σμίκρυνση

Σπορές του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως
για την άγρια πανίδα

Η αλήθεια είναι πως

Αυτά που προτείνετε τα έχουν προλάβει οι ίδιοι οι κυνηγοί μέσω των δικών τους συλλογικοτήτων και συνιστωσών, των κυνηγετικών συλλόγων και των ομοσπονδιών τους.
Οι ίδιοι οι κυνηγοί εδώ και χρόνια είχαν διαπιστώσει την ανεπάρκεια του κράτους να πράξει αυτά που εσείς τώρα προτείνετε. Έτσι με δική τους πρωτοβουλία ίδρυσαν τη θηροφυλακή, η οποία αποδεδειγμένα έχει επιτελέσει σημαντικότατο έργο τόσο στην πάταξη της λαθροθηρίας, αλλά και συμμετέχοντας σε πλήθος άλλων φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Ήρθατε δεύτεροι

E-ARTEMIS.GR: Ήρθατε δεύτεροι κύριοι…

Τούτες οι εκλογές έχουν έντονο κυνηγετικό ενδιαφέρον. Ακόμη και όταν το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις τόσος ντόρος στις κυνηγετικές τάξεις δεν είχε προκληθεί.

Ο λόγος γνωστός. Αφορά την αντίδραση των μεμονωμένων  κυνηγών, των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του , του κομματικού συνασπισμού που διεκδικεί την εξουσία με πολλές προοπτικές και που υπόσχεται να ταρακουνήσει συθέμελα τη χώρα με τις ριζοσπαστικές του ιδέες.

Η αντιδράσεις των κυνηγών προξένησαν αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων τάσεων που έχουν «οικολογικές» καταβολές, αντικυνηγετικές τάσεις και άλλες φοβίες στο βίο τους.

Έσπευσαν λοιπόν, να χρυσώσουν το χάπι εξαγγέλλοντας πως δε σκοπεύουν να  καταργήσουν το κυνήγι αλλά να εφαρμόσουν μια αυστηρή πολιτική ελέγχων και καταστολής της παραβατικότητας στο κυνήγι.

«Όχι κύριοι κυνηγοί, δεν θα απαγορεύσουμε το κυνήγι», λέει σε κείμενό του ο συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων-Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό λέει τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ λιγουρεύεται τις ψήφους των κυνηγών, που στο ρευστό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών μπορεί να είναι καθοριστικές. Όμως παλαιότερη ανακοίνωση της ίδιας ομάδας είναι ξεκάθαρη

«Είναι φανερό ότι μια συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό [κουλτούρα των όπλων, εθισμός στη θανάτωση νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων, συχνά κυνηγετικά ατυχήματα κλπ]. Στο πλαίσιο αυτό, αρνούμαστε τους ισχυρισμούς των κυνηγών ότι είναι «διαχειριστές της φύσης και οικολόγοι» και επισημαίνουμε την οικονομική διαπλοκή που προωθεί, για προφανή οφέλη, την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας.»

Στη συνέχεια προτείνουν μια δέσμη μέτρων τήρησης της νομιμότητας και προστασίας των θηραμάτων.

Ήρθατε δεύτεροι κύριοι.

Αυτά που προτείνετε τα έχουν προλάβει οι ίδιοι οι κυνηγοί μέσω των δικών τους συλλογικοτήτων και συνιστωσών, των κυνηγετικών συλλόγων και των ομοσπονδιών τους.
Οι ίδιοι οι κυνηγοί εδώ και χρόνια είχαν διαπιστώσει την ανεπάρκεια του κράτους να πράξει αυτά που εσείς τώρα προτείνετε. Έτσι με δική τους πρωτοβουλία ίδρυσαν τη θηροφυλακή, η οποία αποδεδειγμένα έχει επιτελέσει σημαντικότατο έργο τόσο στην πάταξη της λαθροθηρίας, αλλά και συμμετέχοντας σε πλήθος άλλων φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Το ξέρετε αυτό, το γνωρίζετε και σας φοβίζει. Σας αφαιρεί ένα σημαντικό επιχείρημα, γι αυτό εντάξατε στην αντικυνηγετική σας επιχειρηματολογία ότι το «κυνηγετικό λόμπι ελέγχει τη θηροφυλακή». Σας διαψεύδουν όμως τα αποτελέσματα των χιλιάδων ελέγχων, των βεβαιώσεων παραβάσεων, των μηνύσεων κλπ.

Η ύπαρξη των καταφυγίων άγριας ζωής, των Εθνικών πάρκων, των προστατευόμενων περιοχών κλπ βοηθείται  από τα έσοδα του πράσινου ταμείου στο οποίο καταλήγουν τα χρήματα των κυνηγών από την έκδοση των αδειών.

Οι δράσεις βελτίωσης των βιοτόπων με ειδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, πραγματοποιούνται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους με τη στήριξη των Ομοσπονδιών και του επιστημονικού προσωπικού τους

Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε εδώ πλήθος παρεμβάσεων και εμπλουτισμού βιοτόπων και άλλων φιλοπεριβαλλοντικών και κοινωνικών  δράσεων, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα απολογίας των κυνηγών, είναι η ώρα των δικών σας δεσμεύσεων. Εσείς ζητάτε την ψήφο μας, εσείς είστε αυτοί που θα κληθείτε να διοικήσετε και να διαχειριστείτε τα ζητήματα του κράτους.

Αν γίνετε κυβέρνηση εσείς θα είστε αυτοί που θα πάρετε αποφάσεις για τους κυνηγούς, τους αλιείς, τους αγρότες, τους ανθρώπους της υπαίθρου αλλά και τους ταξιτζήδες, τους οικοδόμους κλπ και θα πρέπει να είστε δίκαιοι, καθαροί στις θέσεις σας και διαυγείς.
Εσείς θα πρέπει να αποσαφηνίσετε τι εννοείτε λέγοντας πως θα πρέπει να περιοριστεί η «..θανάτωση νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων…». Ποια πλάσματα εντάσσονται σε αυτό τον όρο. Τα θηλαστικά; Τα ψάρια; Τα πτηνά;
Το χταπόδι έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο νοήμον από την… τσίχλα, όμως για να μαλακώσει το χτυπάμε καμιά εκατοστή φορές μισοζωντανό, ή αφού πεθάνει από ασφυξία.
Η διαφορά με τη θήρευση της τσίχλας είναι ότι το όπλο είναι πολύ πιο θορυβώδες, ενώ το ψάρεμα … δεν το ακούει κανείς. Τι θα προτείνετε λοιπόν;… Την απαγόρευση της αλιείας χταποδιού ή τη χρήση σιγαστήρα στο κυνήγι;   Ελπίζουμε να μην παρασυρθείτε και αστυνομεύσετε τη συλλογή της καυκαλίθρας και των μανιταριών…

Κύριοι, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία με τους κυνηγούς και τις Οργανώσεις τους. Ενισχύστε τις δομές που προτείνουν οι κυνηγοί, ενισχύστε το υγειές κυνήγι και την κυνηγετική παιδεία. Ούτε το «κατοστάρι» της σύγκρουσης, ούτε ο «μαραθώνιος» αντικυνηγετικής προπαγάνδας, που προτείνετε, δε θα έχουν αποτέλεσμα.  Ο δρόμος της άρνησης και της κόντρας δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν.