σμίκρυνση

Διατήρηση άγριας ζωής, προστασία, κυνήγι

Ποιος θέλει άδειους κυνηγότοπους; Ποιος αντέχει το δένδρο χωρίς μπεκάτσα ή τον κάμπο χωρίς ορτύκι; Μοιάζει με παραμυθιού κατάρα: "Θα περπατάς ατελείωτα, αλλά ποτέ δεν θα ξανακούσεις το λάλο της πέρδικας, το κελάηδημα του ορτυκιού, ούτε την απόδραση της μπεκάτσας".

Το ερασιτεχνικό κυνήγι είναι η μοναδική γραμμή άμυνας, απέναντι σ' αυτόν τον εφιάλτη. Ειδικά στην Ελλάδα. Που απ' τη μια πλευρά η Δασική Υπηρεσία προσποιείται πως προστατεύει την άγρια ζωή με απαγορεύσεις κυνηγίου "επί χάρτου". Δηλαδή περιορίζοντας τη μοναδική δραστηριότητα που την διατηρεί. Απ' την άλλη οι Φορείς Διαχείρισης εφαρμόζουν πολιτικές Ντίσνεϋ, και εκδίδουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τα υδρόβια που υποφέρουν απ' το κρύο και το κυνήγι που "βλάπτει τον οικοτουρισμό"... Προφανώς οι παρωπίδες τους δεν πρόκειται ποτέ να τους αφήσουν να δουν πως το μαζικότερο ρεύμα οικοτουρισμού, που υφίσταται πριν καν ανακαλυφθεί η λέξη, είναι στην Ελλάδα το κυνήγι. Και με την πολιτική τους προσπαθούν να το εξαφανίσουν.

Η αλήθεια είναι πως κανείς άλλος δεν θα προστατεύσει την άγρια ζωή στη θέση μας. Έχετε δει κάποιον άλλο, εκτός των Κυνηγετικών Οργανώσεων, να κάνει έργα βελτίωσης βιοτόπων; Οι ΜΚΟ ακολουθούν άλλο δρόμο. Αυτόν του εξοστρακισμού της ανθρώπινης παρουσίας, από την άγρια φύση. Και δεδομένου ότι "σώζουν" είδη επ' αμοιβή, τα βαφτίζουν όλα απειλούμενα. Όπου τους παίρνει. Το Δημόσιο νομιμοποιεί αυθαίρετα και γενικά ο μηχανισμός του, αναγκάζεται να ακολουθεί τις ψηφοθηρικές τάσεις του εκάστοτε πολιτικού του προϊστάμενου. Εν τέλει υπάρχει κάποιος άλλος με άμεσο συμφέρον από την εξασφάλιση υγιούς άγριας φύσης που να βάζει και το χέρι στην τσέπη χρόνος μπαίνει-χρόνος βγαίνει;

Χάθηκε η παιδεία με την ανακάλυψη του καταψύκτη;

Όταν η δική μας η γενιά, όπως και οι προηγούμενες, μυήθηκαν στο κυνήγι δεν υπήρχαν καταψύκτες. Οι μεγάλες τσάντες δεν είχαν κανένα νόημα. Το βουνό ήταν ο "καταψύκτης" μας.

Ίσως δεν είναι αργά να διδαχθούμε και 'μεις και οι επόμενες γενιές τη χρηστή χρήση του. Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση είναι μέσω των Κυνηγετικών Συλλόγων. Την Πολιτεία ξεχάστε την. Θα ανασύρει το "χαρτί" των μνημονίων για να μας δικαιολογήσει την απραξία της. Και οι Σύλλογοι είμαστε εμείς και η συμμετοχή μας. Αφού έχει αποδειχθεί πως πχ. όλοι οι υπουργοί Περιβάλλοντος με μοναδικό προσόν την ιδιότητα του φανατικού οικολόγου είναι αποτυχημένοι, γιατί ένας πρόεδρος ΚΣ να είναι επιτυχημένος με μοναδικό προσόν την ιδιότητα του φανατικού κυνηγού; Γίνεται κάποιος στρατηγός, μόνο και μόνο επειδή είναι ο καλύτερος σκοπευτής;

Αυτό αφορά εμάς, τα μέλη, και τον τρόπο που ψηφίζουμε, αλλά και τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα, που πρέπει να επιβλέπουν την απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών. Σύμφωνα μ' αυτά ο Κοσμήτορας είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την ανάπτυξη της παιδείας των μελών του Συλλόγου. Απ' αυτόν θα ξεκινήσουν οι δράσεις ώστε να εμπεδώσουν τα μέλη πως το κυνήγι έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Να παραδώσει την άγρια ζωή σε καλύτερη κατάσταση στις μελλοντικές γενιές.

Αντί επιλόγου, δυο σκέψεις για τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.

Πριν την έλευση του Internet, πόσοι θα έβλεπαν μια κυνηγετική φωτογραφία; 10; 20; 50; Είχε ποτέ διανοηθεί κάποιος κυνηγός να αναρτήσει τη φωτογραφία αυτή σε κοινή θέα στο Σύνταγμα ή στο Λευκό Πύργο; Δυστυχώς περίπου αυτό σημαίνει η ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook. Θα τονώσει κάποιος τον εγωισμό του με 200-300 "Μου αρέσει", αλλά είναι πολύ πιθανόν να την δει αναρτημένη σε άσχετο χώρο, όπου άσχετοι άνθρωποι θα τον βρίζουν και θα σχολιάζουν την απληστία της κυνηγετικής κοινότητας. Ας χαμηλώσουμε λίγο το εγώ μας. Ας αρκεστούμε στα 20 μπράβο των φυσικών μας φίλων, αντί τα 300 μπράβο και τις 1000 κατάρες των διαδικτυακών. Φίλων και εχθρών.

Και ας θυμόμαστε πάντα πως υπάρχουν και καραδοκούν κάποιοι "κυνηγετικοί" ιστότοποι, που θα αναρτήσουν τη φωτογραφία σας για να σας κουνήσουν το δάχτυλο. Σ' αυτήν την περίπτωση είναι βέβαιο πως η φωτογραφία σας θα καταλήξει σαν μίασμα σε αντικυνηγετικές αναρτήσεις.

Σχόλια   

# Α.Γ. 07-01-2017 22:40
Ιδιαίτερα εύστοχη, επίκαιρη και λεβέντικη προσέγγιση της πραγματικότητας.
τα συγχαρητήρια μου στο συντάκτη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ελένη 08-01-2017 03:39
Μια απορία μόνο. Πως σχετίζεται η διατήρηση και η προστασία της βιοποικιλότητας με ένα χομπυ που έχει ως άμεσο ορισμό την θανάτωση ειδών που τις περισσότερες φορές οι κυνηγοί δεν γνωρίζουν καν αν είναι απειλούμενα ή αν είναι σε εποχή αναπαραγωγής. Και όντως εσείς ίσως τα γνωρίζετε, και ίσως δεν χρησιμοποιείτε καταψύκτη, αλλά μπορείτε να εγγυηθείτε για τον επόμενο;
Και συγνώμη φίλε αρθρογράφε αλλά η φύση εξελίσσεται ομαλά χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. οπότε ας μην τολμάμε να λέμε ότι τα χόμπυ μας βοηθάνε να παραδώσουμε "καλύτερη άγρια ζωή' και ας αναγνωρίσουμε τις οικολογικές καταστροφές (όσο μικρές κ αν είναι) που συνεπάγονται οι πράξεις μας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Νικόλας 08-01-2017 15:48
Άψογο και αληθινό.
Μπράβο !!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-01-2017 18:59
@Ελένη Παράκληση: Κάνε σε μας και στον εαυτό σου μια χάρη. Μάθε δυο-τρία πράματα για το κυνήγι ώστε να κάνεις δημιουργικά σχόλια, όχι κατήχηση.
Πχ. ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης. Δεν είναι άλλο η φύση και άλλο ο άνθρωπος. Επίσης το κυνήγι απαγορεύεται την περίοδο αναπαραγωγής. Διαφέρουν οι κυνηγετικές περίοδοι ανάλογα με το είδος, ακριβώς λόγω της αναπαραγωγής.
Ευχαριστούμε για τη συνδρομή σου.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ελένη 08-01-2017 21:37
Σε παρακαλώ μην διαστρεβλωνεις τα λόγια μου. Δεν είπα ότι άλλο ο άνθρωπος κ άλλο η φύση, απλά ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες σ αυτή. Ούτε ότι όλοι οι κυνηγοί δεν σέβονται τις απαγορεύσεις αλλά υπαρχουν κ πολλοί που τις αγνοούν. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κατά του κυνηγιού, ούτε κάνω "κατήχηση" καθώς κ ο πατέρας μου ήταν κυνηγός αλλά δεν μπορούμε να το καταξουμε και ως σωτηρία της άγριας ζωής καθώς η λάθος πρακτική του έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 09-01-2017 07:29
@Ελένη Το κυνήγι είναι ανταποδοτική συγκομιδή ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
Επίσης σκέψου πως σαν δραστηριότητα προστατεύει τα ενδιαιτήματα, σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες. Πχ. για να κάνουμε σκι, ισοπεδώνουμε ολόκληρες πλαγιές και τις κάνουμε κρανίου τόπο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή