Δράσεις με στόχο την ενίσχυση των βιοτόπων, την αύξηση των θηραμάτων και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση για την πάταξη της λαθροθηρίας σε Λέσβο και Λήμνο περιλαμβάνει και φέτος το πρόγραμμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό των κυνηγητικών συλλόγων, σύντομα θα εκδοθεί οδηγός παρεμβάσεων από την Ομοσπονδία.
Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα καταγραφής ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και παρακολούθησης του πληθυσμού των κουνελιών της Λήμνου και θηρευτών, όπως η αλεπού και το κουνάβι.
Παρεμβάσεις σε 10 περιοχές της Λέσβου θα πραγματοποιηθούν και φέτος από τους Κυνηγούς, που θα περιλαμβάνουν σπορές σιτηρών, τοποθέτηση δεξαμενών και ποτίστρων, δενδροφυτεύσεις, καθώς και απελευθέρωση θηραμάτων από το εκτροφείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Οι περιοχές όπου και φέτος θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, είναι η Φανερωμένη στο Σίγρι, τα Λάψαρνα, το Μετόχι, η Ερεσός, ο Μεσότοπος, ο Μανταμάδος, η Χαραμίδα, η Ρογκάδα στην Αγιάσο, τα Μάκαρα και ο Πετσοφάς στην Καλλονή. Σε ορισμένες από αυτές, τον Απρίλιο θα απελευθερωθούν και ενδημικά θηράματα για την ενίσχυση των πληθυσμών, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια με ικανοποιητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Εξ άλλου, την περσινή χρονιά απελευθερώθηκαν στη Λέσβο περί τις 2.500 πέρδικες.
Θηροφύλακες για όλες τις δουλειές
Στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας δίνεται μεγάλη έμφαση από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους. Πάνω από 1.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά στη Λέσβο, όπου και σημειώθηκαν 34 σοβαρές περιπτώσεις λαθροθηρίας. Ορισμένες από αυτές είναι το κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές και εκτός κυνηγετικής περιόδου, παραποίηση όπλου και χρήση ηχομιμητικών συσκευών. Ταυτόχρονα, οι τέσσερις θηροφύλακες του νησιού καταγράφουν και αναφέρουν στις Αρχές περιστατικά παράνομης υλοτομίας, ύπαρξης βαρελόσκυλων και ρήψης σκουπιδιών στις δασικές περιοχές.
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, η Θηροφυλακή, όπως κάθε χρόνο, θα συμμετάσχει στην πυρασφάλεια του νησιού, ενώ και φέτος θα συσταθούν ομάδες από κυνηγούς εθελοντές για να συνδράμουν σε περίπτωση φωτιάς.
Την ανάγκη για περισσότερη και συστηματικότερη αστυνόμευση για λαθροθηρία και για άλλες παραβάσεις που σημειώνονται στην ύπαιθρο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, Γιώργος Ψαρός, τονίζοντας: «Δασική Υπηρεσία και Θηροφυλακή χρειάζονται ενίσχυση για την αποτελεσματικότερη προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε και το μοντέλο άλλων χωρών, με ειδική υπηρεσία να επιφορτίζεται όλα αυτά τα καθήκοντα.»
Παράλληλα με τις προαναφερθείσες δράσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται σε Λέσβο και Λήμνο η καταγραφή επίγειων θηραμάτων και θηρευτών στο πλαίσιο πανελλαδικής μελέτης που χρηματοδοτεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Σκοπός είναι η παρακολούθηση του πληθυσμού της αλεπούς, του κουναβιού και του λαγού, καθώς και του κουνελιού στη Λήμνο. Σε ενάμιση περίπου χρόνο ολοκληρώνεται το στάδιο των δειγματοληψιών και θα παρουσιαστεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων.