Διαδίκτυο
σμίκρυνση

Ηλιακή θερμική ροή στο Ivanpah

Μια νέα έκθεση της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια λειτουργούν σαν "μέγα-παγίδες" που σκοτώνουν και τραυματίζουν τα πουλιά. Το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσονται, "ολόκληρες τροφικές αλυσίδες".

Το ιατροδικαστικό εργαστήριο National Fish and Wildlife Forensics Laboratory, της Δ.Υ., μελέτησε τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στη Νότια Καλιφόρνια, τα: Desert Sunlight, Genesis Solar και Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS). Κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης συλλέχθηκαν διακόσια τριάντα τρία πουλιά τα οποία ανήκαν σε εβδομήντα ένα είδη.

Οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου ήταν:

  1. Ηλιακή θερμική ροή: Έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 425 βαθμών Κελσίου.
  2. Τραύμα από πρόσκρουση: Τα φτερά των πουλιών αχρηστεύονται κατά τη διάρκεια πτήσης, με συνέπεια τη συντριβή τους στο έδαφος. Όσα πουλιά δεν πεθαίνουν συχνά τραυματίζονται τόσο άσχημα που γίνονται εύκολη λεία για τ' αρπακτικά.
  3. Άρπαγες: Όταν τα φτερά ενός πουλιού καψαλίζονται και δεν μπορεί να πετάξει, χάνει το βασικό μέσο άμυνας απέναντι σε ζώα, όπως οι αλεπούδες και τα τσακάλια.

Κολίμπρι, πετροχελίδονα, χελιδόνια, περιστέρια, γεράκια, σπίνοι, συλβίες και κουκουβάγιες ήταν μερικά μόνο από τα νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στις ηλιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες μοιράζουν θάνατο χωρίς διακρίσεις.

Σε μία περίπτωση, προσωπικό του εργαστηρίου έγινε μάρτυρας μιας τούφας καπνού να βγαίνει απ' την ουρά ενός γερακοειδούς, όταν αυτό πέταξε μέσα από μία θερμική ροή.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, πέρα από την έντονη θερμότητα, τα πτηνά πιθανόν να μπερδεύουν τα μεγάλα ηλιακά πάνελ με εκτάσεις νερού. Στη συνέχεια τα τραυματισμένα πουλιά προσελκύουν έντομα και άλλα αρπακτικά ζώα στην περιοχή. Και αυτά με τη σειρά τους γίνονται ευάλωτα σε τραυματισμό ή θάνατο.

Σε μία περίπτωση, οι ερευνητές ανακάλυψαν "εκατοντάδες επί εκατοντάδων" πτωμάτων πεταλούδων (συμπεριλαμβανομένου και του είδους μονάρχης). Τα έντομα έλκονται από το φως των ηλιακών πάρκων, και αυτά προσελκύουν, με τη σειρά τους, τα πουλιά διαιωνίζοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο θανάτου και τραυματισμών.

Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανότατα υποτιμημένος, ήταν η αναβάθμιση των ηλιακών πάνελ ώστε να αποθαρρύνεται η συνάθροιση πουλιών και εντόμων στην περιοχή.

Ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός KCET της Καλιφόρνια, ανέφερε ότι τα ευρήματα της έκθεσης πιθανόν να επηρεάσουν την απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του Palen Solar Electric Generating System, "μια πολύ μεγαλύτερη εκδοχή του Ivanpah, για το οποίο υπάρχει πρόταση να εγκατασταθεί την κοιλάδα Chuckwalla του Riverside County."

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες