Οι "σπάνιοι" νανόκυκνοι σε κοπάδια των 750 ατόμων

www.birdforum.net"Δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ σε αναφορά σπανίων ειδών είδος που σχηματίζει σμήνος 750 ατόμων" απορεί ο αφελής Ευρωπαίος παρατηρητής... Μα είναι σύμφωνα με τας γραφάς σίλι!

Η ανωτέρω απορία ηγέρθη όταν ο άνθρωπος διάβασε την αναφορά που εκπόνησε η Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. Από το αξιολογότατο birdforum.net.

Τα σχόλια περιττεύουν...

Σχετικά


Νανόκυκνος - Cygnus columbianus

Ελληνικές σπανιότητες (σύμφωνα με τας γραφάς)

Σχόλια   

# Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογ 10-11-2010 09:11
Αν διαβάσετε «τας γραφάς» στην ιστοσελίδα μας θα καταλάβετε ποιά είδη και γιατί θεωρούνται σπάνια στην χώρα μας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά αφορά κάθε είδος που έχει λιγότερες από 50 επιβεβαιωμένες καταγραφές στην Ελλάδα, όταν μία παρατήρηση σμήνους 750 ατόμων λογίζεται -φυσικά- ως 1 (μία) καταγραφή. Και τότε θα μπορέσετε να απαντήσετε και στον Ευρωπαίο αναγνώστη που διερωτάται, αν εξακολουθείτε βέβαια να παρακολουθείτε το birdforum. Αρκεί να γίνετε και μέλος του φόρουμ αυτού για να έχετε την δυνατότητα απάντησης. Προτρέψτε τον, σας παρακαλούμε, την επόμενη φορά που θα έχει απορίες, να διαβάζει προσεκτικά και όχι αποσπασματικά τα κείμενα και αν εξακολουθήσει να έχει, τότε να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην επιτροπή.

Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι ο Νανόκυκνος συμπλήρωσε 50 επιβεβαιωμένες καταγραφές στην χώρα μας το έτος 2009, δηλαδή την επόμενη χρονιά της απορίας του/σας και συνεπώς δεν θεωρείται πλέον σπάνιο είδος.

Αν τυχόν θέλετε επιπλέον διευκρινήσεις και λόγω της λήξης του χρόνου της διαβούλευσης, παρακαλούμε όπως αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην επιτροπή. Πιθανότατα θα σας γλυτώσουμε από περιπτώσεις παραπληροφόρησης.

Νίκος Προμπονάς
Γραμματέας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 10-11-2010 15:13
Τας γραφάς τας μελετούν οι ιερωμένοι. Οι κοινοί πιστοί ότι μας μείνει απ' τη λειτουργία...
Απ' την απάντησή σας συνάγω πως οι μετρήσεις χαρακτηρίζουν σπάνια, είδη τα οποία επισκέπονται σπανίως τη χώρα μας. Δεν αφορούν τη σπανιότητα του είδους αυτού καθ' εαυτού.
Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να το διευκρινίσετε.

Προσθήκη:
Επιτρέψτε μου να σας αντιπροτείνω να απαντήσετε ο ίδιος στο birdforum. Με την ευκαιρία μπορείτε να δώσετε διευκρινίσεις στους αναγνώστες του για τις παρατηρήσεις ψαραετών και πελαργών, οι οποίες φαίνεται να τους προβληματίζουν επίσης.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογ 10-11-2010 17:00
Σωστά το καταλάβατε. Σπάνια είδη για την Ελλάδα (ή στην Ελλάδα) και όχι για την υφήλιο. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια κάποια είδη να είναι σπάνια παγκοσμίως, όπως π.χ. η Λεπτομύτα.

Οι αναγνώστες του birdforum θα μπορούσαν να λύσουν τις απορίες τους διαβάζοντας στην ιστοσελίδα μας την επεξηγηματική ενότητα "Ποιές παρατηρήσεις στέλνουμε στην Επιτροπή". Εκεί θα βρουν απαντήσεις και για τους χειμωνιάτικους πελαργούς και για όλα όσα πιθανόν τους παραξενεύουν. Και όπως σας ξαναέγραψα, προτείνουμε σε όποιον έχει ερωτήσεις "...να διαβάζει προσεκτικά και όχι αποσπασματικά τα κείμενα και αν εξακολουθήσει να έχει, τότε να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην επιτροπή."


Νίκος Προμπονάς
Γραμματέας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή