Το ζήτημα του ελεγχόμενου κυνηγιού στην περιοχή του υδροβιότοπου Κοτυχίου, επαναφέρουν οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων της περιοχής, στοχεύοντας στην «αναθέρμανση» το κυνηγετικού ενδιαφέροντος, καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με την προσέλκυση πολλών επισκεπτών.

Συγχρόνως όμως με την εκ περιτροπής άσκηση του κυνηγιού σε οριοθετημένα σημεία της περιοχής , θα μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται σήμερα, αφού οι ίδιοι οι κυνηγοί θα διαφυλάττουν το οικοσύστημα από την παράνομη θήρα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περιοχή του υγροβιότοπου Αμβρακικού, όπου παρατάθηκε το κυνήγι για δύο κυνηγετικές περιόδους, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα φαινόμενα λαθροθηρίας που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.

Στον παραπάνω υγροβιότοπο, Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου τοποθέτησε ενημερωτικές πινακίδες για τη σήμανση των ορίων στις επιτρεπόμενες περιοχές άσκησης της θήρας, ενώ στους κυνηγούς διανεμήθηκε και ενημερωτικό φυλλάδιο, για τις επιτρεπόμενες δράσεις, τις περιοχές και τους περιορισμούς στην άσκηση της δραστηριότητας.

Στον Καϊάφα

Εξάλλου η ελεγχόμενη άσκηση του κυνηγιού είχε θετικά αποτελέσματα και στη λίμνη του Καϊάφα, αφού μηδενίστηκε σχεδόν η λαθροθηρία ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις κυνηγών από την Ηλεία και γειτονικούς νομούς, προς όφελος και των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά εξάλλου τα είδη που βρίσκονται εντός της λίμνης, αυτά προστατεύονται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ζαχάρως και το Δασαρχείο , αφού δεν επιτρέπεται με κανένα μέσο το κυνήγι εντός του οικοσυστήματος του Καϊάφα.

«Για το Κοτύχι δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα, παρά τις χρόνιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις όλων των αρμοδίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερη παρανομία στην περιοχή, αφού εμείς σαν οργανώσεις που δεν έχουμε καμία σχέση με Κοτύχι, δεν μπορούμε να το φυλάμε κιόλας… Γι’ αυτή την αναποτελεσματικότητα που υπάρχει υπεύθυνοι είναι και οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής, που δεν ενδιαφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

Συρρίκνωση

Η συνεχιζόμενη απαγόρευση του κυνηγιού στο Κοτύχι, έχει σαν αποτέλεσμα και τη διαρκή συρρίκνωση του κυνηγιού στον Ηλειακό Κάμπο (μετά και τις πυρκαγιές) και ταυτόχρονα τη γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος, για την άσκηση της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας.

«Πέρα από το Κοτύχι δεν έχουμε ούτε δάση ή βουνά όπως άλλες περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα οι δικοί μας οι κυνηγοί να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες πτηνών ή αγριόχοιρων που υπάρχουν στην περιοχή» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Κ.Σ. Λεχαινών . Γιάννης Μαγγίνας.

Ένας ακόμη λόγος που οι εκπρόσωποι των κυνηγών ζητούν να επιτραπεί το κυνήγι στην παραπάνω περιοχή, είναι η αδυναμία που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης, για μετακίνηση σε μακρινούς κυνηγότοπους.

«Για εμάς είναι μείζον θέμα η ελεγχόμενη θήρα στην περιοχή του Κοτυχίου, αφού λόγω της κρίσης οι κυνηγοί θα πρέπει να ανασάνουν οικονομικά, από το γεγονός ότι δεν μπορούν να πάνε σε άλλες περιοχές» είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βουπρασίας κ. Αχιλλέας Διαμαντόπουλος.