Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το θέμα της άρσης της απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού παραμένει σε εκκρεμότητα, με πολύ σοβαρές διαστάσεις. Με την παρούσα επείγουσα επιστολή στη βάση των εξελίξεων που έλαβαν χώρα κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόνων του Υπουργείου σας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου‐Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης σας ενημερώνουμε ότι καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας, κα Γεωργακοπούλου‐Μπάστα, αγνοεί πλήρως τις συστάσεις του Εδικού Γραμματέα Δασών κ. Αμοργιανιώτη και δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση της.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ‐ Δυτικής Μακεδονίας ξεκάθαρα αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Υπουργείου σας για την ρύθμιση της θήρας των πτηνών.
Επίκειται η έκδοση της απόφασης της Γενικής Γραμματέως σε ΦΕΚ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δραστηριοποίηση των κυνηών στο Εθνικό Πάρκο.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν προκλητικά κρούσματα λαθροθηρίας. Συγκεκριμένα,

Με γνώμονα τα παραπάνω σας καλούμε να λάβετε πρωτοβουλία για την άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης θήρας εντός των Ζωνών Α και 1 του Εθνικού Πάρκου και την οριστική επίλυση ενός ζητήματος για το οποίο σας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει. Την κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού ν μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Επίσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε μία συνάντηση για να εκθέσουμε τις πτυχές του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Με τιμή,
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Greenpeace
MOm Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς

Πηγή


Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 25-11-2011 00:25
Καθυστέρηση στη μετανάστευση πτηνών στη Βόρεια Ευρώπη
Έως και 1 μήνα καθυστέρησε φέτος η μετανάστευση κάποιων πτηνών για το χειμώνα στους υδροβιότοπους της Β.Ευρώπης, σύμφωνα με Φινλανδούς επιστήμονες.Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χήνες, πάπιες και κύκνοι μεταξύ άλλων πτηνών, αλλάζουν συνήθειες προκειμένου να προσαρμοστούν στην αύξηση των θερμοκρασιών.Πα ράλληλα, στη Βρετανία, το Wildfowl and Wetlands Trust είδε μείωση των πληθυσμών πτηνών, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι κάποια πουλιά δεν πετούν πλέον τόσο μακριά, ενώ την ίδια τάση κατέγραψε και η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, κατά την οποία οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος είχαν εκτεταμμένες αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή γενικότερα.Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν δεδομένα από παρατηρητήριο πτηνών, όπου εδώ και 3 δεκαετίες, εθελοντές καταμετρούν πτηνά σε καθημερινή βάση με στόχο τη σύνθεση μιας «μεταναστευτική ς απογραφής».Όπως διαπίστωσαν ο Α.Λέχικοϊνεν και η ομάδα του, 6 από τα 15 πτηνά που μελέτησαν, καθυστερούν πλέον σημαντικά να μεταναστεύσουν, κάτι που κατά τους ίδιους δείχνει πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα υδρόβια πτηνά στην κλιματική αλλαγή.«Κάτι που διαπιστώθηκε μέσω της δικής μας, αλλά και προηγούμενων ερευνών, είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από αυτήν του ατμοσφαιρικού αέρα», λέει ο Δρ. Λέχικοϊνεν δίνοντας μια εξήγηση για την τάση που παρατηρείται.«Α υτό σημαίνει ότι βορειότερα υπάρχει περισσότερη τροφή γι’ αυτά τα είδη».Την ίδια ώρα, έκκληση για τη διάσωση των μεταναστευτικών πτηνών της Βρετανίας και της Ευρώπης γενικότερα απευθύνουν οικολογικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι πληθυσμοί ειδών, όπως ο κούκος ή το αηδόνι, συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο.«Τα μεταναστευτικά πτηνά συνδέουν την Ευρώπη και την Αφρική, διασχίζοντας τα σύνορα, τις κουλτούρες και τις ζωές μας» υποστηρίζει η Δ.Σίαν από τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών.«Εκατομμ ύρια πτηνά πραγματοποιούν αυτό το απίστευτο, μεγάλης απόστασης ταξίδι 2 φορές το χρόνο, όμως οι αριθμοί και στις δύο ηπείρους μειώνονται δραματικά».

karteri.wordpress.com

ΑΠΟΡΙΑ: Τα πτηνά που δεν έχουν έρθει θα μεταναστεύσουν πρώιμα ω πεφωτισμένοι;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 25-11-2011 00:26
...και δε θα τα πάμε καλά αναφωνούν 10 ecoλογικές ΜΚΟ.

Αμβρακικός: να απαγορευτεί άμεσα το κυνήγι στους υγροτόπους καλούν 10 ΜΚΟ
Επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνο υ και τον Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ , κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη σχετικά με την απαγόρευση της θήρας στις Ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού απέστειλαν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επικύρωση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας στην περιοχή και προειδοποιούν για την επικείμενη μετανάστευση υδρόβιων ειδών πουλιών το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

Καλούν δε το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωση της απόφασης.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της άρσης της απαγόρευσης θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού στις Ζώνες Α και Α1 παραμένει σε εκκρεμότητα και η έκδοση απόφασης απαγόρευσης εκ μέρους του Υπουργείου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της βραδύτητας καθίστανται πλέον σαφή τα εξής:

1. Έχει δημιουργηθεί σημαντικό νομικό κενό ως προς την άσκηση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται τόσο το έργο των αρμόδιων Δασαρχείων και της Αστυνομίας, αλλά και του Φορέα Διαχείρισης στην πάταξη των σοβαρότατων περιστατικών λαθροθηρίας.

2. Η πρώιμη μετανάστευση των υδρόβιων ειδών πουλιών αρχίζει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Η άσκηση θήρας σε έναν παγκοσμίως σημαντικό υγρότοπο για τα υδρόβια πουλιά κατά την μετανάστευση θα σημάνει την κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί διατήρησης των άγριων πτηνών (εναρμόνιση με ΚΥΑ 414985/1985).

Με γνώμονα τα παραπάνω σας καλούμε να λάβετε επειγόντως πρωτοβουλία για την άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης θήρας εντός των Ζωνών Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Το Υπουργείο σας έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για το θέμα και η οριστική επίλυσή του είναι απαραίτητη καθώς πλησιάζουμε προς την περίοδο μετανάστευσης. Την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι επιτακτικό να λάβετε άμεσα μέτρα ώστε η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού να παραμείνει σύννομη με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και των διεθνών υγροτόπων Ραμσάρ.

Με τιμή,
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
«Καλλιστώ» Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
WWF Ελλάς”.
econews
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Πολίτης 27-11-2011 20:15
Σαν χαλασμένο γραμμόφωνο επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια, οι ίδιες οργανώσεις. Όταν δεν πιάνει το κόλπο τους με τη συλλογή υπογραφών (στο internet!) από ελάχιστους Έλληνες, αλλά κυρίως από τους ξένους φίλους τους εκδίδουν τα κοινότυπα δελτία τύπου (προσυπογράφοντ ας και οι 10 μαζί) ελπίζοντας ότι έτσι, με την προπαγάνδα θα αναγκάσουν τους υπουργούς να υποκύψουν στις απαιτήσεις τους.
Από όσο έχει γίνει γνωστό, δεν έχει αλλάξει τίποτα στα οικολογικά δεδομένα της περιοχής, εκτός από την εισβολή γαλάζιων καβουριών και τελευταία πολλών μεδουσών.
Σχετικά με την φύλαξη της περιοχής – που λένε ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα - πραγματικά δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι εμποδίζει τον Φορέα Διαχείρισης να κάνει τη δουλειά του σωστά. Χρήματα έχει, μέσα έχει, τι άλλο θέλει;
Τόσα χρόνια που επίσης δεν γινόταν σωστά η φύλαξη, γιατί δεν είχε προβληματιστεί δηλαδή το Δ.Σ. ή ο Πρόεδρος του Φορέα; Γιατί δεν διερωτήθηκε μήπως τα σχέδια δράσης ή οι ενέργειες τους ήταν λάθος ή αναποτελεσματικ ές και δεν προσπάθησαν να τις βελτιώσουν; Οι λαθροθήρες ή παράνομοι αλιείς κλπ, δεν θα φτάσουν στη δικαιοσύνη αν απλά τους βλέπεις από μακριά με κιάλια.
Το ίδιο ισχύει και για όποιον άλλο είναι συναρμόδιος για την πάταξη κάθε παρανομίας (δασαρχείο, αστυνομία κλπ) στον Αμβρακικό και εκτός αυτού.
Η φύλαξη που παρείχε ο Φορέας ήταν τέτοιου τύπου:
www.amvrakikos.eu/.../
Δυστυχώς δεν είδα κάπου στατιστικά με το αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή