Λαγός

Ίχνη Κοσσοβοποίησης δείχνει κίνηση μουσουλμάνων κυνηγών να δημιουργήσουν δικό τους σύλλογο

Αποσπάστηκαν από τον ιστορικό Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής που έχει να παρουσιάσει έργο και ιδρύουν δικό τους με μόνο γνώρισμα τη θρησκεία.

«Καμία συζήτηση δεν επεδίωξαν με τα μέλη του συλλόγου. Δεν είχαμε με τους συγκεκριμένους ανθρώπους καμία διαφορά γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι είναι άλλοι οι λόγοι της απόφασής τους και προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε», τονίζει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής Κούλης Ταξιλδάρης

Αμφίβολη κρίνεται η σχέση του υπό δημιουργία συλλόγου με το κράτος. Απλώς θα παίρνει τις αιτήσεις των κυνηγών και θα τις καταθέτει στο δασαρχείο για να βγάλει τις άδειες;

Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

Αίτηση για τη συγκρότηση νέου κυνηγετικού συλλόγου κατέθεσαν 21 μειονοτικοί πολίτες στο Πρωτοδικείο Ροδόπης αψηφώντας σημαντικούς παράγοντες, όπως η θηροφυλακή και η συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να λειτουργήσουν με γνώμονα στην αμιγή μειονοτική ταυτότητά τους. Γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη είναι η τάση δημιουργίας συλλόγων πέραν των ήδη υπαρχόντων και καταξιωμένων από μια συγκεκριμένη μερίδα ατόμων. «Η ύπαρξη των συλλόγων αυτών ξεκίνησε για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, σε κάποιες πόλεις ξεκίνησε επειδή διαφωνούσαν κάποιοι με τη διοίκηση, γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στο διοικητικό κομμάτι, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην Κομοτηνή. Στην Κομοτηνή ξεκινά από κάποιους ανθρώπους από τους οποίους ένα σημαντικό κομμάτι δεν είναι καν κυνηγοί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κούλης Ταξιλδάρης πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε τη μερίδα αυτή των ανθρώπων να αποσπαστεί από τον σύλλογο και να θέλει να δημιουργήσει έναν δικό της; Δεν τους άρεσαν οι αρχαιρεσίες στο διοικητικό συμβούλιο επειδή δεν πήραν μέρος; Υπάρχουν κάποιες κόντρες και τριβές που δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα; Ή απλώς είναι οικονομικοί λόγοι; «Δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα καταρχήν. Δεν επεδίωξαν καμία συζήτηση με τα μέλη του συλλόγου. Δεν είχαμε με τους συγκεκριμένους ανθρώπους καμία διαφορά γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι είναι άλλοι οι λόγοι και προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε», τονίζει ο κ. Ταξιλδάρης. Αν και τα ονόματα που κατατέθηκαν με το καταστατικό στο πρωτοδικείο προέρχονται από τη μειονότητα, αυτό δε σημαίνει ότι αν ο σύλλογος ξεκινήσει δεν θα υπάρχουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι Κομοτηνής και Σαπών έχουν μια ιδιαίτερη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη φύλαξη με τη θηροφυλακή. Εκτός από το παράβολο που θα καλούνται να πληρώνουν τα μέλη και των μεν και των δε, υπάρχει ένα σημαντικό έργο από την πλευρά του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής που αφορά τη θηροφυλακή και την άμεση σχέση με το ελληνικό κράτος.

Πέρα από τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες και οι θηροφύλακες του συλλόγου ορκίζονται στο δασαρχείο προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.

ΘΟΡΥΒΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ

Αμφίβολη κρίνεται η σχέση του υπό δημιουργία συλλόγου με το κράτος. Απλώς θα παίρνει τις αιτήσεις των κυνηγών και θα τις καταθέτει στο δασαρχείο για να βγάλει τις άδειες; Το δέλεαρ για την εγγραφή στον καινούριο σύλλογο είναι ότι τα μέλη θα πληρώνουν 35-40 ευρώ λιγότερα από τον ήδη λειτουργούντα και πετυχημένο κυνηγετικό σύλλογο για την απόκτηση της άδειας. «Εάν αυτοί οι σύλλογοι δυναμώσουν και φυτρώσουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα σίγουρα οι κυνηγετικοί σύλλογοι δεν θα μπορέσουν από οικονομικής πλευράς να αντέξουν να στηρίζουν τη θηροφυλακή, ούτε το περιβάλλον, ούτε την πανίδα, ούτε να φέρουν εμπλουτισμό από νέα θηράματα», επισημαίνει ο κ. Ταξιλδάρης.

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη με τον διαχωρισμό του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Κομοτηνής και τη δημιουργία ομίλου μελισσοκόμων και φίλων της μέλισσας. Εντύπωση τότε προκάλεσε το γεγονός πως αντιπρόεδρος στους μελοπαραγωγούς ήταν ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και μέλος του Δ.Σ. ο πρόεδρος των ΕΠΑΘιτών Μεχμέτ Ντερντιμάν.

Την ίδια ώρα είχε ενημερωθεί ότι υπάρχει και μελισσοκομικός συνεταιρισμός στην περιοχή μας που δεν ξεχώριζε ποτέ τα εγγεγραμμένα μέλη του σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Στόχος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής είναι να ενημερώσει όλα τα μέλη του, που πέρυσι έφτασαν τους 2.300, για το ποια θα είναι η ζημιά που θα προκληθεί από τη διάσπαση του συλλόγου και τη δημιουργία ενός νέου. Ελπίζουμε μια τέτοια κίνηση να μην οδηγήσει στον διαχωρισμό χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών, όπως συνέβη με τον όμιλο μελισσοκόμων και φίλων της μέλισσας.

Αν και κάποιοι μιλούν για ίχνη Κοσσοβοποίησης στην Θράκη με τον διαχωρισμό και των επαγγελματικών τάξεων. Μιλούν για άλλες ομάδες παραγωγών που θα διαχωριστούν αλλά και γιατί όχι και δημιουργία επαγγελματικών κλάδων αμιγώς μειονοτικών κλπ που δεν παραπέμπουν στην εύρυθμη λειτουργία τους αλλά στον διαχωρισμό και την διάσπαση με υποκρυπτόμενους σκοπούς για όσους απειργάζονται πράγματα στην Θράκη.

Θα πρέπει όμως αυτή την Θράκη της ενότητας να περιφρουρήσουμε κι όχι να δημιουργούμε θύλακες κι αφορμές για να διχάζονται οι κοινωνίες. Δε νομίζετε;

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες