Ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος 2013-2014, με τους κυνηγούς να ρίχνουν τις τελευταίες τουφεκιές την περασμένη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Οι κυνηγοί της περιοχής μας έθεσαν τα όπλα τους «παρά πόδα» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη νέα περίοδο, που αρχίζει στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Βελάνη «η φετινή κυνηγετική περίοδος ήταν από τις πολύ καλές, τόσο στο κυνήγι αγριόχοιρου όσο και λαγού. Ο αγριόχοιρος δεν έχει φυσικό εχθρό, οπότε πολλαπλασιάζεται γρήγορα, ενώ και οι γέννες του λαγού -λόγω του ήπιου χειμώνα- πήγαν αρκετά καλά. Έλλειψη εντοπίστηκε στα πουλιά, ειδικά τα μεταναστευτικά (φάσσες, μπεκάτσες, κοτσύφια), τα οποία δεν κατεβαίνουν στη χώρα μας, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι δεν κάνει χειμώνα τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξε ο θηροφύλακας της περιοχής μας Ιωάννης Ξαφάς και απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στην Ομοσπονδία, τα αγριογούρουνα που χτυπήθηκαν φέτος έφθασαν περί τα 1.150, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο αριθμός τους ήταν 720.

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου φθάνουν τα 800 και αν σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση στις ανανεώσεις αδειών θήρας έφθασε το 10%, στον Αλμυρό δεν ανανέωσαν μόλις 15 κυνηγοί.

Ένα από τα μελανά σημεία της φετινής κυνηγετικής περιόδου ήταν ότι στιγματίστηκε από τα αυξανόμενα και επαναλαμβανόμενα περιστατικά λαθροθηρίας, που συνέβησαν στην περιοχή μας. Όπως τονίζει στο «Λαό του Αλμυρού» ο κ. Βελάνης, «δυστυχώς, τα κρούσματα λαθροθηρίας ήταν αρκετά και τη φετινή περίοδο και κυρίως είχαν στόχο τα αγριογούρουνα. Φέτος, εκτός από τον τοπικό θηροφύλακα, είχαμε συνδρομή και από τη Λάρισα».

Άλλες δράσεις

Μεγάλος στόχος για την τωρινή Διοίκηση είναι η αγορά ακινήτου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Συλλόγου και -όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου- «στη Γενική Συνέλευση, που θα συγκαλέσουμε περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα θέσουμε στα μέλη μας το θέμα αγοράς ακινήτου. Είμαστε από τους ελάχιστους Κυνηγετικούς Συλλόγους στην Ελλάδα, που δεν έχουν ιδιόκτητη μόνιμη στέγη».

Επίσης, ο Σύλλογος προσπάθησε και κατάφερε να ενισχύσει δράσεις και αναπλάσεις, που στόχο είχαν την ανάδειξη τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Όπως σημειώνει στον «Λαό του Αλμυρού» ο Δημήτρης Βελάνης, «υλοποιήσαμε την ανάπλαση του χώρου στην τοποθεσία «Τσουκνίδα» στην Όθρυ, αρχίσαμε την αγιογράφηση στον Άγιο Σεραφείμ στο Δάσος Κουρί, ενώ βοηθήσαμε οικονομικά τις αναπλάσεις που έγιναν ή γίνονται στην Αγία Παρασκευή Κοκκωτών και στον Άγιο Παντελεήμονα Αγίων Θεοδώρων. Τέλος, τοποθετήσαμε κάδους για απορρίμματα σε διάφορα σημεία».

Υποχρεωτικά τα βιβλιάρια των σκύλων

Από τη νέα κυνηγετική περίοδο, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, για τις ανανεώσεις αδειών θήρας, ο κάθε κυνηγός οφείλει να έχει ενήμερο το βιβλιάριο των σκύλων του. Όπως τονίζει ο κ. Βελάνης «Από τη νέα κυνηγετική περίοδο οφείλει ο κάθε κυνηγός να έχει κάνει τα εμβόλια για τη λύσσα, αλλά να έχει τοποθετηθεί και το τσιπάκι εντοπισμού. Είναι απαραίτητα για την ανανέωση των αδειών και καλούμε τα μέλη μας να τηρήσουν το μέτρο αυτό».  

Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού ευχαριστεί το γραφείο θήρας του Δασαρχείου για την άψογη συνεργασία κατά την περίοδο έκδοσης των αδειών, όλα τα μέλη του, το καθένα ξεχωριστά καθώς επίσης και τους θηροφύλακες. Τέλος, ευχαριστεί την εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» και την ηλεκτρονική σελίδα «almyros.gr» για την προβολή των δράσεων του Συλλόγου.

Μπάμπης Παπαρρίζος

Έκδοση 8/3/2014

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες