Ποιός χρειάζεται ζώνες;

Ανοιξιάτικες ζώνες διάβασης αποδημητικών

Ισχύς ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΩΝ ζωνών διάβασης αποδημητικών: 20 Αυγούστου έως και την 14η Σεπτεμβρίου!!!

Αρκεί και μόνο ο ορισμός τους σαν απόδειξη του παράλογου της ύπαρξής τους.
Παρ' όλα αυτά οι ζώνες παραμένουν σε ισχύ κάθε χρόνο, (άλλο ένα) μνημείο του παραλογισμού που διέπει το κυνήγι στην Ελλάδα.

Φέτος για πρώτη φορά η ΚΣΕ δημοσίευσε τις προτάσεις της για τη ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου της χρονιάς.
Και οποία έκπληξις! Δεν υπάρχει καμμία αναφορά σ' αυτές για τις ανοιξιάτικες ζώνες (του Αυγούστου υπενθυμίζω!).

Πρέπει να ομολογήσω πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουνα βέβαιος πως η ΚΣΕ προσπαθούσε να καταργήσει αυτόν τον παραλογισμό. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε στη Diana πως:

"Επί δέκα χρόνια, όχι απλά επειδή έτσι το ζητάμε, με πάνω από δύο με τρεις σελίδες βιβλιογραφία και τεκμηρίωση, ζητάμε το ζαρκάδι, επί δέκα χρόνια ζητάμε το ραβδωτό με αναλύσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί και έχω βάλει εγώ, μέσα στο αίτημά μου, κι είναι κι εδώ ο Φάνης ο Καραμπατζάκης, παραδείγματος χάριν, του οποίου ακολούθησα πλήρως τις κατευθύνσεις γιατί γνωρίζει καλά. Επί δέκα χρόνια ζητάμε την ιστορία της κατάργησης αυτών των περίφημων ζωνών από 20/8 μέχρι 15/9 που δεν υπάρχουν πια απριλιάτικα, δεν έχουν νόημα πια αυτές οι ζώνες, θέλει άλλου είδους διευθέτηση για να μην είμαστε όλοι θύματα, κάθε φορά που πάμε σε ένα χωράφι που πέρσι ήτανε λιόσπορο, τώρα είναι μπαμπάκι, ξέρω γώ τι είναι, και δεν ξέρεις πού κυνηγάς τα ντόπια ορτύκια στις 20 Αυγούστου ή τα τρυγόνια. Και μια σειρά από άλλα θέματα για να μη σας κουράζω. Τα έχουμε ζητήσει και τα έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα κι όχι απλά γιατί μας αρέσει, αλλά μέσα από επιχειρήματα, μελέτες επιστημονικές, άρθρα κλπ..."

Τι να πω; Θα κουράστηκε μάλλον ο πρόεδρος ή θα το ξέχασε φέτος. Ε τόσες σφαλιάρες μαζεμένες όλο και κάποιο κουσούρι θα αφήσουν...

Εγώ θα περιοριστώ να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια την Τίνα, γιατί μας ανοίγει τα μάτια και ξυπνάμε από ύπνο βαθύ. Και για να μη ξεχνιώμαστε ούτε για το άνοιγμα υγροτόπων Ειδικά στους υγροτόπους της Ελλάδας η ολική απαγόρευση της θήρας ανήλθε μόλις τα τελευταία έτη στο 80% περίπου του εμβαδού των υγροτόπων με θηραματική αξία, ενώ οι υγρότοποι στους οποίους επιτρέπεται η θήρα (20%) είναι κυρίως μικρής θηραματικής αξίας47. Στη Βρετανία αντίθετα, στους περισσότερους υγροτόπους επιτρέπεται η θήρα21 και στη Δανία μετά τον επανασχεδιασμό του δικτύου καταφυγίων, η θήρα απαγορεύεται στο 18% του συνολικού εμβαδού των υγροτόπων48. Στις Η.Π.Α. 56% των υγροτόπων καταστράφηκε τους τελευταίους αιώνες και αρκετοί συνεχίζουν να απειλούνται καθώς το 74% των εναπομεινάντων ανήκουν σε ιδιώτες49. Για το λόγο αυτό το αμερικανικό κράτος αγόρασε υγροτοπικές εκτάσεις, τις περισσότερες με χρήματα των κυνηγών, και τις ενέταξε στο Εθνικό Σύστημα Καταφυγίων Άγριας Πανίδας (U.S. National Wildlife Refuge System).
Τα καταφύγια στις Η.Π.Α. δεν έχουν την έννοια της de facto απαγόρευσης της θήρας, αλλά της προσεκτικότερης διαχείρισης από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Πανίδας57. Έτσι εντός των περισσοτέρων καταφυγίων επιτρέπεται η θήρα50.
στο κυνήγι, ούτε για τα ομοιώματα που αποτρέπουν τη σύγχυση είδα κάτι στις προτάσεις.

Ανοιξιάτικες ζώνες διάβασης αποδημητικών

Ο χάρτης της πατρίδας μας κυνηγετικά αποτελείται από ένα μωσαϊκό κόκκινων/απαγορευμένων και πράσινων/επιτρεπομένων περιοχών. Επειδή δύο χρώματα προφανώς υποδηλούν οπτική πενία, υπάρχει και ένα τρίτο μπεζ το οποίο "κλέβει¨πράσινες περιοχές.

Στο νέο τρίχρωμο λοιπόν χάρτη μας:
Στις πράσινες περιοχές επιτρέπεται το κυνήγι καθ'όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και οι περιοχές αυτές αποκαλούνται (ανοιξιάτικες ή εαρινές) ζώνες διάβασης αποδημητικών. Στις μπεζ το κυνήγι επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου στις δε κόκκινες απαγορεύεται δια ροπάλου!

Για την ιστορία οι ζώνες διάβασης χαράκτηκαν όταν επιτρεπόταν στην Ελλάδα το κυνήγι του ανοιξιάτικου τρυγονιού. Ήταν λοιπόν οι περιοχές στις οποίες μπορούσαν οι κυνηγοί να κυνηγούν νόμιμα τρυγόνια κατά τη διάρκεια της εαρινής ματανάστευσης, κυνήγι που έχει απαγορευτεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν πάγιο αίτημα των κυνηγών η κατάργηση των ζωνών αυτών ή οπτικοποιημένα, η επιστροφή σε χάρτη δύο και μόνον χρωμάτων, κόκκινου και πράσινου.
Το αίτημα είναι εύλογο, εφ' όσον δεν υφίσταται πλέον λόγος ύπαρξης ζωνών μετά την κατάργηση του εαρινού κυνηγιού. Εν αντιθέση οι ζώνες δημιουργούν μεγάλη συγκέντρωση κυνηγών στο "πράσινο" για το διάστημα μεταξύ 20 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για ανθρώπους και θήραμα.

Σχόλια   

# Γιώργος Ξανθόπουλος 04-08-2010 05:34
Καλημέρα

Φέτος, έχω ακούσει και διαβάσει τόσα παράλογα απο το Υ.Π.Ε.Κ.Α. που αποδεικνύει με τη στάση του, οτι απλά, είναι ένας αντικυνηγετικός φορέας.Ομολογώ, οτι συμφωνώ με αρκετές απόψεις του, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τις κινήσεις που κάνει προς την προστασία του.Αλλά, μόλις μπεί στη μέση το κυνήγι, εκεί αλλάζουν όλα.Υπομονή, να δούμε τι θα γίνει φέτος.
Ευχαριστώ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 04-08-2010 15:48
Γιώργο καλησπέρα,
Δυστυχώς από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε το υπερυπουργείο ΠΕΚΑ στην κα Μπιρμπίλη, βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου οι ασχολούμενοι με το κυνήγι (και όχι μόνο).
Αλλά και η ΚΣΕ συμπεριφέρεται λες και δεν έχει 230.000 κυνηγούς πίσω της.
Δεν παρακαλάμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτά που ισχύουν σ' όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη δύναμη 230.000 οικογενειών.
Τώρα αν η υΠΕΚΑ θεωρεί πρέπον να αποκαταστήσει τα στελέχη των ΜΚΟ προσλαμβάνοντάς τα στη μισθοδοσία του υπουργείου είναι θέμα που θα το ζυγίσει η κυβέρνηση.
Εμείς την άποψή μας θα έχουμε την ευκαιρία να την εκφράσουμε το Νοέμβριο, είτε μαζί με τον proedroskse είτε όχι.

Χάρηκα που σ' άκουσα(διάβασα),

Φιλικά
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 26-05-2011 07:57
Εν όψει των προτάσεων για τη ρυθμιστική που θα αποσταλούν στο ΥΠΕΚΑ, το (ξανα)θέτω υπ' όψιν της ΚΣΕ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 22-06-2013 10:52
Εν όψει των προτάσεων για τη ρυθμιστική που θα αποσταλούν στο ΥΠΕΚΑ, το (ξανα)(ματά)θέτ ω υπ' όψιν της ΚΣΕ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή