Επιχείρηση σωτηρίας για ένα ζευγάρι πέρδικες στο νομό Θεσσαλονίκης
Η ευαισθητοποίηση μερικών ανθρώπων και ο συντονισμός των κυνηγετικών οργανώσεων βοήθησε ώστε να διασωθεί ένα κοπάδι πεδινής πέρδικας και να ευδοκιμήσει η γέννα 15 τουλάχιστον περδικόπουλων.
Το περιστατικό έγινε στο νομό Θεσσαλονίκης όταν αγρότης ετοιμαζόταν να θερίσει το υπόλειμμα της παραγωγής του. Εκεί αντιλήφθηκε μία πέρδικα να παραμένει στη φωλιά της. Ειδοποίησε έναν γνωστό του κυνηγό και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τον Σύλλογό του και κατόπιν την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Αμέσως εκπρόσωποι των οργανώσεων έσπευσαν στο χωράφι και επήλθε συνεννόηση ώστε ο αγρότης να αναβάλλει τις γεωργικές του εργασίες, καθώς σε λίγες μέρες αναμενόταν τα νεαρά πουλιά να βγουν από τα αυγά τους.
Πράγματι η αναβολή του θερίσματος είχε ως αποτέλεσμα μετά από μία εβδομάδα η πέρδικα πια να έχει μετακινηθεί σε παρακείμενη έκταση και να έχουν βγει μαζί της άλλα τουλάχιστον 15 περίπου περδικόπουλα.
Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι αρκεί η ευαισθητοποίηση μας και η παρουσία στο πεδίο των κυνηγετικών μας οργανώσεων ώστε να διαφυλάξουμε την άγρια πανίδα. Τα μικρά περιστατικά είναι εξίσου σημαντικά με τα ευρύτερης σημασίας τεχνικά διαχειριστικά μέτρα.
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον αγρότη όσο και στον κυνηγό για την έγκαιρη κινητοποίησή τους, καθώς η πεδινή πέρδικα είναι ένα είδος που μπορεί το κυνήγι της να απαγορεύεται, αλλά αποτελεί σύμβολο για την ελληνική ύπαιθρο.