Τέλος η λαθροθηρία στις Στροφάδες - Συντονισμένη φύλαξη και εφέτος

Την πλήρη προστασία των Στροφάδων ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ από τις επιδρομές των λαθροκυνηγών, με συντονισμένα μέτρα φύλαξης, ανέλαβαν και εφέτος από κοινού οι αρμόδιοι φορείς Ζακύνθου και Πελοποννήσου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του νησιού. Οι λεηλασίες αποτελούν πλέον παρελθόν καθώς έχει δοθεί τεράστιο βάρος στην οργανωμένη δράση πρόληψης αυτών των φαινομένων.

Είναι γεγονός ότι η λαθροθηρία στις Στροφάδες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη υπάρχει μόνιμη παρουσία λιμενικού υπαλλήλου στο μικρό νησί, ενώ σε λίγες ημέρες η φύλαξη θα αυστηροποιηθεί περισσότερο με παρουσία πλέον μεικτού κλιμακίου από το Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου, τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου και Πύλου, το Δασαρχείο και από Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες Πελοποννήσου, με το γενικό συντονισμό να ανήκει στη Μητρόπολη Ζακύνθου.

Τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου και Πύλου συνδράμουν με μόνιμο υπάλληλο, ενώ για τη φύλαξη του θαλάσσιου χώρου περιμετρικά του νησιού, γίνονται προγραμματισμένες τακτικές αλλά και αιφνιδιαστικές περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη. Καθοριστική ωστόσο είναι η συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

Η μόνιμη και σταθερή φύλαξη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανήκει στη δικαιοδοσία του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου, στο οποίο υπάγονται οι Στροφάδες. Το θαλάσσιο και το σπάνιο χερσαίο φυσικό περιβάλλον του νησιού είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες τα τελευταία χρόνια, με τις δράσεις των λαθροθήρων να έχουν λάβει διαστάσεις πραγματικής λεηλασίας.

Τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν εξαλείψει φαινόμενα καταστροφών και λεηλασιών. Η άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο όταν αλλάξει και η νοοτροπία όσων προβαίνουν σε πράξεις καταστροφής του περιβάλλοντος θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες