Επιστολή διαμαρτυρίας Π.Κ.Σ. σχετικά με αλλοίωση των θέσεών μας σε πρόσφατη επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζώων-Π.Φ.Π.Ο.

(13-01-2014)
Αθήνα, 13/01/14
Αρ. Πρωτ. 925
Προς: Υ.Π.Α.Α.Τ.
Κοινοποίηση:

  • Γραμματεία Κυβέρνησης
  • Κώστας Κόλλιας, βουλευτής Ν.Δ.
  • Φωτεινή Πιπιλή,  βουλευτής Ν.Δ.
  • Καφαντάρη Χαρά, βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
  • Αποστόλου Βαγγέλης,  βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
  • Ψύρρας Θωμάς, βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ.
  • Κασσής Μιχάλης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Θέμα: « Διαμαρτυρία Π.Κ.Σ. σχετικά με ψευδή αναφορά των θέσεών του σε πρόσφατη επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.»

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή και ανάμειξή μας σε κείμενο καταγγελίας της Π.Φ.Π.Ο. εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. και εισηγητή του Νομοσχεδίου "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις", κου Κόλλια, σχετικά με την κοπή αυτιών και ουρών σε ζώα.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος πέραν του ότι επικροτεί την τοποθέτηση του εισηγητή του Ν/Σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κώστα Κόλλια, βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένες θέσεις επί των επιστημονικών θεμάτων τις οποίες εκφράζει μέσω των νομίμων εκπροσώπων του και θεωρεί τουλάχιστον άστοχη την οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του, χωρίς να προηγείται η επίσημη κάθε φορά τοποθέτησή του.

Άλλωστε από ιατρικής άποψης μία τέτοια αφοριστική αντίληψη είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική. Ως κτηνίατροι συμφωνούμε στην απαγόρευση του οποιουδήποτε ακρωτηριασμού ή χειρουργικής επέμβασης στα ζώα για αισθητικούς λόγους ή για λόγους που στοχεύουν στην αλλοίωση της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους, με εξαίρεση την στείρωση. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες είναι επιβεβλημένος ο ακρωτηριασμός ζώων για λόγους του σχετίζονται σοβαρά με την ευζωία τους. Τέτοιες είναι περιπτώσεις ορισμένων φυλών κυνηγετικών σκύλων που τραυματίζονται στο άκρο της ουράς κατά την διάρκεια του κυνηγίου ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Από την τοποθέτηση του κου Κόλλια στη Βουλή, αντιλαμβανόμαστε ότι το ενδιαφέρον του για την ευζωία των ζώων, τον οδήγησε στο να πληροφορηθεί και να κατανοήσει την επιλεκτική ανάγκη ακρωτηριασμού των ζώων. Είναι αναγκαίο δε να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες φυλές εξελίχθηκαν διεθνώς με δεδομένη την πρακτική του ακρωτηριασμού του άκρου της ουράς τους . Απαραίτητη προϋπόθεση για τέτοιες ιατρικές πράξεις είναι να γίνονται από κτηνίατρο τις πρώτες 3-5 μέρες της ζωής τους κατά τις οποίες η διαδικασία είναι ανώδυνη και με τρόπο που δεν θα υποβάλει το ζώο σε οποιαδήποτε καταπόνηση. Είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο να συνοδεύεται από τα πιστοποιητικά ταυτοποίησής του και αιτιολογημένη γνωμάτευση κτηνιάτρου που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υποβληθεί στην παραπάνω ιατρική πράξη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι αν δεν εξαιρεθούν της απαγόρευσης οι συγκεκριμένες φυλές, η χρήση τους για τους σκοπούς που εξελίχθηκαν θα είναι αδύνατη.

Επιπλέον, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και μας υποψιάζει η επιλεκτική φιλοζωία που επιδεικνύουν τέτοιου είδους φιλοζωικές οργανώσεις. Οι ίδιοι που κόπτονται για την υγεία και ευζωία των ζώων, είναι οι ίδιοι που στήνουν δίκτυα "εθελοντών" αλλοδαπών κτηνιάτρων για διενέργεια στειρώσεων σε κινητές μονάδες και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώων σε συνθήκες αμφιβόλου ασφάλειας και ποιότητας, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντί να σεβαστούν και να ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν τις ήδη νόμιμες δομές, Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων και Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, υποσκάπτουν τον ρόλο τους και δημιουργούν ανταγωνιστικές δομές.

Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους και να εξετάζει τα ζητήματα με αντικειμενική κρίση. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων.
Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ.
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Κ.Σ.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ