωση των κυνηγών, η κατάρτισή και προαγωγή αυτών, η συμβολή στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη διατήρηση και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει καθώς και η υποχρέωση της παροχής κάθε αναγκαίας πληροφορίας και συνδρομής προς τις δασικές υπηρεσίες, για κάθε ζήτημα που αφορά τη θήρα και το θήραμα». Κάθε άλλος σκοπός του καταστατικού που θα αντίκειται στον ανωτέρω σκοπό, δύναται να αποτελεί λόγος μη συμμετοχής στο Μητρώο Φορέων.
  • Μεταξύ των σκοπών του καταστατικού των οικολογικών οργανώσεων θα περιέχεται και «η συμβολή στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς δημόσιους και μη, για την υλοποίηση των σκοπών αυτών». Κάθε άλλος σκοπός του καταστατικού που θα αντίκειται στον ανωτέρω σκοπό δύναται να αποτελεί λόγος μη συμμετοχής στο Μητρώο Φορέων.

Οι κυνηγετικές και οικολογικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο θα απαρτίζουν τις Επιτροπές Διαβούλευσης Εθνικού Φορέα Διαβούλευσης για τη Θήρα, σύμφωνα με τα κατωτέρω.

Σύσταση Επιτροπών Διαβούλευσης - Αρμοδιότητες.

Στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Δασών Νομού εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην έδρα της Ειδικής Γραμματείας Δασών λειτουργούν οι Επιτροπές Διαβούλευσης. Στις Επιτροπές Διαβούλευσης συμμετέχουν οι οργανώσεις που είναι καταχωρημένες στα μητρώα του Εθνικού Φορέα Διαβούλευσης για τη Θήρα σε ποσοστό 60% προς 40% μεταξύ κυνηγετικών και οικολογικών οργανώσεων αντίστοιχα. Σκοπός των Επιτροπών Διαβούλευσης είναι η έκφραση γνώμης προς τις αρμόδιες δασικές αρχές και η οποία υποχρεωτικά θα ζητείται, προκειμένου να εκδοθούν κανονιστικές ρυθμίσεις για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους.

i. Στην έδρα του Νομού

Την Επιτροπή Διαβούλευσης του Νομού απαρτίζουν τα πρωτοβάθμια κυνηγετικά σωματεία και οι πρωτοβάθμιες οικολογικές οργανώσεις του Νομού της Διεύθυνσης. Αρμοδιότητες των Επιτροπών Διαβούλευσης του Νομού θα είναι:

a. Πρόταση την Επιτροπή Διαβούλευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ίδρυση καταφυγίων άγριας ζωής, εκτάσεων απαγόρευσης της θήρας, η παρακολούθησή τους και τα προτεινόμενα έργα.

b. Η υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων για τη θήρα και γενικότερα για τα διαχειριστικά μέτρα, για την προστασία και ανάπτυξη των ειδών της άγριας πανίδας, των βιοτόπων τους και της αυτοφυούς χλωρίδας.

c. Η ίδρυση ειδικών εκτάσεων για την προστασία της άγριας ζωής.

d. Κατά περίπτωση δύνανται να συμμετέχουν στην Επιτροπή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης, των αγροτικών συνεταιρισμών, των ΤΟΕΒ, των δήμων, κλπ. φορέων όπως των επαγγελματιών κυνηγετικών ειδών, εκτροφείων θηραμάτων, κλπ.

ii. Στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Την Επιτροπή Διαβούλευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απαρτίζουν τα δευτεροβάθμια κυνηγετικά σωματεία και οι δευτεροβάθμιες οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν εδαφική αρμοδιότητα την έκταση αρμοδιότητας της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Κράτους. Σε περίπτωση πρωτοβάθμιων οργανώσεων (κυνηγετικών ή οικολογικών) που δεν αντιπροσωπεύονται από δευτεροβάθμια όργανα, τότε είναι δυνατή η συμμετοχή τους στις Επιτροπές με την προϋπόθεση ότι έχουν ως εδαφική αρμοδιότητα την έκταση αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αρμοδιότητες των Επιτροπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα είναι:

a. Η ίδρυση των καταφυγίων άγριας ζωής, απαγόρευσης της θήρας, εθνικών πάρκων, κλπ.

b. Η ίδρυση ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών.

c. Η ίδρυση και επαναοριοθέτηση των κυνηγετικών περιοχών καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης τους.

d. Η ίδρυση εκτροφείων θηραμάτων.

e. Η λήψη μέτρων για την ανάπτυξη προστασία της άγριας ζωής, κλπ

f. Κατά περίπτωση δύνανται να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης, των αγροτικών συνεταιρισμών, των ΓΟΕΒ, των δήμων, κλπ. φορέων όπως των επαγγελματιών κυνηγετικών ειδών, εκτροφείων θηραμάτων, κλπ.

iii. Σε επίπεδο Ειδικής Γραμματείας Δασών

Την Επιτροπή Διαβούλευσης σε επίπεδο Ειδικής Γραμματείας Δασών απαρτίζουν οι τριτοβάθμιες κυνηγετικές και οικολογικές οργανώσεις. Είναι δυνατή και η συμμετοχή πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων οργανώσεων που δεν αντιπροσωπεύονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο αντίστοιχα πανελλαδικής εμβέλειας. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση πρέπει να είναι πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής της Ειδικής Γραμματείας Δασών είναι η παροχή γνώμης για:

I. Οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για ζητήματα θήρας

II. Υποβολή μελετών, προτάσεων και σχετικών εισηγήσεων προς τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α με σκοπό την έκδοση απόφασης του Υπουργού για τις ρυθμίσεις θήρας.

III. Κατά περίπτωση δύνανται να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης, των αγροτικών συνεταιρισμών, των ΓΟΕΒ, των δήμων, κλπ. φορέων όπως των επιμελητηρίων, εκπρόσωπων των επαγγελματιών κυνηγετικών ειδών, εκτροφείων θηραμάτων, κλπ.

Σε όλες τις Επιτροπές χρέη Προέδρου ασκεί υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας, που τοποθετείται με απόφαση του Διευθυντή Δασών του Νομού, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ αντίστοιχα. Στην ίδια απόφαση ορίζεται και ο αρμόδιος υπάλληλος για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων τα οποία θα τηρούνται στην αρμόδια υπηρεσία.

Η θητεία των Επιτροπών θα είναι διετής. Οι τακτικές συνεδριάσεις θα είναι τουλάχιστον ανά τρίμηνο ενώ ο Πρόεδρος θα μπορεί να συγκαλέσει έκταση συνεδρίαση. Η σύγκληση σε κάθε περίπτωση γίνεται με πρόσκληση του Προέδρου η οποία κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Η πρόσκληση περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στην έδρα της αρμόδιας αρχής. Οι Επιτροπές Διαβούλευσης διατυπώνουν γνώμη μετά από συζήτηση στην οποία αναγράφονται όλες οι γνώμες των μελών της.

Δ) ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΥΝΗΓΩΝ

Με νομοθετική ρύθμιση θεσπίζεται η υποχρεωτική τήρηση από τον κυνηγό του «ημερήσιου κυνηγετικού ημερολογίου» στο οποίο θα καταγράφεται η ημερομηνία, η ώρα έναρξης και λήξη της θήρας, η περιοχή κυνηγιού, το είδος προς θήρα, ο αριθμός των θηραμάτων που είδε και τελικά αυτών που θήρευσε καθώς και ο αριθμός των φυσιγγίων που χρησιμοποίησε. Η αναγραφή του ημερολογίου θα γίνεται με την έναρξη του κυνηγίου και με αυτόν τον τρόπο ο ελεγκτής Δασοφύλακας, κατά τον έλεγχο του κυνηγού θα ελέγχει την σωστή τήρησή του. Η μη συμπλήρωση των αναγκαίων υποχρεωτικών στοιχείων από τον κυνηγό θα αποτελεί παράβαση. Με ρύθμιση θα ορίζονται οι κυρώσεις.

Τα ημερολόγια αυτά στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου θα αποστέλλονται με μέριμνα του κυνηγετικού συλλόγου ή ατομικά, στο Ερευνητικό και Επιστημονικό Κέντρο για τη Θήρα και την Άγρια Πανίδα. Αυτά μαζί με άλλα δεδομένα π.χ. μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις κ.λ.π. θα αποτελούν στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το Κέντρο, σχετικά με την κυνηγετική κάρπωση των επόμενων ετών ή τη διάρκεια της περιόδου θήρας, κλπ.

Ε) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΩΝ

  1. Εκμάθηση ορθής χρήσης του κυνηγετικού όπλου.
  2. Εκπαίδευση στους κανόνες ασφαλείας κατά τη διάρκεια του κυνηγίου
  3. Βασικά μαθήματα θηραματοπονίας με επίδειξη φωτογραφιών και άλλου παρόμοιου υλικού, για την έγκυρη και έγκαιρη αναγνώριση των θηραματικών ειδών στο πεδίο του κυνηγιού.
  4. Ενημέρωση για τις Γενικές και τις κατά τόπους Απαγορεύσεις και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
  5. Ξενάγηση - γνωριμία με τους χώρους απαγόρευσης της θήρας (καταφύγια άγριας ζωής, εθνικά πάρκα, κλπ).
  6. Ίδρυση πρόχειρων υπαίθριων σκοπευτηρίων σε κατάλληλους επιλεγόμενους χώρους κατόπιν σύμφωνης γνώμης της οικείας αστυνομικής, πυροσβεστικής αρχής και του δήμου, με σκοπό της σωστή εκμάθηση σκόπευσης και την άμεση καταβολή του θηράματος. Η πρακτική εξάσκηση στη σκόπευση δύναται να πραγματοποιείται και με ομοιώματα θηραμάτων προσομοιώνοντας τη κίνηση, τη ταχύτητα και τη φυσική συμπεριφορά εκάστου θηράματος. Κατά περίπτωση ως διδακτικό προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες, μέλη σκοπευτικών συλλόγων με πανελλήνιες ή διεθνείς διακρίσεις. Η σκοπευτική εξάσκηση διεξάγεται υποχρωτικά παρουσία δασικού ή αστυνομικού οργάνου. Για τη μεταφορά των κυνηγετικών όπλων από και προς τους χώρους εξάσκησης θα ισχύουν οι κείμενες διατάξεις περί όπλων.
  7. Για την διαδικασία εκπαίδευσης το κάθε Δασαρχείο καταρτίζει κατάλογο έμμισθων εκπαιδευτών, οι οποίοι θα είναι είτε δασικοί υπάλληλοι (Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Δασοφύλακες) είτε αστυνομικοί, είτε ιδιώτες κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου. Ο κατάλογος αυτός θα καταρτίζεται έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
  8. Η εκπαίδευση θα είναι διάρκειας 10 τρίωρων και στο τέλος οι υποψήφιοι θα εξετάζονται από τους αρμόδιους δασικούς υπαλλήλους, με εξετάσεις τύπου ερωτηματολογίου, με φωτογραφίες ειδών για αναγνώριση, κλπ. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης και η αποζημίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΣΤ) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΘΗΡΑΣ

Με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα αυτό κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υ.Π.Ε.Κ.Α. παραχωρείται σε κυνηγετικούς συλλόγους ή σε ομάδες κυνηγών έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου. Το παραχωρηθέν δικαίωμα αφορά συγκεκριμένες κυνηγετικές περιοχές, συγκεκριμένο θήραμα και για συγκεκριμένη, περιοσμένη, χρονική περίοδο.

Τα παραπάνω ορίζονται από το «Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο για τη Θήρα και την Άγρια Πανίδα» αναλυτικά ανά περιοχή Καλλικρατικού Δήμου. Το μίσθωμα θα καταβάλεται στην κατά τόπο αρμόδια Δασική Αρχή, μετά από έκδοση σχετικού χρηματικού εντάλματος κατατεθέν υπέρ «Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου για τη Θήρα και την Άγρια Πανίδα». Με την ίδια κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιμέρους προτάσεις επί των άρθρων του ισχύοντος Δασικού Κώδικα

Άρθρο 252. «Μέσα ασκήσεως θήρας»

Παρ. 5.

Να απαγορευθεί ρητώς η χρησιμοποίηση ασυρμάτων που προορίζονται για τον συντονισμό των κυνηγών, με παράλληλη πρόβλεψη κυρώσεων.

Να απαγορευθεί ρητώς η χρήση σπόρων, φυτών, καρπών κλπ που προορίζονται για την προσέλκυση των θηραμάτων, με παράλληλη πρόβλεψη κυρώσεων.

Άρθρο 254

Για τους παραβάτες της παρ. 6 επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 9 του άρθ. 287 του Ν.Δ. 86/69. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό να γίνει τουλάχιστον για τη θήρα και τη σύλληψη των ειδών εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

Άρθρο 255. «Κυνηγετικοί σκύλοι – Εκγύμναση»

Να απαλειφθούν οι φράσεις «περιορισμένες» και «καθ΄όλο το έτος» της παρ. 10. Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία να δύνανται τα Δασαρχεία, να ορίζουν μεγαλύτερες εκτάσεις προς εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, με δυνατότητα κατάργησης ή περιοδικής εναλλαγής τους. Νομοθετική ρύθμιση για την ρητή και αυστηρή απαγόρευση εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων. Πρόβλεψη αυστηρότερων κυρώσεων για τους παραβάτες.

  • Να διευκρινισθεί ότι «κατά τον καθορισμό των εκτάσεων εκγύμνασης δέον να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, για την προστασία των ειδών της άγριας πανίδας, ειδικά δε αυτών που δεν αποτελούν αντικείμενο της θηρευτικής δραστηριότητας».
  • Να διευκρινίζεται ότι για την εκγύμναση θα ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου σχετικά με την άσκηση της θήρας σε καλλιεργημένες εκτάσεις.

Άρθρο 256 «Απαγορευμένοι στη θήρα χώροι»

  • Επίσης εκτός των απαγορεύσεων που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο (για την απαγόρευση της θήρας σε καλλιεργημένες εκτάσεις, κλπ) η απαγόρευση της θήρας, σχετικά με τις μεμονωμένες οικείες και τους οικισμούς πρέπει να καθορισθεί ως εξής: «απαγορεύεται η θήρα σε απόσταση 300 μέτρων από τις μεμονωμένες κατοικίες, τους οικισμούς, τις ποιμενικές εγκαταστάσεις και γενικά από σημεία που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα».
  • Να προβλεφθεί ότι η τοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης και προειδοποίησης των κυνηγών, θα είναι υποχρεωτική με μέριμνα των αρμοδίων δασικών αρχών.
  • Οι δασικές υπηρεσίες καταρτίζουν πενταετή σχέδια διαχείρισης των καταφυγίων άγριας ζωής και των εκτάσεων απαγόρευσης της θήρας, με σκοπό την ανάπτυξη και μετά από γνώμη της οικείας Επιτροπής Διαβούλευσης.

Άρθρο 258 «Γενικές απαγορεύσεις θήρας»

  • Να απαλειφθεί η διάκριση των ωφέλιμων και μη ειδών (επιβλαβών).
  • Να απαγορεύεται η αγοραπωλησία κάθε θηράματος.
  • Να προβλέπεται (με απειλή κυρώσεων) η υποχρεωτική συλλογή από τον κυνηγό των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων από την ύπαιθρο καθώς και των κενών υλικών συσκευασίας των φυσιγγίων.
  • Να προβλεφθεί η υποχρεωτική χρήση του φωσφορούχου γιλέκου στη κυνηγετική περιβολή και να ισχύει κατά την άσκηση θήρας όλων των επιτρεπόμενων ειδών.

Άρθρο 260 «Κυνηγετικές περιφέρειες»

Τα όρια ευθύνης των κυνηγετικών περιφερειών να επανακαθοριστούν ώστε να συμπίπτουν με εκείνα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Άρθρο 261 «Χρόνος θήρας»

  • Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για κάθε είδος καθορίζεται για διάστημα πέντε ετών, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. κατόπιν σχετικής εισήγησης του «Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου για τη Θήρα και την Άγρια Πανίδα».
  • Να διευκρινισθεί ότι απαγορεύεται η χρήση κάθε μη επιλεκτικού μέσου, για την άσκηση της θήρας ή τη θανάτωση ή τη σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας (να γίνει σε αντιστοιχία με τη σχετική διάταξη για τα πτηνά).

Άρθρο 262 «Άδειες θήρας»

Να καταργηθούν όλες οι παράγραφοι, που συνδέουν την έκδοση της άδειας θήρας με την ιδιότητα του μέλους των κυνηγετικών συλλόγων όπως και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 αντικαταστάθηκε από το άρθ. 19 του ν. 3170/2003.

Άρθρο 264 «Απαγόρευση χορήγησης αδειών θήρας»

Να προβλεφθεί ότι οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν την στέρηση της άδειας θήρας, επιβάλλονται ανεξάρτητα της τυχόν αναστολής, που θα επιβάλει το αρμόδιο δικαστήριο κατά τη περίπτωση καταδίκης του κατηγορουμένου.

Άρθρο 265 Οικονομική εξυπηρέτηση της θήρας

  • Η οικονομική εξυπηρέτηση της θήρας υπηρετείται από τους οικονομικούς πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του άρθ. 8 του ν. 3208/2003 όπως ισχύει μετά τον ν. 3889/2010.
  • Για την καλύτερη παρακολούθηση των εισροών και των εκροών των οικονομικών πόρων, για την εξυπηρέτηση της θήρας, θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί στον Ειδικό Φορέα Δασών ειδικό Κεφάλαιο στον προϋπολογισμό «Θήρα», που θα αφορά όλα τα έσοδα από τη θήρα (έκδοση αδειών, πρόστιμα, έσοδα εκποιήσεων, κλπ), όπως και εκείνα που αφορούν τη μισθοδοσία των μετατασσόμενων ιδιωτικών φυλάκων θήρας.

Άρθρο 266 «Κυνηγετικές οργανώσεις»

Καταργούνται οι υφιστάμενες διατάξεις και αντικαθίστανται με τις προαναφερόμενες για τον Εθνικό Φορέα Διαβούλευσης για τη Θήρα.

Άρθρο 267 «Φύλακες Θήρας»

  • Καταργούνται οι παράγραφοι 3 & 4 για τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας.
  • Πρόσληψη από τις δασικές υπηρεσίες κρατικών φυλάκων θήρας, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα για το θέμα αυτό.

Άρθρο 287 «Ποινικές Κυρώσεις»

  • Προσδιορισμός συγκεκριμένων κυρώσεων για την θανάτωση εκ προθέσεως κάθε θηράματος με κάθε ένα παράνομο μέσο. Με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. δύναται να επανακαθοριστούν τα παράνομα μέσα θήρας.
  • Στους παραβάτες πταισματικών παραβάσεων θήρας (βλ. άρθρο 287 του Δασικού Κώδικα) δηλαδή οι παραβάσεις που τιμωρούνται με κρατηση ή πρόστιμο ή και δυό, τα δασικά όργανα επιβάλουν χρηματικό διοικητικό πρόστιμο. Για το λόγο αυτό το αρμοδιο Υπουργείο εκδίδει και προμηθεύει, μέσω των Γενικών Διευθύνσεων Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σχετικό έντυπο βιβλίο. Αυτό θεωρείται από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και ο παραβάτης καταθέτει το επιβληθέν πρόστιμο στο Δημόσιο Ταμείο του Δήμου, όπου κατοικεί. Η άρνηση πληρωμής του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου ή η αμφισβήτηση της επιβολής του εκ μέρους του κυνηγού, σημαίνει την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρόβλεψη για την χρηματοδότηση μέσω των πόρων του Ειδικού Φορέα Δασών, (όπως αυτός λειτουργεί σήμερα), των αναγνωρισμένων και πιστοποιημένων Κέντρων Περίθαλψης.