Τι έχει αλλάξει απ' το 2007 όσον αφορά τη διαχείριση της ορεινής;

Συνέντευξη του Νίκου Μάνιου (ΝΜ) στον Γ. Τσαμαντάκη (ΓΤ) - Περιοδικό Άρτεμις Απριλίου/Μαίου 2007



0 Nίκoς Mανιός είναι Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ Θηραματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη και κυνηγός από τα 18 του. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες σχετικές με την οικολογία της ορεινής πέρδικας σε επιστημονικά περιοδικά του Εξωτερικού καθώς και σε διεθνή Επιστημονικά συνέδρια. Έδωσε περισσότερες από 20 ενημερωτικές διαλέξεις για την ορεινή πέρδικα. Υπηρετεί στο Δασαρχείο Άμφισσας και είναι ο Επόπτης της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας.

Γ.Τ. Ποια είναι η κατάσταση του πληθυσμού της ορεινής πέρδικας;

Ν.Μ. Οι πληθυσμοί της ορεινής πέρδικας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μια έντονη και συνεχή μείωση τόσο ποσοτική (μείωση της πληθυσμιακής πυκνότητας), όσο και χωρική (μείωση των περιοχών που απαντά).

    Στη μείωση αυτή συνετέλεσαν:
  1. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αστικοποίηση η οποία οδηγεί σε πύκνωση της βλάστησης των Βιοτόπων.
  2. Η αλλαγή του τρόπου που διεξάγεται η βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων (εγκατάλειψη τnς νομαδικής κτηνοτροφίας) με αποτέλεσμα αλλού να γίνεται υπερβόσκηση και αλλού υποβόσκηση ενώ η πέρδικα ευνοείται από μέτρια βόσκηση.
  3. Η υπερκάρπωση με τη θήρα ειδικά σε περιοχές όπου απουσιάζουν τα πυκνά και τα γκρέμια.
  4. Η ραγδαία αύξηση των πληθυσμών του κουναβιού, τnς νυφίτσας και της αλεπούς.

Γ.Τ. Ποια μέτρα έχουν παρθεί ή πρέπει να παρθούν για την προστασία τnς;

Ν.Μ.Το μόνο μέτρο που έχει λάβει χώρα είναι η ίδρυση ορισμένων Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Μέτρο το οποίο δεν είναι αποτελεσματικό για το σκοπό που επιδιώκουμε (την αύξηση τnς αειφόρου κάρπωσης τnς ορεινής πέρδικας).

    Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι:
  1. Η κατά τόπoυς έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι επί μέρους περιοριστικοί παράγοντες των πληθυσμών του είδους. σσ. Δεν υπάρχει συστηματική επίσημη ενημέρωση του κυνηγετικού κόσμου
  2. Η πληθυσμιακή μείωση του κουναβιού, της νυφίτσας και τnς αλεπούς. σσ. Δεν υπάρχει συστηματική επίσημη ενημέρωση του κυνηγετικού κόσμου
  3. Η καλή κατανομή της βόσκησης. σσ. Απ' όσο γνωρίζω δεν γίνεται
  4. Η καλλιέργεια ορισμένων ορεινών αγρών. σσ. Γίνεται από όλο και περισσότερους ΚΣ
  5. Η εφαρμογή ελεγχόμενης καύσης για την αύξηση των κατάλληλων βιοτόπων. σσ. Απ' όσο γνωρίζω δεν γίνεται
  6. Η εκτροφή και απελευθέρωση καθαρόαιμων ορεινών περδίκων. σσ. Υπάρχουν δύο [1] [2] εκτροφεία και δημοσιοποιήθηκε τουλάχιστον μία απελευθέρωση

Τα παραπάνω μέτρα χρειάζονται χρηματοδότηση και κυρίως εθελοντισμό που αν δεν είμαστε σε θέση (εμείς οι κυνηγοί να πραγματοποιήσουμε τότε πρέπει να περάσουμε σε άλλης φιλοσοφίας μέτρα τα οποία είναι τα κατασταλτικά τα οποίο είναι:

  1. Ο έλεγχος τnς ετήσιας κάρπωσης ανά κυνηγό με αριθμημένους δακτυλίους οι οποίοι δίδονται προσωπικά σε κάθε κυνηγό και χρησιμοποιούνται μόνο από αυτόν και εφαρμόζονται στο πόδι κάθε θηρευμένης πέρδικας σσ. Δεν εφαρμόζεται
  2. Οι εκ περιτροπής απαγορεύσεις της θήρας της πέρδικας κατά χώρο και χρόνο. σσ. Γινόταν ανέκαθεν
  3. Η απαγόρευση των εκπαιδευτικών τους μήνες Απρίλιο , Μάιο , Ιούνιο και Ιούλιο. σσ. Δεν γνωρίζω το νομικό υπόβαθρο, αλλά αρκετοί κυνηγοί πέρδικας το εφαρμόζουν

Γ.Τ. Είναι εύκολο η εκτροφή της πέρδικας graeca.

Ν.Μ. Η εκτροφή είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή διότι το είδος δεν έχει υποστεί την διαδικασία εξημέρωσης.

Γ.Τ. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι απελευθερώσεις;

Ν.Μ. Οι απελευθερώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περιοχές όπου το είδος εξαφανίστηκε η σε περιοχές όπου έχει μειωθεί οριακά.
Η απαγόρευση γίνεται διότι δεν διασφαλίζεται η γενετική καθαρότητα των προς απελευθέρωση περδίκων με κίνδυνο γενετική μόλυνση.

Γ.Τ. Εχω την αίσθηση ότι έχεις πάρει το ζήτημα της προστασίας της πέρδικας … πατριωτικά !
Αλήθεια τι έχει το συγκεκριμένο θήραμα και σε κάνει ν΄ ασχολείσαι μαζί του τόσο καιρό .

Ν.Μ. Είναι το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής . Έχω ζήσει μαζί της μέρες … μήνες… χρόνια… Την έχω δει να βγαίνει από το αυγό της , να ορμά στην γερακίνα που προσπαθούσε να φάει τα μικρά της , να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο την χιονοθύελλα , να δίνει μάχες για την γη της , να γίνετε μούσκεμα από την καταιγίδα κι όμως να μην αφήνει τα αβγά της να βραχούν.
Την θαύμασα σαν στολίδι του βράχου , σαν τραγούδι της χαραυγής των βουνών , σαν το πιο συναρπαστικό θήραμα που οδηγεί τον κυνηγό στις πιο ψηλές κορφές και στο πιο άγρια φαράγγια. Θες να ακούσεις και άλλα;

Γ.Τ. Κάποιο περίεργο περιστατικό που σου έκανε εντύπωση.

Ν.Μ. Είναι πολλά αλλά το πιο περίεργο είναι να βλέπεις την πέρδικα να έχει κάνει την φωλιά της πάνω σε δέντρο σε ύψος 1,6 μέτρων από το έδαφος προκειμένου να αποφύγει την αρπακτικότητα. Παγκόσμια πρωτοτυπία για ορνιθόμορφο !
Πανέξυπνο όμως και αποτελεσματικό ! Οι νεοσσοί εκκολάφτηκαν όλοι .

Γ.Τ. Τα εκπαιδευτικά προκαλούν ζημιά στο είδος.

Ν.Μ. Τα εκπαιδευτικά δεν προκαλούν ζημιά αρκεί να μην γίνονται την περίοδο από Απρίλιο έως Ιούνιο για την χαμηλή ζώνη και Μάιο έως Ιούλιο για την υπόλοιπη.

Γ.Τ. Είναι αναγκαία η καταπολέμηση των επιβλαβών.

Ν.Μ. Το αναφέραμε και παραπάνω είναι εντελώς απαραίτητο διότι είναι βασικός παράγοντας της αναπαραγωγής ιδίως στη χαμηλή ζώνη.

Γ.Τ. Το μέλλον της ορεινής πέρδικας;

Ν.Μ. Το μέλλον της ορεινής εξαρτάται από τον κάθε κυνηγό. Σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς από τα ελληνικά βουνά όσο κι αν το προσπαθήσουν μερικοί «νουμεράδες». Η πέρδικα όταν βρίσκεται στα γκρέμια της και στίς πυκνούρες της είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Όμως δεν είναι απίθανο οι μελλοντικές γενιές των κυνηγών να τη γνωρίσουν σαν προστατευόμενο είδος και όχι ως θηρεύσιμο.
Το έχουμε ξαναδεί το έργο με την πεδινή πέρδικα στην Ελλάδα, (ο πατέρας μου την έχει κυνηγήσει, εγώ όχι) καθώς και με την ορεινή πέρδικα π.χ. στη Γαλλία όπου πρόσφατα απαγορεύτηκε, ουσιαστικά, το κυνήγι της.
Από εμάς λοιπόν εξαρτάται αν θα πράξουμε το καλό, το κακό, ή θα παραμείνουμε στη μακαριότητα μας προσμένοντας την αναπόφευκτη μοίρα μας.