Ο Φιλελεύθερος Πέντε χιλιάδες κυνηγοί επί ποδός... πολέμου για τον λαγό

Λευκωσία: Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυνηγίου στην Κύπρο περισσότεροι από 5 χιλιάδες κυνηγοί υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον του Ταμείου Θήρας και άλλων κρατικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της Υπηρεσίας Θήρας, για την απαράδεκτη κατάσταση με την οποία παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στους βιότοπους τα θηράματα.

Γι' αυτό και οι κυνηγοί που ανέλαβαν την προσπάθεια για την ανάκαμψη των κυνηγετικών πραγμάτων, εκτός από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το τελευταίο δίμηνο, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εάν χρειασθεί, όπως τονίζουν, ακόμα και με δυναμικά μέσα.


Οι περισσότερες προσπάθειες στρέφονται εναντίον της Υπηρεσίας Θήρας και της ηγεσίας της, γιατί, όπως αναφέρουν, έχει αποτύχει στο θέμα της καταπολέμησης της λαθροθηρίας, της ανάπτυξης του θηράματος και γενικότερα δεν κατόρθωσε να επιλύσει τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυνήγι στην Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα γύρω στους 600 από αυτούς τους κυνηγούς συνήλθαν στην Αραδίππου και ανασκόπησαν την όλη πορεία του αγώνα τους. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, αφού κάποιοι ζήτησαν και παραιτήσεις αρμοδίων παραγόντων, γιατί «έφθασε ο κόμπος στο κτένι με το λαγό», ο οποίος «βρίσκεται σε τραγική κατάσταση».

Έφεραν δε ως παράδειγμα την τελευταία απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, με την οποία μειώνεται το κότα του λαγού και της πέρδικας.
 

Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κάμει νέες συγκεντρώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό και μετά στην Πάφο. Θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες υπογραφές, τις οποίες θα παραδώσει στον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο. Τότε θα ζητήσει ευθύνες για παραλείψεις, αδιαφορία, λανθασμένες αποφάσεις και έλλειψη προγραμμάτων ανάπτυξης και προστασίας του θηράματος.


Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:


- Δεν μπόρεσαν ποτέ οι αρμόδιοι να καταπολεμήσουν τη λαθροθηρία.

- Εισπράττουν εκατομμύρια τον χρόνο και δεν κάμνουν έργα. Ούτε οι ποτίστρες έχουν νερό ούτε γίνονται οι κατάλληλες σπορές.

- Οι αλεπούδες και οι ποντίκες με τα υπόλοιπα αρπακτικά προκαλούν τεράστιες ζημιές.

- Έγνοια τους είναι να περιορίζουν τις περιοχές κυνηγίου και άσκησης σκύλων και να κόβουν εξώδικα 300 ευρώ.

- Γι' αυτό οι θηροφύλακες πρέπει να περιορισθούν στην ανάπτυξη του θηράματος και τα έργα και η λαθροθηρία να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό σε Ουλαμό Πάταξης της Λαθροθηρίας στην Αστυνομία.

- Θέλουμε να τους ρωτήσουμε τι έγιναν οι λαγοί σε μια εποχή που αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα.

- Γιατί δεν χρησιμοποιούν τα εκτροφεία λαγών που έχει η Υπηρεσία Θήρας για τα οποία ξόδεψε τόσα χρήματα;

- Τα δικαστήρια των Βάσεων καταδικάζουν σε ποινές φυλάκισης τους λαθροθήρες, ενώ σε εμάς μόνο πρόστιμο. Με εφτά λαγούς και αμπελοπούλια πήγε τρεις μήνες φυλακή νεαρός από το Δασάκι.

- Να απαντήσουν γιατί δεν δέχονται τη λειτουργία εκτροφείων. Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφασή τους;


Πηγή: «Φιλελεύθερος»