σμίκρυνση

Δεν φτάνει ένας Ηρακλής, έστω και Πουαρώ, για να λυθεί η υπόθεση

Η εξασφάλιση της αειφορίας της θήρας στην Ελλάδα, στηρίζεται αφ' ενός στις κυνηγετικές εισφορές αφ' ετέρου δε στην εθελοντική εργασία των κυνηγών. Σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα, τις εισφορές που εισπράττει το κράτος έχει την υποχρέωση να τις αποδίδει σε φιλοθηραματικό έργο, όπως ήταν η αρχική διατύπωση, ή σε έργο υπέρ της Άγριας Πανίδας όπως επαναδιατυπώθηκε πιο πρόσφατα.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το ύψος των ετήσιων κυνηγετικών εισφορών από τον Απολογισμό που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως οι "αρμόδιες" υπηρεσίες δεν εκπλήρωσαν, ούτε και σήμερα εκπληρώνουν για νά 'μαστε ακριβείς, τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν απ' την κείμενη Νομοθεσία.

Οι Λύκοι φυλάν

Μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε πως τους πόρους αυτούς τους έχασαν οι κυνηγοί. Κάποιοι τους στέρησαν από την Άγρια Πανίδα της χώρας.
Κακώς, κάκιστα, αλλά η αλήθεια είναι πως το όποιο φιλοθηραματικό έργο γίνεται στην Ελλάδα, γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις μέσω των κυνηγετικών εισφορών ενώ οι "αρμόδιες" υπηρεσίες είναι απασχολημένες ψάχνοντας να βρουν που πήγαν τα εκατομμύρια που αγνοούνται...

τα πρόβατα;

Όχι μόνο δεν τις εκπληρώνουν, αλλά φτάνουμε στο σημείο να γίνεται επερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών»!

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, οι κυνηγοί που πληρώνουμε τελικά το μάρμαρο:
Όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους απαιτώντας να οδεύσει προς το κράτος και το τμήμα αυτό των εισφορών που χρηματοδοτεί τις συνεργαζόμενες Κυνηγετικές Οργανώσεις, δεν γνωρίζουν; Ή ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΥΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ;

Πιθανόν να βρείτε ενδιαφέρουσα την απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης, στην επερώτηση με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Τηλ. επικ.: 210 7767 023
                           

Αθήνα, 21 - 04 - 2016 Αρ. Πρωτ.: 185

Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

Κοιν.:
Βουλευτή: κ. Ι. Σαχινίδη
(δια της αρμόδιας Υπηρεσίας
της Βουλής των Ελλήνων)

Ερώτηση: 4327/29-03-2016

Σε απάντηση της υπ' αριθ. 4327/29-03-2016 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ι. Σαχινίδη ς, με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών», και κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 160319/06-04-2016 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν διαβίβασης από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της υπ' αριθ. ΕΔ2014/191 ποινικής δικογραφίας, σχετικά με δελτίο τύπου της ομάδας Εγρήγορσης Πολιτών που αφορούσε σε σκάνδαλο στον Ειδικό Φορέα Δασών, σχηματίσθηκε αυτεπαγγέλτως η με ΑΒΜ Ω2014/58 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 08-05-2015 χρεώθηκε σε Εισαγγελέα προς επεξεργασία. Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την 07-12-2015, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για έγκριση αρχειοθέτησης κατ' αρθ.43 ΚΠΔ. Την 15-12-2015 η εν λόγω δικογραφία αρχειοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Επίσης, σύμφωνα με το υπ' αριθ.678/06-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, έχει σχηματισθεί η με ΑΒΜ ΕΔ2013/327 ποινική δικογραφία, για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Ειδικότερα, η ως άνω δικογραφία σχηματίσθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελία μέλους της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης σχετικά με τη διαχείριση των πόρων του Ειδικού Φορέα Δασών, την 12-12-2013. Στη συνέχεια η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία διαβιβάστηκε προς τον Προϊστάμενο Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, με παραγγελία για τη διενέργεια σχετικού με τα καταγγελλόμενα ελέγχου. Για το σκοπό συνεστήθη ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από δύο Οικονομικές Επιθεωρήτριες, οι οποίες κατόπιν σχετικής απόφασης, μετακινήθηκαν στη Δ/νση Εκτάκτων Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών ενώ για την ορθή προετοιμασία ζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανά κωδικό ελεγχόμενης δαπάνης. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος όγκος του αποδεικτικού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί είχε ως συνέπεια να απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τη συλλογή και εκτίμηση του υλικού και την εκτέλεση εν γένει της αρχικής ως άνω εισαγγελικής παραγγελίας. Κατά τη διάρκεια δε της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης και εξαιτίας των παραπάνω, χρειάσθηκε να χορηγηθεί δύο φορές παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωσή της.

Εν τέλει, η δικογραφία υποβλήθηκε με σχετικό πόρισμα ελέγχου. Ακολούθως, συνεχίστηκε η προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητούνταν τα στοιχεία ταυτότητας συγκεκριμένων υπαλλήλων του κατά την επίμαχη χρονική περίοδο, οι οποίοι και κλήθηκαν στη συνέχεια, κατ' άρθρο 31 παρ.2κπδ. Τόσο όμως από το περιεχόμενο του πορίσματος όσο και από τις εξηγήσεις των ανωτέρω υπαλλήλων διαφαινόταν ότι δεν είχε συγκεντρωθεί το σύνολο του απαιτούμενου αποδεικτικού υλικού και ανέκυψε η ανάγκη να ζητηθεί η αποστολή και του υπόλοιπου υλικού. Κατόπιν της από 28-01-2016 σχετικής παραγγελίας, απεστάλη το ζητηθέν αποδεικτικό υλικό και παραγγέλθηκε στον Γενικό Διευθυντή ΓΔΔΕ η συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ελεγχθούν τα συμπληρωματικά στοιχεία και να συνταχθεί συμπληρωματική έκθεση ελέγχου. Ήδη, με νεότερη παραγγελία (07-04-2016) προς τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΔΕ ζητήθηκε από το Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς η άμεση ολοκλήρωση της ως άνω συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης και η εντός (1) ενός μηνός υποβολή της ποινικής δικογραφίας με περαιωμένη την εν λόγω παραγγελία.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ακριβές αντίγραφο
Αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος

Χ. Παπαδημητρίου

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 07-05-2016 12:45
Τα στερνά, τιμούν τα πρώτα σύντροφοι!

Παράθεση:
Κοινή κατάθεση ερώτησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων βουλευτών Π. Κουρουμπλή και Σ. Σακοράφας: Διαχειριστικός έλεγχος στον Ειδικό Φορέα Δασών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Διαχειριστικός έλεγχος στον Ειδικό Φορέα Δασών, ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και αποτελέσματα του ελέγχου, για την περίοδο 2004 – 2008

Σύμφωνα με καταγγελίες της ʽʼΟμάδας Κοινωνικής Εγρήγορσηςʼʼ, οι οποίες βασίζονται και σε σχετικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή, κ. Νικόλαου Λόη, κατά τη διάρκεια των ετών 2004 – 2008, κεφάλαια της τάξης των 71 εκατομμυρίων ευρώ για τη γεωργία και 21 εκατομμυρίων ευρώ για τη θήρα και τους αντίστοιχους λογαριασμούς και κωδικούς του Ειδικού Φορέα Δασών, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν για τους σκοπούς του Φορέα, όπως αυτοί περιγράφονται περιοριστικά στο ν. 3208/ 2003.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις με το άρθρο 4 ιδρύθηκε το περίφημο Πράσινο Ταμείο. Στον ίδιο νόμο και στο άρθρο 12 Ρύθμιση θεμάτων του Ειδικού Φορέα Δασών, ο λογαριασμός «Ειδικός Φορέας Δασών (Φορέας 120)» του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών που προβλέπεται στο Β.Δ. 284/1961 (ΦΕΚ 82 Α΄) μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο.

Στο πόρισμα του κ. Λόη, επισυνάπτεται η απόφαση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει ʽʼμη σύννομηʼʼ, τη διάθεση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το οικονομικό έτος 2007, για σκοπούς εντελώς ξένους προς τις προβλέψεις του ίδιου νόμου, που διέπει το καθεστώς λειτουργίας και διάθεσης των κεφαλαίων του Ειδικού Φορέα Δασών.

Παρʼ όλα αυτά, η εκταμίευση και η τοποθέτηση του ποσού κρίθηκε ότι διέπεται από ʽʼσυγγνωστή πλάνηʼʼ των αρμοδίων, που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι για τη διάθεση των συγκεκριμένων κεφαλαίων, δε γνώριζαν το νόμο και το καθεστώς λειτουργίας του Φορέα Δασών, αλλά, σύμφωνα με την κρίση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η άγνοια αυτή δεν είναι ηθελημένη.

Στο ίδιο πάντα πόρισμα, παραπέμπεται η εκτενέστερη διερεύνηση του ζητήματος, σε διαχειριστικό έλεγχο των λογαριασμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ειδικού Φορέα Δασών, που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και, εν συνεχεία, στη Δικαιοσύνη.

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2010, και πάντοτε για την ίδια υπόθεση, έχει επισήμως παραληφθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ογκώδης φάκελος δικογραφίας, ο οποίος έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Αθηνών.

Έκτοτε ουδέποτε, ανελήφθη πρωτοβουλία 30 τουλάχιστον βουλευτών, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι σύνηθες, αφού μόνο από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, λιμνάζουν στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, δεκάδες ακόμη δικογραφίες ή καταγγελίες για διάφορα θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση (14993/ 14.4.2011), ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πέλλας, Βασίλης Γιουματζίδης, και έλαβε την εξής απάντηση (2415/2011), η οποία όμως δεν φωτίζει τη διάθεση των κονδυλίων αυτών, κατά την επίμαχη περίοδο (2004-2008).

Η απάντηση αναφέρει : «Σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Ειδικού Φορέα Δασών την περίοδο 2004-2008, επισημαίνεται ότι επί του θέματος τοποθετήθηκε με την αριθμό πρωτοκόλλου 8452/2009, πορισματική έκθεσή του, ο Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Νικόλαος Λόης, η οποία κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές , για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Επιπλέον το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ης/ 24-11-2009 του Αʼ Τμήματός του, διατύπωσε την άποψη ότι «τα αρμόδια όργανα δεν ενήργησαν με σκοπό την καταστρατήγηση των κειμένων, περί του Ειδικού Φορέα Δασών, διατάξεων, αλλά πεπλανημένως πλην συγγνωστώς υπέβαλλαν ότι μπορούσαν να διαθέσουν πόρους του εν λόγω Ειδικού Φορέα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των οικονομικών εξυπηρετούμενων από τον προϋπολογισμό των Κ. Τ. Γ. Κ. και Δασών υπηρεσιών. Πέραν αυτών, οι διατάξεις του νόμου 3399/ 2005, άρθρο 20, παράγραφος 8, ορίζουν ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να διατίθενται έσοδα του Τ. Γ. και Κ (πρώην Κ. Τ. Γ. Κ. και Δ. ), που εισπράττονται και εγγράφονται σε κάθε Ειδικό Λογαριασμό του Ταμείου αυτού, για ενίσχυση των εσόδων του Φ. 110 «Γεωργία – Γενικά» του προϋπολογισμού του Τ. Γ. και Κ.».

Επειδή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιήθηκε και για τη διερεύνηση όλων αυτών των λιμναζουσών δικογραφιών και καταγγελιών, πλην, όμως, ούτε ο διαθέσιμος χρόνος επαρκεί για την υπεύθυνη αξιολόγηση του περιεχομένου τους ούτε τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών διαθέτει.

Επειδή για πολλές από τις παραπάνω δικογραφίες και καταγγελίες, υφίσταται άμεσος κίνδυνος άρσης του αξιοποίνου λόγω παραγραφής και στην κατηγορία αυτή, εντάσσεται και η πιο πάνω περιγραφόμενη υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα δε φαίνεται να αναπτύσσεται ενδιαφέρον και περαιτέρω διερεύνησης από άλλα κόμματα ή βουλευτές.

Επειδή η μη τήρηση της νόμιμης διάθεσης δημόσιων πόρων υπέρ των δεσμευτικά προβλεπόμενων σκοπών του Ειδικού Φορέα Δασών, ενδεχομένως συνεχίζεται και σήμερα και για τούτο απαιτείται η συνεχής διερεύνηση.

Επειδή το ζήτημα της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στα πεπραγμένα του Ειδικού Φορέα Δασών είναι θέμα κομβικό, για τη δασοπροστασία και την ενδεχόμενη κατασπατάληση χρήσιμων πόρων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί.

1. Πού έχουν διατεθεί τελικά, τα επίδικα κεφάλαια του Φορέα Δασών από το 2004 έως το 2008; Σε ποιους κωδικούς δαπανών και σε ποιους κωδικούς διοχέτευσης;

2. Έχει πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στον Ειδικό Φορέα Δασών; Ποια τα αποτελέσματά του; Υπήρξαν φαινόμενα παράνομης διάθεσης των πόρων του Φορέα; Αν ναι, αυτά έχουν ανακοπεί ή συνεχίζονται και με ποιον τρόπο θα αποκατασταθούν οι πόροι του Φορέα Δασών;

3. Είναι ενήμεροι οι ίδιοι και οι αρμόδιοι των Υπουργείων για τη μη ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης διάθεσης των πόρων του Ειδικού Φορέα Δασών για σκοπούς άλλους από αυτούς που προβλέπει δεσμευτικά ο ν. 3208/ 2003;

4. Σκοπεύουν να ζητήσουν από τη Βουλή των Ελλήνων ή από τη Δικαιοσύνη την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Αλέξης Τσίπρας

Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Τάσος Κουράκης

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Βασίλης Μουλόπουλος

Δημήτρης Παπαδημούλης

Σοφία Σακοράφα

Παναγιώτης Κουρουμπλής


syriza.gr/.../...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή