Τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους
απαιτούν την ενεργοποίηση της Ειδικής Επιτροπής της Πολιτείας

Με ιδιαίτερο προβληματισμό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) παρακολουθεί τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους και σε αγροτικά ζώα στη Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τις αναφορές των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ τον τελευταίο μόνο μήνα έγιναν οι εξής επιθέσεις αρκούδας σε άνθρωπο:
- Στις 5/8 στους Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης αρκούδα όρμηξε στον κτηνοτρόφο, τον δάγκωσε στον μηρό και στην πλάτη και τον έσυρε στο έδαφος. Τον κτηνοτρόφο έσωσαν τα ποιμενικά σκυλιά του. Από το Κ.Υ. Τσοτυλίου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται.
- Στις 30/7/2014 πάλι στις Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης (μια εβδομάδα πριν το περιστατικό με τον νοσηλευόμενο κτηνοτρόφο), μία αρκούδα (πιθανόν η ίδια) επιτέθηκε στα κτηνοτροφικά ζώα και έφαγε ένα κριάρι

- Στις 12/7/2014 στην Αχλαδιά Τσοτυλίου Κοζάνης μία αρκούδα επιτέθηκε σε κοπάδι πρόβατα, σκότωσε 7 πρόβατα και 1 σκυλί, έριξε κάτω τον κτηνοτρόφο, τον οποίον έσωσαν τα υπόλοιπα σκυλιά του.
- Στις αρχές Ιουλίου 2014 στη Δαμασκηνιά Τσοτυλίου, αρκούδα επιτέθηκε σε ποιμενικό σκυλί και ο κτηνοτρόφος την έδιωξε πετώντας της μια πέτρα στο στήθος.

Αντίστοιχα περιστατικά συνέβησαν και στο Νομό Φλώρινας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ζητά την ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, όπως αυτή συγκροτήθηκε με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας. Θυμίζουμε΄ότι η Επιτροπή αυτή συγκροτήηθηκε σε εφαρμογή της ΚΥΑ 104180/433/5-2-2014 για την λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.
Καλεί επίσης τους ανθρώπους της υπαίθρου (κτηνοτρόφους, κυνηγούς, περιπατητές και κατοίκους) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν με την τοπική Δασική Υπηρεσία ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο ή την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (τηλ. 2310477128, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες