Έκθεση διαπιστώνει ότι οι μαθητές υποβάλλονται σε πράσινο προσηλυτισμό στα σχολεία της Βρετανίας

Εκπαίδευση

Στην Ελλάδα ποιος ελέγχει το περιεχόμενο της "Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"; Αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης; Γιατί, όπως θα θα διαβάσετε στο άρθρο, ο προσηλυτισμός δεν περιορίζεται μόνο στα περιβαλλοντικά μαθήματα !
Πολλές φορές έχουμε γίνει αποδέκτες απαράδεκτου περιεχομένου σε ελληνικά σχολικά εγχειρίδια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία σαφώς παρουσιάζουν μονομερώς πράγματα και γεγονότα, προσηλυτίζοντας και τους Έλληνες μαθητές στον "πράσινο σκοπό".
Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος;
Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 13 παράγραφος 2 απαγορεύει τον προσηλυτισμό ο οποίος νομικά ορίζεται πιο περιορισμένα, για να μην θίγεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του θρησκευτικού αισθήματος, ως «η με αθέμιτα μέσα προσπάθεια διείσδυσης στην θρησκευτική συνείδηση του άλλου».

από φανατικούς;

Οι διευθυντές των σχολείων οι οποίοι κάνουν πλύση εγκεφάλου με πράσινη προπαγάνδα στα παιδιά παραβιάζουν το νόμο, δηλώνει ο Michael Gove.

Ο Υπουργός Παιδείας διάβασε "με ανησυχία" μια έκθεση η οποία κατηγορεί "ακτιβιστές" διδασκάλους ότι προσπαθούν να κάνουν τους μαθητές "στρατιώτες του πράσινου κινήματος".

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η βαθμολογία των παιδιών στις εξετάσεις εξαρτάται από το βαθμό που "παπαγαλίζουν" την πράσινη ατζέντα. Επίσης σε πολλά ευρέως διαδεδομένα εγχειρίδια περιλαμβάνονται παραδείγματα τα οποία είναι ανακριβή.

Ένας εκπρόσωπος του κ. Gove δήλωσε: "Ο υπουργός διάβασε την έκθεση αυτή με ανησυχία."

"Τα σχολεία δεν θα πρέπει να διδάσκουν ότι μια συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική άποψη είναι η σωστή -και συγκεκριμένα αυτή η πρακτική είναι ενάντια στο νόμο".

Η μελέτη, μιας δεξαμενής σκέψης που έχει συσταθεί υπό τον τέως καγκελάριο των Συντηρητικών Λόρδο Lawson, προειδοποιεί ότι "οικο- ακτιβιστές" εντός του εκπαιδευτικού συστήματος εξωθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν "άσκηση συνεχούς πίεσης" για να εξασφαλιστεί ότι οι γονείς τους θα εξαναγκαστούν να υιοθετήσουν τις επιλογές του τρόπου ζωής που υπαγορεύεται εντός των σχολείων.

"Έχουμε διαπιστώσει περιπτώσεις που ο οικο-ακτιβισμός δρα ανεξέλεγκτα και στα σχολεία αλλά και σε εκδηλώσεις τις οποίες τα σχολεία ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να παρακολουθήσουν", είπε.

"Σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δημιουργούνται φοβίες στους μαθητές, αυξάνεται επίτηδες η ανησυχία τους, και στη συνέχεια τους προωθούνται λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθούν, καθώς και για το τι θα πρέπει να σκέφτονται".

Η έκθεση του Global Warming Policy Foundation, των Andrew Montford και John Shade, περιγράφει τη διδασκαλία της επιστήμης του κλίματος στα βρετανικά σχολεία ως "ιδιαίτερα ανησυχητική".

Ο κ. Montford, δήλωσε: "Η πλύση εγκεφάλου των παιδιών μας για πολιτικούς σκοπούς είναι ντροπή. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναλάβουν δράση και πρέπει να το πράξουν άμεσα".

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η διδασκαλία για τη "βιωσιμότητα" και τα "πράσινα ζητήματα" έχει εισχωρήσει σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών, από την εκπαίδευση της γαλλικής ως τα θρησκευτικά.

Ένα απ' τα θέματα ενός διαγωνίσματος ζητούσε απ' τα παιδιά να "εξηγήσουν ποιές είναι οι ενέργειές τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν οι θρησκευόμενοι άνθρωποι ώστε να φροντίζουν για τον πλανήτη".

Οι πιθανές απαντήσεις στις πολλαπλές επιλογές περιελάμβαναν τις: "την αποφυγή μόλυνσης του κόσμου", "ανακύκλωση", "μείωση του αποτυπώματος άνθρακα" -ακόμη και "διαμαρτυρία, όταν είναι απαραίτητο" και "συμμετοχή σε ομάδες δράσης, όπως η Greenpeace".

Η έκθεση διαπίστωσε ανακρίβειες σε δημοφιλή εγχειρίδια γεωγραφίας, όπου σε ένα απ αυτά αναγράφεται ότι υπήρξε μια "αύξηση του αριθμού και της έντασης των τροπικών καταιγίδων".

Ακόμη και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος παραδέχεται ότι υπάρχει "χαμηλή βεβαιότητα" ότι οποιαδήποτε αύξηση έχει λάβει χώρα. Πολλά σχολεία δείχνουν ταινίες όπως αυτή του Αλ Γκορ 'An Inconvenient Truth', μολονότι η έκθεση λέει ότι περιέχει ανακρίβειες.

Και η Education Scotland επισημαίνει πως τα σχολεία προβάλουν ταινίες καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως The Day After Tomorrow -αλλά όχι ταινίες που κάνουν κριτική στην πράσινη ατζέντα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Gove πρόσθεσε: "Οι υπουργοί έχουν κάνει σαφές ότι το νέο εθνικό πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με τον πυρήνα γνώσεων που απαιτούνται για να κατανοήσουν τον καιρό, το κλίμα, την ατμόσφαιρα της γης, τη φυσική γεωγραφία και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη φύση και το περιβάλλον".

"Αυτό σημαίνει ότι τόσο στην επιστήμη και τη γεωγραφία, οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν τα γεγονότα και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τη δημόσια συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει να κατευθύνονται προς μια συγκεκριμένη ατζέντα διαμαρτυρίας".

Οι εκπρόσωποι του Πράσινου κινήματος απέρριψαν την έκθεση. Ο Adam Dyster, κοινοβουλευτικός σύνδεσμος του ΗUK Youth Climate Coalition, δήλωσε: "Η μοναδική περίπτωση για την οποία ο όρος πλύση εγκεφάλου είναι κατάλληλος είναι όταν οι όμοιοι του Global Warming Policy Foundation αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα για την αλλαγή του κλίματος".