Ποιός χρειάζεται ζώνες;

Ανοιξιάτικες ζώνες διάβασης αποδημητικών

Ισχύς ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΩΝ ζωνών διάβασης αποδημητικών: 20 Αυγούστου έως και την 14η Σεπτεμβρίου!!!

Αρκεί και μόνο ο ορισμός τους σαν απόδειξη του παράλογου της ύπαρξής τους.
Παρ' όλα αυτά οι ζώνες παραμένουν σε ισχύ κάθε χρόνο, (άλλο ένα) μνημείο του παραλογισμού που διέπει το κυνήγι στην Ελλάδα.

Φέτος για πρώτη φορά η ΚΣΕ δημοσίευσε τις προτάσεις της για τη ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου της χρονιάς.
Και οποία έκπληξις! Δεν υπάρχει καμμία αναφορά σ' αυτές για τις ανοιξιάτικες ζώνες (του Αυγούστου υπενθυμίζω!).

Πρέπει να ομολογήσω πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουνα βέβαιος πως η ΚΣΕ προσπαθούσε να καταργήσει αυτόν τον παραλογισμό. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε στη Diana πως:

"Επί δέκα χρόνια, όχι απλά επειδή έτσι το ζητάμε, με πάνω από δύο με τρεις σελίδες βιβλιογραφία και τεκμηρίωση, ζητάμε το ζαρκάδι, επί δέκα χρόνια ζητάμε το ραβδωτό με αναλύσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί και έχω βάλει εγώ, μέσα στο αίτημά μου, κι είναι κι εδώ ο Φάνης ο Καραμπατζάκης, παραδείγματος χάριν, του οποίου ακολούθησα πλήρως τις κατευθύνσεις γιατί γνωρίζει καλά. Επί δέκα χρόνια ζητάμε την ιστορία της κατάργησης αυτών των περίφημων ζωνών από 20/8 μέχρι 15/9 που δεν υπάρχουν πια απριλιάτικα, δεν έχουν νόημα πια αυτές οι ζώνες, θέλει άλλου είδους διευθέτηση για να μην είμαστε όλοι θύματα, κάθε φορά που πάμε σε ένα χωράφι που πέρσι ήτανε λιόσπορο, τώρα είναι μπαμπάκι, ξέρω γώ τι είναι, και δεν ξέρεις πού κυνηγάς τα ντόπια ορτύκια στις 20 Αυγούστου ή τα τρυγόνια. Και μια σειρά από άλλα θέματα για να μη σας κουράζω. Τα έχουμε ζητήσει και τα έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα κι όχι απλά γιατί μας αρέσει, αλλά μέσα από επιχειρήματα, μελέτες επιστημονικές, άρθρα κλπ..."

Τι να πω; Θα κουράστηκε μάλλον ο πρόεδρος ή θα το ξέχασε φέτος. Ε τόσες σφαλιάρες μαζεμένες όλο και κάποιο κουσούρι θα αφήσουν...

Εγώ θα περιοριστώ να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια την Τίνα, γιατί μας ανοίγει τα μάτια και ξυπνάμε από ύπνο βαθύ. Και για να μη ξεχνιώμαστε ούτε για το άνοιγμα υγροτόπων Ειδικά στους υγροτόπους της Ελλάδας η ολική απαγόρευση της θήρας ανήλθε μόλις τα τελευταία έτη στο 80% περίπου του εμβαδού των υγροτόπων με θηραματική αξία, ενώ οι υγρότοποι στους οποίους επιτρέπεται η θήρα (20%) είναι κυρίως μικρής θηραματικής αξίας47. Στη Βρετανία αντίθετα, στους περισσότερους υγροτόπους επιτρέπεται η θήρα21 και στη Δανία μετά τον επανασχεδιασμό του δικτύου καταφυγίων, η θήρα απαγορεύεται στο 18% του συνολικού εμβαδού των υγροτόπων48. Στις Η.Π.Α. 56% των υγροτόπων καταστράφηκε τους τελευταίους αιώνες και αρκετοί συνεχίζουν να απειλούνται καθώς το 74% των εναπομεινάντων ανήκουν σε ιδιώτες49. Για το λόγο αυτό το αμερικανικό κράτος αγόρασε υγροτοπικές εκτάσεις, τις περισσότερες με χρήματα των κυνηγών, και τις ενέταξε στο Εθνικό Σύστημα Καταφυγίων Άγριας Πανίδας (U.S. National Wildlife Refuge System).
Τα καταφύγια στις Η.Π.Α. δεν έχουν την έννοια της de facto απαγόρευσης της θήρας, αλλά της προσεκτικότερης διαχείρισης από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Πανίδας57. Έτσι εντός των περισσοτέρων καταφυγίων επιτρέπεται η θήρα50.
στο κυνήγι, ούτε για τα ομοιώματα που αποτρέπουν τη σύγχυση είδα κάτι στις προτάσεις.

Ανοιξιάτικες ζώνες διάβασης αποδημητικών

Ο χάρτης της πατρίδας μας κυνηγετικά αποτελείται από ένα μωσαϊκό κόκκινων/απαγορευμένων και πράσινων/επιτρεπομένων περιοχών. Επειδή δύο χρώματα προφανώς υποδηλούν οπτική πενία, υπάρχει και ένα τρίτο μπεζ το οποίο "κλέβει¨πράσινες περιοχές.

Στο νέο τρίχρωμο λοιπόν χάρτη μας:
Στις πράσινες περιοχές επιτρέπεται το κυνήγι καθ'όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και οι περιοχές αυτές αποκαλούνται (ανοιξιάτικες ή εαρινές) ζώνες διάβασης αποδημητικών. Στις μπεζ το κυνήγι επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου στις δε κόκκινες απαγορεύεται δια ροπάλου!

Για την ιστορία οι ζώνες διάβασης χαράκτηκαν όταν επιτρεπόταν στην Ελλάδα το κυνήγι του ανοιξιάτικου τρυγονιού. Ήταν λοιπόν οι περιοχές στις οποίες μπορούσαν οι κυνηγοί να κυνηγούν νόμιμα τρυγόνια κατά τη διάρκεια της εαρινής ματανάστευσης, κυνήγι που έχει απαγορευτεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι λοιπόν πάγιο αίτημα των κυνηγών η κατάργηση των ζωνών αυτών ή οπτικοποιημένα, η επιστροφή σε χάρτη δύο και μόνον χρωμάτων, κόκκινου και πράσινου.
Το αίτημα είναι εύλογο, εφ' όσον δεν υφίσταται πλέον λόγος ύπαρξης ζωνών μετά την κατάργηση του εαρινού κυνηγιού. Εν αντιθέση οι ζώνες δημιουργούν μεγάλη συγκέντρωση κυνηγών στο "πράσινο" για το διάστημα μεταξύ 20 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για ανθρώπους και θήραμα.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες